koronavírus

Koronavírus híradó: az autópályák mentén könnyebben terjedhet a járvány

2800 fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek, 300 fölé az elhunytak száma, és több mint 600-an hagyhatták el a kórházat. A járvány halálozási rátája 11 százalék fölé emelkedett, hétfőtől több súlyosan érintett megyékben is eltörlik a kijárási korlátozást. Az ismertté vált esetek területi eloszlásából kitűnik, hogy a vírus megjelenésének köze lehet ahhoz, hogy autópályán vagy főútvonalon elérhető-e a település, továbbá az ingázás, a településsűrűség, és a népsűrűség is tényezőnek tűnik a járvány hazai terjedése során. A jelenlegi adatok szerint a magyar lakosság 0,8 százalékát tesztelték.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Hetente jelentkezünk az Átlátszón koronavírus híradóval, hogy felvázoljuk milyen tendenciák alapján terjed az új vírus jelenleg az országban. A járvány magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta többször is frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk.

Egy hét alatt 480 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az új típusú koronavírusban újabb 73 ember hunyt el, 208 személy pedig gyógyultan hagyhatta el a kórházat, az aktív fertőzöttek száma 199 fővel nőtt.

Ezeket a számokat kellő kritikával kell kezelni, mint ahogy azt a kormányzati portál is kiemeli, a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

Az aktív fertőzöttek, a gyógyultak és az elhunytak számának alakulása Magyarországon

Egy hét alatt húsz százalékkal, 2383-ról 2863-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Ha a fertőzés tendenciájára vagyunk kíváncsiak, akkor az aktív fertőzöttek számát kell nézni, amit úgy kapunk meg, hogy a regisztrált fertőzöttek számából kivonjuk a gyógyultakat és az elhunytakat.

Az aktív fertőzöttek mértéke ez idő alatt 11 százalékkal emelkedett.  Jelenleg 1931 regisztrált aktív fertőzöttről beszélhetünk, ami a regisztrált fertőzöttek 68,4 százaléka.  Egy héttel ezelőtt 1732 aktív fertőzöttet tartottak nyilván, ami akkor a fertőzöttek 72,8 százalékát jelentette.

Közel 30 százalékkal, 250 főről 323 főre emelkedett az elhunytak száma, ami a regisztrált fertőzöttek 11,3 százaléka.

Jó hír, hogy több mint a felével, 401-ről (a regisztrált fertőzöttek 16,7 százaléka) 609-re (a regisztrált fertőzöttek 21,3 százaléka) nőtt azok száma, akik gyógyultan hagyhatták el a kórházat.

Május elsejei adatok alapján 983 főt ápolnak kórházban, 49-en vannak lélegeztetőgépen. Egy héttel ezelőtti adatokhoz képest 106 fővel (12 százalékkal) nőtt a kórházi ápoltak száma, és 12 személlyel kevesebben szorulnak lélegeztetőgépre. Arról, hogy mi történik egy koronavírusos beteggel az intenzív osztályon, Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvossal beszéltünk.

A lélegeztetőgép személyzet nélkül semmit sem ér, mondja egy covidos betegeket kezelő orvos

A koronavírus miatt közel ezer ember tartózkodik jelenleg kórházban, akik közül több mint ötvenen vannak lélegeztetőgépen. Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvost kérdeztük meg arról, hogy mi vár a legsúlyosabb állapotú koronavírusos betegekre az intenzív osztályon.

Kéthetes tömeges tesztelés indul az országban

Egy hét alatt összesen 18 080 új tesztet végeztek el, így a mintavétel száma 58 251-ről 76 331-re nőtt.

Az előző heti adatok alapján Magyarország teljes lakosságának körülbelül 0,6 százalékát tesztelték, de akkor nem számoltunk azzal, hogy egy emberen akár három tesztet is elvégezhetnek. A jelenlegi adatok szerint a magyar lakosság 0,8 százalékát tesztelték.

Magyarországon nem nehéz új rekordot felállítani a tesztelésben, péntekre végezték a legtöbb, összesen 3380 tesztet a járvány hazai történetében.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter múlt héten jelentette be egy konferencián, hogy reprezentatív tesztelések indulnak az országban. Azonban a mai számokban ezek még nem látszódnak, május 1. és 14. között az ország 7 régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre várják azokat, akik levélben vagy telefonon kapnak értesítést. A tömeges tesztelés tehát csak két hétig tart, ami egy pillanatképet fog adni a járvány helyzetéről.

A konferenciáról közzétett videón Oroszi Beatrixtől végre megtudtuk, hogy kevés tesztet végeznek, és hogy a tesztek száma valóban nem a tesztelt betegek számát jelenti. Kiderült, hogy az április 20-án jelzett 52 409 tesztet valójában 32 503 főn (62 százalékos arány) végezték el.

Csökken a járvány terjedési üteme

A magyar regisztrált fertőzöttek számának növekedése majdnem kéthetente duplázódik.

A regisztrált fertőzöttek számának alakulása egyes terjedési ütemekkel összehasonlítva

Az aktív növekedési faktort bemutató grafikon alapján a járvány növekedési dinamikája változó. Noha az aktív növekedési faktor a múlt heti 1,14-ről 1,18–ra nőtt, a héten többször is csökkent.

A grafikon az úgynevezett növekedési faktorszám változását mutatja, amelyet úgy kapunk meg, hogy az előző öt nap új esetszámainak átlagát elosztjuk az azt megelőző öt nap új esetszámainak átlagával. Ha ez az arány 1 fölött van, akkor a dinamika nő, ha 1 alatt van, akkor viszont csökken. Érdemes azonban figyelni, hogy egyre többször esik a faktorszám 1 alá, és a trendvonal alapján az is látható, hogy továbbra is lassul a járvány terjedése.

Az aktív fertőzöttek növekedési faktora (anf) Magyarországon

11 százalék a járvány halálozási rátája

A nyers, eseti halálozási ráta újból nőtt a héten 10,49 százalékról 11,28 százalékra ami jóval meghaladja a globális átlagot, ami jelenleg 7,16 százalék.

Ezt a mutatót úgy kapjuk meg, ha az elhunytak számát elosztjuk a regisztrált esetek számával. A magas halálozási ráta azonban a tesztek alacsony száma miatt ugorhatott ilyen magasra, az itthon életben lévő eljárásrend szerint csak a legsúlyosabb eseteket tesztelik.

A halálos kimenetelű koronavírus-megbetegedések és a gyógyultak százalékos aránya Magyarországon

Az elmúlt héten elhunytak jellemzően idős, krónikus betegségben szenvedők voltak. Az elhunyt nők átlag medián életkora: 81 év, a férfiaké 78 év, ezen a téren a múlt heti adatokhoz képest nem történt jelentős elmozdulás.

A koronavírusban elhunyt magyar nők és férfiak életkori eloszlása

Jövő héten új szakasz kezdődik a védekezésben

A védekezés első szakasza lezárult – jelentette be szerdán Orbán Viktor Facebook-oldalán szerda este. Közölte, hogy a vírus elleni védekezés új szakaszba léphet.

„Közös erőfeszítésünknek köszönhetően úgy látom, hogy a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna.”

Május 4-e után Budapesten és Pest megyében is marad a kijárási korlátozás. Vidéken viszont, kinyithatnak az éttermek, kávézók, de még akár a strandok is. Kötelező lesz viszont országosan is maszkot hordani és távolságot tartani az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az enyhítések egy nappal a kormány szakértői által jósolt tetőzés után lépnek életbe.

Koronavírus-térkép

A legtöbb eset változatlanul az ország középső részén található, az elmúlt héten Budapesten 15 százalékkal, 1221-ről 1408-ra (100 ezer lakosból 80,37 fertőzött) emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Pest megyében 15 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma (329-ről 380-ra, 100 ezer lakosból 30,71 fertőzött.)

Fejér megyében 23 százalékkal (240-ről 296-ra) nőtt a számuk, (100 ezer lakosból 69,46 fertőzött). A héten Zala megyében 57 százalékkal ugrott meg a fertőzöttek száma (42-ről 108-ra), részben azért mert egy Zalaegerszegi idősotthonban is megjelent a koronavírus, ami azért derülhetett ki, mert a város saját költségen végzett teszteket.

Érdemes még kiemelni Komárom-Esztergom megyét, ahol 64 százalékkal (67-ről 110-re) emelkedett a fertőzöttek száma, Csongrád megyében pedig a számuk 61 százalékkal (60-ról 97-re) nőtt.

 

A százezer főre jutó azonosított fertőzöttek száma megyénként

Százezer lakosra vetítve a legkevésbé fertőzött területek közé a következő területek tartoznak:

  • Hajdú-Bihar megye (összesen 23 fertőzött, 100 ezer lakosból 4,26 fertőzött),
  • Bács-Kiskun (összesen 23 fertőzött, 100 ezer lakosból 4,55 fertőzött),
  • Békés megye (összesen 16 fertőzött, 100 ezer lakosból 4,73 fertőzött).

Országszerte más ütemben terjed a járvány, a héten Hajdú-Bihar, Nógrád, Tolna, és Baranya megyében egy-egy fővel, míg Bács-Kiskun és Vas megyében egyáltalán nem nőtt a fertőzöttek száma.

A vírus az autópálya mentén jobban terjedhet

Az elmúlt héten egy újítással jelentkeztünk, elkészítettünk egy interaktív hőtérképet az eddig ismertté vált esetek területi eloszlásáról.

A polgármesterek és önkormányzatok, továbbá sajtóhírek bejelentései alapján az összes regisztrált fertőzött körülbelül 70 százalékáról lehet tudni, hogy mely településen mennyien vannak.

A hőtérképen az oszlopok nagysága az ismert azonosított fertőzöttek számát, a pontok egybefolyása és intenzitása a települési sűrűséget mutatja. A térképen az autópályákat és főútvonalakat is feltüntettük. Ez alapján látható, hogy a vírus megjelenésének köze lehet ahhoz, hogy autópályán vagy főútvonalon könnyebb-e elérni a települést, illetve az ingázás, a településsűrűség és a népsűrűség is tényezőnek tűnik.

Három dimenziós hőtérkép a koronavírus-járvány magyarországi települési adataiból

Május 6 körül várható a járvány tetőzése

A szakemberek szerint a vírus várhatóan októberben, novemberben második hullámban újra támad majd – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában pénteken.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos szerint a koronavírus jelenleg kontroll alatt terjed – de korántsem ért még véget, nem lehet még fellélegezni, a május 4-i enyhítés után pedig az sem kizárt, hogy felerősödik az eddig mesterségesen visszafogott járvány.

A járvány tetőzése egyébként sem jelenti azt, hogy utána egyből csökkeni kezd a megbetegedések száma, egy úgynevezett plató szakasz következik, ami azt jelenti, hogy egy ideig stagnálni fog a fertőzések száma.

A járvány pontos tetőzésének a dátumát valójában lehetetlen előre megmondani, az majd csak utólag válik láthatóvá. Ha a reprodukciós ráta az eddigi ütemben csökken, akkor a tetőzés május 6 körül várható, és mindössze 2005 aktív fertőzött lehet a legmagasabb csúcs. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 1931 fő.

A potenciálisan aktív fertőzöttek számának előrejelzése egyszerű SIR-modellben 2020. 05. 01.

Az ábra elkészültében Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus segített. A grafikonokról, amik pusztán előrejelzésként szolgálnak, ebben a cikkben írtunk részletesebben. A grafikonok kizárólag az aznap ismert adatok és információk alapján kalkulált előrejelzést mutatják a lehetséges fertőzöttekre vonatkozóan (nem a regisztrált fertőzöttekre vonatkozóan!) abban az esetben, ha nem történne semmilyen egyéb esemény (például újabb kormányzati intézkedés), és nem jönnének újabb adatok, információk.

A héten készült el a járványszimulátorunk, amivel mi magunk modellezhetünk különféle szcenáriókat több mint tíz paraméter állításával. Attól függően, hogy milyen paramétereket állítunk be, változik a tetőzés várható időpontja, vagy például a szükséges intenzív ágyak száma.

KORONASZIMULÁTOR – Állítsd be te a feltételeket, hogy megnézd, hogyan terjed a járvány!

További grafikonok és térképek elérhetők a naponta frissített Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Bátorfy Attila — Zsilák Szilvia

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás