közbeszerzés

8 milliárd forintért fejlesztheti a Puskás Aréna környékét a Magyar Építő és a ZÁÉV

A közbeszerzésen a két cég együtt indult, és rajtuk kívül más jelentkező nem is volt. A Nemzeti Sportközpontok által kiírt munka a 2020-as labdarúgó Eb megrendezéséhez kapcsolódik.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

A Tiborcz István üzlettársaként ismert Paár Attila érdekeltségében lévő Magyar Építő Zrt. és a leggazdagabb magyar üzletemberré vált Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. együtt valósíthatja meg a Puskás Aréna tágabb környezetében tervezett komplex városfejlesztési programot – áll az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában.

A 2020. évi labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges kiegészítő építési, szerelési és létesítési munkák megvalósításáról szóló, nettó 8 048 605 050 forint összértékű tendert a Nemzeti Sportközpontok írta ki. Az Eb megrendezéséhez szükséges, legfeljebb 11,1 milliárd forint keretösszeget a kormány biztosítja.

Mint az eredményhirdetést tartalmazó tájékoztatóban szerepel, a beruházás első ütemében

„a több mint 100 ezer négyzetméteres – nagyjából négy Hősök terének megfelelő – terület rehabilitációjával egy új, több hektáros park épül be a modern városi élettérbe”

Helyet kap egyebek mellett egy street workout pálya, illetve egy játszótér is.

Ezt követően, a fejlesztés második ütemében azokat a munkálatokat végzik el, amelyek a labdarúgó Eb budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükségesek. Ezek során szabadtéri rendezvényterületeket,  szurkolói zónákat, és egy ideiglenes médiaközpontot alakítanak ki.

A közbeszerzésre a Magyar Építő és a ZÁÉV közös ajánlatán kívül másik pályázat nem érkezett.

A két építőipari cég másik közös munkája az új Néprajzi Múzeum megépítése a Városligetben 26 milliárd forintért.

A ZÁÉV Zrt. és építőipari tevékenységet végző leányvállalatai hivatalosan idén januárban lettek Mészáros Lőrinc érdekeltségei. A cég építi meg többek között a szombathelyi fociakadémiát közel 6 milliárd forintért, illetve Zalaegerszeg új uszodáját  8,8 milliárdért.

A ZÁÉV tavaly 72 milliárd forintos nettó árbevételt és 5,6 milliárdos nyereséget ért el, a zrt.-ből a tulajdonosai – a Mészáros Lőrinc és neje – 2018-ban osztalékként 8 milliárd forintot vettek ki.

A Magyar Építő Zrt. további munkái között található például a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványnak a Budai Várban kialakítandó művészeti galériája és étterme nettó 4,49 milliárd forintért.

A cég 2018-ban 49 milliárd forint árbevételt ért el, a tulajdonosok 2,5 milliárd forint osztalékot vehettek ki a cégből.

Csikász Brigitta

Fotó: Nemzeti Sportközpontok – Puskás Ferenc Stadion látványterve

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás