adó 1% felajánlás

A pénzünket ellophatják, de a gondolatainkat nem – Zsilák Szilvia támogatási felhívása

Az egyetem befejezése után az Index politika rovatában kezdtem az újságírást, később az Abcúgnál készítettem szocioriportokat szerte az országban, január óta dolgozom az Átlátszónál. Volt alkalmam egész közelről látni a nyomort és a milliárdos közpénzpazarlást is, és egészen határozott elképzeléseim vannak arról, hogy a gombamódra szaporodó stadionok helyett hol lenne valódi szükség az állami támogatásokra.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

A független szerkesztőségekben korlátozás nélkül írhattam, írhatok arról, hogy mi történik az országban: sérült gyereküket egyedül nevelő édesanyákról, akik igazságtalanul estek el a gyodtól (gyermekek otthongondozási díja), nőkről, akik ingyen gondozzák a magatehetetlen idős hozzátartozójukat. Magyarországon a kormány szerint nincs gyerekszegénység, mégis, nem egy helyen jártam, ahol nemhogy a gyereknek kiságya, de a házuknak még ajtaja sem volt, nem is beszélve a szociális ágazatokban tapasztalható forráshiányokról.

Közhelyszámba megy, de igaz: nagyon kevés olyan szerkesztőség maradt az országban, ahol van idő hosszasan utánanézni egy-egy történetnek, lehetőség van tényekre épülő cikkeket írni, és nem érvényesül a politikai cenzúra valamilyen direkt vagy indirekt formája.

A tényfeltáró újságírás költséges műfaj, az Átlátszónál azonban, az olvasók támogatásának is hála, elég idő jut egy-egy történet alapos körüljárására.

Nem érdekel, hogy ki milyen színű: az újságírói függetlenség számomra azt jelenti, hogy a konfliktusos történeteknek attól függetlenül járhatok utána, hogy előtte meg kelljen nézni, hogy milyen párthoz tartozik a polgármester. A környezetvédelem szintén szívügyem, nem szabad elsiklani afelett, hogy az elszabadult, és gyakran teljesen irracionális állami építkezések nem csak a közös pénztárcánkat, hanem a környezetet sem kímélik.

Akár 63 milliárd forintba is kerülhet az állatkerti Biodóm, ha egyáltalán sikerül befejezni

A kormány az állatkert igazgatóját okolja a Biodóm az eredetileg tervezett 12 milliárd forinthoz képest most már ötszörös drágulása miatt, és nem ad több pénzt az építkezésre. A főváros átvilágíttatja a projektet, és minden lehetőséget megvizsgál a minél költséghatékonyabb befejezés és üzemeltetés érdekében.

Az Átlátszónál töltött eddigi néhány hónap alatt több fajsúlyos témát is alkalmam nyílt feldolgozni, köztük több olyat is, amelyekről a kormánybarát propagandamédia mélyen hallgat. Például hogy Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége letarolta a fákat az atlétikai stadion helyszínén, vagy hogy a piaci négyzetméterárak többszöröséért bonthat épületeket a Paksi Atomerőműnél a Föld-Trans.

Utánanéztem több állami nagyberuházás valódi költségeinek, és nem ritkán két-három-négyszeres drágulást tapasztaltam az eredetileg beharangozott számokhoz képest.

A koronavírus-világjárvány kitörése óta több ezzel kapcsolatos cikket is írtam: részt veszek a heti, adatalapú Koronavírus-híradók elkészítésében, bemutattam hogy öt magyar rekedt karanténban egy fertőzött óceánjáró szállodahajón Florida partjainál, és hogy nem kapnak elég védőfelszerelést a háziorvosok, pedig több mint 400 praxis eleve betöltetlen.

Az adófizető forintokból zajló mutyizásokat – bármilyen egyértelműek -, teljesen megállítani nem tudjuk, de újságíróként megnehezíthetjük a közös kasszán nyerészkedők dolgát, oknyomozással leleplezhetjük őket, és kérdésinkkel emlékeztetni tudjuk őket arra, hogy a közpénzzel még mindig kötelességük elszámolni. Úgy gondolom, hogy az adófizetőknek joguk van tudni, hogy mire költik az állami intézmények az általuk befizetett nem kevés forintot.

Masszívan veszteséges az építkezés közben négyszeresére drágult szilvásváradi lovasközpont

Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Csaknem 7 milliárdot költött az építkezésre a kormány, és évente közel 50 millió forintba kerül a szilvásváradi lovasközpont és szellemstadion fenntartása. Viszont az intézmény a saját, éves szinten 18 millió forintos bevételeiből csak a villanyszámlát tudná kifizetni.

Sokan kérdezik, hogy nem frusztráló-e állandóan falakba ütközni, mert egyre nehezebb közérdekű adatokhoz hozzájutni, és egyre kevesebb ember mer szóbaállni az újságírókkal, hiszen félnek a nyilvános megszólalást követő esetleges retorziótól. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy gyakran nincs közvetlen hatása a cikkeinknek, következmények nélkül maradnak a leleplezések.

Sokat töprengtem, hogy a jelenlegi körülmények között mi ad értelmet ennek a munkának, és arra jutottam, hogy a pénzünket ellophatják, de a gondolatainkat nem. Mi, újságírók az olvasókért vagyunk, feladatunk megadni a lehetőséget az embereknek egyfelől hogy a nyilvánosság elé tárhassák a problémákat, másfelől pedig hogy minél több oldalról tájékozódhassanak, és elgondolkozhassanak a kapott információkon.

A demokrácia feltétele a tájékozott polgár, ehhez szeretnénk hozzájárulni.

Ami a munkakedv személyes részét illeti, nagyon boldog vagyok, hogy az Átlátszónál nem kell az irodában, számítógép előtt ülni napi nyolc órát, kimozdulhatok riportokat készíteni, akár Budapest határain túlra is. Különösen fontosnak tartom, hogy a közpénzek elköltését ne csak a fővárosban kövessük nyomon, hanem vidéken is, ahol kormányközeli médiavállalkozások mondják meg hogy miről mit kell gondolni, és mára szinte eltűntek a független hangok.

Drónfelvétel: megnéztük a kisvárdai NER-Disneylandet

Budapestről három óra autóval az ukrán és szlovák határ közelében fekvő Kisvárda. A kisváros nemhiába vívta ki magának a „kelet Felcsútja” címet: amíg a kisvárdai kötődésű Seszták Miklós 2014-től 2018-ig Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere volt, több mint 20 milliárd forint közpénz érkezett a városba.

Arra kérlek, hogyha megteheted és fontosnak tartod, az adóbevallási szezonban támogasd az Átlátszó munkáját egyszázalékos felajánlással, adj 1 százalékot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Zsilák Szilvia

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás