Győr

4 milliárdért újítják fel a „kockát” Mészárosék és Paár Attila cégei Győrben

A tervezettnél 600 millió forinttal drágábban végzi el a NER-es cégekből álló konzorcium a Győri Kekszgyár volt raktárépületének a felújítását. A kocka épület uniós pénzből történő, kutatási célú újraértelmezése a tudományos parknak csupán az első üteme, ugyanis egy 30 milliárdos gigaberuházás készül. 

4 milliárd 49 millió forintért újítják fel a Győri Kekszgyár volt raktárépületét, ami a megálmodott tudományos és innovációs parknak csupán az első üteme – derült ki a keddi uniós közbeszerzési értesítőből.

Az ajánlatkérő a győri Széchenyi István Egyetem, az épület a tervezett Tudományos és Innovációs Park úgynevezett „Brand” épülete lesz. A megújult kocka épületben közösségi és oktatási funkciókat helyeznek el, ide kerül az egyetem új művészeti kara is.

A kocka látványterve (forrás: sciencepark.sze.hu)

A Győri Keksz 5 szintes raktárépületét újítják fel

A leírás szerint az ötszintes épületre még egy szintet ráépítenek, így összesen hatszintes lesz. Az épület állami tulajdonban és a Széchenyi István Egyetem vagyonkezelésében van, jelenleg használaton kívül üresen áll. 2018-ban számolt be arról a kisalföld.hu, hogy az állam megvásárolta a telket.

Az épület bruttó alapterülete több mint 3 ezer négyzetméter, a közbeszerzésről a napi.hu is beszámolt. A felújítás után a következő funkciók kapnak helyet a kockában:

  • az épület mellett egy földszintes kávézó-büfé funkciójú új épületrész,
  • a közbenső szinteken a „kreatív ipar”,
  • egy innovációs szinten a startup jellegű tevékenységek,
  • két oktatási célokra használható emelet,
  • a legfelső szinten pedig a TIP (Területi Információs Platform), külső teraszokkal.

A kocka felső szintjének a látványterve (forrás: sciencepark.sze.hu)

A nyertes feladata lesz a felújításon kívül a környezetrendezés is. A Győr Sziget nevű városrészben található telek a Töltésszer utca és a Radnóti Miklós utca találkozásánál lévő körforgalomnál található, az épület 1976-ban épült Benczik Lajos tervei alapján.

A tervezettnél 600 millió forinttal drágábban építenek a NER-es cégek

A pályázatra három ajánlat érkezett be. A nyertes ajánlattevő a biatorbágyi West Hungária Bau Kft. (WHB) és a győri Euro Generál Zrt. (W-E 2021 Konzorcium) párosa volt. Részt vett még a közbeszerzésen a budapesti Build IT Mérnökiroda Kft. és a győri FK System Építő Kft. is.

A WHB többségi tulajdonosa Tiborcz István volt üzlettársa, Paár Attila. A közbeszerzésekkel kitömött vállalkozó a Forbes 2020-as összeállítása szerint 35,7 milliárdos vagyonával az ország 41. leggazdagabb embere. Pár napja írtuk meg, hogy nettó 8,9 milliárd forintért épít a WHB Kutatási és Fejlesztési Központot és Campust Kőszegen, ott egy volt gyermekotthont újítanak fel.

Kétmilliárddal több lett, maradhat? Kőszegen épít Campust a WHB | atlatszo.hu

Már márciusban megszületett a döntés, mégis csak most kötöttek szerződést a kőszegi Kutatási és Fejlesztési Központ és Campus kialakítására a nyertes kivetelezővel. A befutó West Hungária Bau a tervezettnél kétmilliárd forinttal drágábban vállalta a munkát, de még így is olcsóbb volt, mint a szintén induló Mészáros-féle ZÁÉV.

Az Opten adatai szerint a biatorbágyi székhelyű építési vállalkozás 2018-ban 50 milliárd, az azt követő évben 61,6 milliárd, 2020-ban 77 milliárd nettó árbevételt ért el. Adózott eredménye 2018-ban 7,3 milliárd, 2019-ben 4,4 milliárd, 2020-ban 11,4 milliárd forint volt. A tulajdonosok 2020-ban közel kétmilliárdos osztalékot vettek ki a cégből.

Az Euro Generál Zrt. a Mészáros család érdekeltsége. A Hvg tavaly ősszel számolt be arról, hogy a felcsúti milliárdos tőzsdei cége, az Opus Global megvált 50 százalékos részesedésétől az Euro Generál Építő és Szolgáltató Zrt.-ben, a vevő pedig Mészáros Lőrinc gyermekeinek építőipari vállalata, a Fejér B.Á.L. Zrt. lett. Az Euro Generál Zrt. Győrben sorra nyeri a közbeszerzéseket; tavaly 4,3 miliárdos forgalom mellett 329 millió forintos adózott eredményt értek el.

Vízi élménypark épül Győrben 19 milliárdért, Mészáros Lőrincék voltak az egyedüli pályázók | atlatszo.hu

A tervezettnél egymilliárd forinttal drágábban épülhet meg Győrben a vízi élménypark, ami így a kezdetben saccolt árnak bőven a duplájába fog kerülni. A kivitelező a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Euro Generál Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. lesz, amik közösen tettek ajánlatot. Rajtuk kívül senki nem pályázott a tenderen, így nem meglepő, hogy ők nyertek.

A közbeszerzési értesítőben megtalálható a korábbi sikertelen eljárás, amiből kiderül, hogy korábban nem volt elég fedezet a pályázók kifizetésére. Akkor (tartalékkerettel együtt) nettó 3,6 milliárd forint állt rendelkezésre. Ami nem volt elég az egyetlen érvényes ajánlattevő, a WE 2021 Konzorcium 4,2 milliárd forintos ajánlatára – 591 millió forint hiányzott.

A kocka csak a kezdet, 30 milliárdos gigaberuházás készül

A projekt kapott egy külön honlapot is, ahonnan azt is meg lehet tudni, hogy a kocka újjaéledése egy nagyobb projekt első üteme, egy egész tudományos parkot akarnak létrehozni, ami nemzetközi minták alapján jön létre. A projekt honlapja szerint a céljuk egy egyetemi központú innovációs centrum létrehozása, amely teret ad a spinoff és startup vállalkozásoknak, és fontos eleme a felsőoktatási tehetséggondozásnak. A park csupán 500 m-re fekszik az ország legdinamikusabban fejlődő egyetemétől és mindössze 10 percnyire a belváros szívétől.

A következő beruházási ütemekben, 2023-tól folyamatosan adják át új épületeiket, ahol irodák, laboratóriumok, szemináriumi-, konferencia- és rendezvényhelyszínek kialakításával kínálnak majd együttműködési lehetőséget partnereiknek hosszabb vagy rövidebb időtartamú bérleti konstrukciókkal illetve eseti jellegű programok lebonyolításához.

A kocka csak a kezdet, íme a gigaberuházás terve (forrás: sciencepark.sze.hu)

A beruházás uniós pénzből valósul meg, 6,7 milliárd forintot kaptak. A mostani fázisban a park központi épületeként funkcionáló kockaépület kutatási célú újraértelmezése történik. A Széchenyi István Egyetem zalaegerszegi telephelye is kapott 4 milliárd forintot. Hasonló létesítményekre másik két egyetem is kapott pénzt, a Pécsi (4 milliárd) és a Debreceni (7,4 milliárd) Tudományegyetem. Mintegy 22 milliárd forintot osztottak szét. 

Forrás: Magyar Közlöny

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2021 márciusában közölte, hogy a pécsi és a győri egyetemnek 30-30 milliárd forint támogatás jut az innovációs parkok létrehozására.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A tervezett Tudományos és Innovációs Park úgynevezett kocka épülete (forrás: sciencepark.sze.hu)

Megosztás