Tatabánya

Az egykori fideszes alelnök által használt, 13 milliós luxusautó több tucat gyorshajtását fizethette ki az önkormányzati cég

A megismert dokumentumok alapján Tatabánya közszolgáltató cégeket tömörítő holdingja, a T-Szol fizette évekig volt igazgatósági elnökének, dr. Hidas Jánosnak (a tatabányai Fidesz korábbi alelnökének) gyorshajtási bírságait. Mindez akkor derült ki, amikor a polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt átvilágítást rendelt el a cégnél. Több más furcsaságra is fény derült, a képviselők többsége azonban nem lát problémákat.

Több csontváz is kiesett a szekrényből az elmúlt hónapokban Tatabánya közszolgáltató cégeket tömörítő holdingjánál (T-Szol). Többek között egymillió forintot is meghaladó gyorshajtási bírságok. Dr. Hidas János – aki –a T-Szol igazgatóságának elnöke volt – céges autóként egy 2016-ban vásárolt, 13 millió forintos, 220 lóerős Volkswagen Passat 2.0 TSI Comfortline járművet használt, amihez extrákat is rendelt: panoráma tetőt és bőr üléseket. Minderről a szabadtatabanya.org számolt be.

Ezzel a nem túl puritán autóval összegyűjtött (összesen 1,1 millió forint értékű) bírságokat – amelyeket alapvetően a munkavállalónak kellene fizetnie – a cég költségvetésében számolták el 2016 óta.

Erre a külső könyvvizsgáló cég ellenőrzése nyomán derült fény,

mivel ez a folyamat minden kiadást érint, ide értve az „egyéb” költségeket is, tételenként. Így tűntek fel azok a kiadások is, amelyek a közlekedési bírságok kifizetéséről szóltak, azonban nem volt meg a párjuk: a számlák, amelyek azt jelentenék, hogy a T-Szol kiszámlázta ezeket annak a munkavállalónak, akinek emiatt a vállalat felé tartozása keletkezett. Az ellenőrzési megbízás több évre visszamenőlegesen szólt, így a tételeket összeadva hamar kiderült, hogy nem egyszeri esetről van szó.

A teljes lista egy közérdekű adatigénylést követően került napvilágra. Ezután a tartozásokat rendezte valaki: Marján György igazgató vagy maga Hidas János – legalábbis az ő neve szerepel a bizonylaton. Mindezt Fakli István mondta el az Átlátszónak, valamint a 2021. november 8-i testületi ülésen a képviselőknek.

Részlet a jegyzőkönyvből.

Átvilágítás, elbocsátás

A T-Szolnál 2021. június 13-án a tatabányai polgármester, Szücsné Posztovics Ilona veszélyhelyzet alatti egyszemélyes döntése nyomán jogi és pénzügyi átvizsgálások kezdődtek, amelyet Fakli István vezetett. Ő lett az elnöke annak az igazgatóságnak, amelynek a feladata a 2017—2019 évek visszamenőleges átvilágítása, valamint a feltárt pazarlások megszüntetése, további megtakarítások elérése és az átlátható működés kialakítása volt.

A polgármester és Fakli István a városházán szóban, majd a Facebookon is ismertette az átvilágítás eredményeit: a legsúlyosabb visszaélések miatt feljelentések születtek, illetve egyszeri 52 millió forintot takarítottak meg (egy túlárazott beruházás megállításával). Az átvilágítás során olyan problémákat is felszámoltak, mint a duplikált szerződések vagy az igazgatósági tagok egymásnak adott megbízási szerződései és kifizetései. (Ezek további százmilliós megtakarításra adtak lehetőséget Fakli szerint).

A folyamat azonban nem volt zökkenőmentes: Fakli szerint az átvilágítással megbízott könyvvizsgáló nem mindig kapta meg időben a kért dokumentumokat, vagy nagyon egyforma dokumentumokat kapott. Mivel a feltárt hibák után nem születtek intézkedések a vezérigazgató, Marján György részéről, ő – Fakli szerint – közös megegyezéssel távozott a cégtől.

Belharcok nehezítik a munkát

Szücsné Posztovics Ilona független jelöltként a szavazatok 49 százalékát nyerte el a választóktól 2019-ben, néhány százalékkal megelőzve a korábbi fideszes polgármestert, Schmidt Csabát, aki 46 százalékot kapott. A polgármester politikán kívülről érkezett jelölt volt, akit a hat ellenzéki párt együtt támogatott.

A testületi munka már az elején sem ígérkezett zökkenőmentesnek, mivel a Fidesz-KDNP frakció létszáma a Mi Hazánk képviselőjével együtt ugyanúgy 9 fő volt, mint az ellenzéki képviselők létszáma; de a közelmúlt eseményei miatti átszavazások az Összefogás kéviselői részéről tovább bonyolították a helyzetet. Voltak személyes sérelmek is abban – mind Fekete Miklós, mind Hoffer Dávid ellenzéki képviselők esetében –, hogy az Összefogás elkezdett felbomlani; de a folyamat abszolút fókuszpontja mégis a gazdasági átvizsgálással alapozott munka lehet, amit a város tulajdonában álló cégek esetében indított el a polgármester.

Novemberben aztán a kormánypárti és a rendszeresen velük szavazó független vagy ex-ellenzéki képviselői többség megszavazta a polgármester által júniusban megbízott, átvizsgálást végző igazgatóság cseréjét, és visszaültették Marján Györgyöt az egyszemélyi felelős vezérigazgatói székbe, noha Posztovics szerint a felügyelőbizottságok – amelynek tagja Schmidt Csaba, Tatabánya expolgármestere is – elvileg megkapták a feltáró dokumentációt arról, milyen visszaélések történtek az ő vezetése alatt. Marjánhoz a kormánypárti képviselők látszólag lojálisak, és most sikerült Fekete Miklóst, az ex-MSZP-s képviselőt is a vezetőségbe szavazni, aki pedig hozzájuk lojális – legalábbis a korábbi, rendszeres szavazatai alapján.

A lakosság erről vajmi keveset tudhat, bár a polgármester Facebook-oldalán már beszámolt az elpocsékolt közpénzekről, így például a korábbi polgármester, Schmidt Csaba irodaberendezésének aránytalanul nagy költségéről vagy a költségvetésben talált 500 milliós hibáról is.

 

Mindezekkel kapcsolatban megkerestük Schmidt Csabát, a Fidesz helyi vezéralakját. A képviselő közölte, csak akkor tehetjük közzé a válaszait, ha azt változtatások nélkül tesszük.

Nem kapták meg az iratokat

Mint Schmidt írja: „a Fidesz-KDNP frakció konzultációt folytatott a város képviselő-testületében jelenlévő frakciókkal, pártokkal, független képviselőkkel és a polgármester asszonnyal. A konzultáció célja az volt, hogy a közgyűlés a város cégeinél lévő vezetési válságot megoldja, hiszen volt olyan 100 %-osan városi tulajdonban lévő társaság, amelynek másfél éve nem volt ügyvezetője.

Javaslatunk előkészítésekor egyik gazdasági társaságnál sem tudtuk figyelembe venni a polgármester asszony által készíttetett átvilágítás eredményét, mivel

ezeket sem a felügyelőbizottsági tagok, sem a képviselők nem kapták meg, pedig már nagyságrendileg fél éve elkészültek.

Képviselőcsoportunk minden átvilágítást és minden antikorrupciós javaslatot támogat, ezért is javasoltuk vizsgáló bizottság létrehozását például a polgármester asszony által elengedett 300 millió forintos kötbér ügyében, ahol tudomásunk szerint már rendőrségi nyomozás is folyamatban van.

A T-Szol Zrt. vezérigazgatójának megválasztott Marján Györgyöt közös megegyezéssel és nyolc hónapnyi munkabér kifizetésével, felmentvény kiállításával küldte el Fakli úr. Ha megalapozottan lett volna vádolható rossz gazdálkodással, hanyagsággal akkor biztosan nem kap ilyen nagyvonalú ajánlatot. A közgyűlés döntése értelmében

nem szűnik meg Marján György munkaviszonya, ami közel 10 millió forintos megtakarítást jelent a cégnek.

Frakciónk támogatja minden ügyben a hatósági eljárások lefolytatását, hiszen ez módot ad az érintetteknek, hogy tisztázzák magukat a politikailag motivált támadásokkal szemben.

Az önkormányzatnál lefolytatott átvilágítás esetében megnyugtat az a tény, hogy a több tízmilliárd forint értékben lefolytatott beruházások közül egyedül a polgármesteri titkárság, kabinetvezetői és polgármesteri iroda felújításával kapcsolatban merült fel kifogás. Ezt a beruházást, mivel a hivatal épületét érintette, a jegyző úr folytatta le, így annak részleteit Ő ismeri. A beruházás műszaki tartalmát belső építész állította össze és tudomásom szerint minden hatályos törvény és a költségvetési keret betartásával került lefolytatásra jegyző úr által.

Schmidt Csaba volt polgármester egy szeptemberi videós bejelentkezésben (forrás: Schmidt Csaba Facebook-oldala)

A polgármester asszony által a videójában említett 2013-as eredményszemléletű könyvelésre való átállásból származó, és az ország sok önkormányzatát érintő költségvetési korrekcióra korábban nem volt törvényi lehetőség. A pénzügyminisztérium 2020-ban engedélyezte a korrekciót a 2019. évi zárszámadás elfogadásakor, ami polgármester asszony előterjesztésében tavaly elfogadásra került. A korrekció pénzmozgással nem járt, az önkormányzatot semmilyen kár nem érte. Nem is értem, hogy 2021-ben egy tavaly lezárt kérdést miért próbál szenzációként beállítani polgármester asszony” – zárta sorait a volt polgármester.

Még novemberben megkerestük Dr. Hidas Jánost, Marján Györgyöt és Fekete Miklóst is, ők azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Megakadhatnak a folyamatok

Tatabányán 2021. november 18-án 17 órakor volt közmeghallgatás, ahol közvetlenül lehetett kérdezni a képviselőket – többek között erről az ügyről is. Azonban a napirendi pontok tárgyalása annyira elhúzódott, hogy este fél 10 tájban kezdtek bele a T-Szolt érintő témákba. Ekkorra az a maréknyi lakos is hazament, aki kezdetben jelen volt.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester attól tart, a vezetők visszaszavazásával megállnak a pénzügyi racionalizáló folyamatok, és a régi-új vezetés nehezítheti a további ügyek felgöngyölítését vagy a már elindult nyomozásokat.

Holdampf Ildikó

Nyitókép: Dr. Hidas János 2013-ban még a tatabányai Fidesz alelnöként nyilatkozik a Tatabányai TV-nek (forrás: Tatabányai TV/Youtube)

Megosztás