közpénzégetés

Drónfelvétel: megnéztük a kisvárdai NER-Disneylandet

Budapestről három óra autóval az ukrán és szlovák határ közelében fekvő Kisvárda. A kisváros nemhiába vívta ki magának a „kelet Felcsútja” címet: amíg a kisvárdai kötődésű Seszták Miklós 2014-től 2018-ig Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere volt, több mint 20 milliárd forint közpénz érkezett a városba.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A 16 ezer lakosú városban zajló építkezésekről rengeteg cikk született az évek folyamán, az Átlátszó most megnézte felülről is, hogy mire is mentek el a milliárdok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Disneylandben.

Drónfelvételünknek köszönhetően most először tekinthetőek meg azok az épületek, amiket eddig csak a kerítés túloldaláról tudtak fotózni a Kisvárdára zarándokló újságírók. A drónnal olyan helyekre is benézhettünk, amiket még át sem adtak, de már egy ideje sokak fantáziáját izgatta, milyen lehet például egy egzotikus szegénynegyed. Megnéztük az újonnan épült luxus teniszakadémiát is, ami a Kisvárda felett lévő tó partján épült fel.

Felsorolni is nehéz, mi minden valósult meg eddig a városban közpénzekből: stadion, focicsarnok, tanuszoda, atlétikai centrum. A sport mellett jutott pénz vízicsúszdaparkra, moziparkra, jégtörőhajóra, ökoturisztikai attrakcióra, díszlet utcára, termálvizes lórehabilitációs központra is. Városképileg pedig a legkirívóbb egy 15. századi vár, ami a futballpályák közül emelkedik ki.

Kisvárda továbbra sem marad fejlesztések nélkül, tavaly év végén harmadjára is kiírták a közbeszerzést a multifunkcionális sportcsarnok építésére, amely a város északi részén, közvetlenül a labdarúgó stadion szomszédságában fog elhelyezkedni. 2017 végén a kormány 3,5 milliárd forintot hagyott jóvá a 4000 fős kisvárdai sportcsarnok építésére, amit főleg a kézilabdacsapat fog használni.

Ide tényleg passzol a Magyar Turisztikai Ügynökség szlogenje, amivel a belföldi utazást népszerűsítették: „Itt kell lenned, hogy elhidd!”, mi pedig megnéztük a várost alulról, felülről – tényleg mindenhonnan:

Drónfelvétel: megnéztük a kisvárdai NER-Disneylandet from atlatszo.hu on Vimeo.

Kicsit részletesebben:

Sport

  • Várkerti Stadion: 1,5 milliárd helyett 2,5 milliárd forint. A 2800 férőhelyes stadiont 2018-ban adták át, a közbeszerzéseken sikeres Penta Industry Kft. építette.
  • Fedett focicsarnok: 713 millió forint, kivitelező a D-Gesztor Bau Kft. volt.
  • Atlétikai Centrum: 408 millió helyett 476 millió forint. A Bessenyei György Gimnázium hátsó udvarán, a vizes vébén is tevékenykedő Nyírépszer végezte el a munkát.
  • Tanuszoda: 520 millió forint, a munkát a NYF-BAU Kft. nyerte el.
  • Kisvárdai sportszálló: 1,4 milliárd helyett 1,9 milliárd. Közpénzen épült sportszálló Kisvárdán, a munkával a Nyírépszer Hungária Kft. és az MHM Product Kft. párosa járt jól.
  • Parkoló: 756 millió forint. A 728 férőhelyes személygépkocsi-parkoló 446 millió, a 13 férőhelyes buszparkoló pedig nettó 310 millió forintból készülhetett el. Egy kocsi férőhelye 613 ezer forintból készült el. VNYH-BAU Kft., és a Kisvárdán egyáltalán nem ismeretlen NYF-BAU Kft. párosa nyert.
  • Lőtér: kb. 1 milliárd forint. Nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű ügy, 2018-ban kellett volna elkészülnie, de még az alapkövét sem tették le.
  • Termálvizes lórehabilitációs központ: 2,2 milliárd forint. Az erről szóló 2017-es kormányhatározat az összeg azonnali kifizetését rendelte el, azóta viszont semmi nyoma nincs a lówellnessnek.
  • Teniszakadémia: 2,38 milliárd forint. Angol nyelvű bentlakásos teniszakadémia: 48 fős kollégium, főépület, egy center- és további 11 teniszpályával, valamint tóparti VIP klubépület. A nyírturai Kermi-Szolg Kft. időjárási okok (fagy, felhőszakadás, villámcsapás) miatt némi csúszással elvileg 2020. március végén készül el a kivitelezéssel.

Kisvárda 97 millió forintot adott a helyi focicsapatnak, hogy az növelje a város jó hírnevét

Kisvárdára az elmúlt évek során rengeteg állami és uniós támogatás érkezett különféle projektekre. Stadion épült, a városba tervezett beruházások között még termálvizes lórehabilitációs központ is szerepel. Azt azonban nem akarta nyilvánosságra hozni az önkormányzat, hogy a város kivel mire szerződik.

Turizmus

„Mivel számos, filmben jártas személy származik a környékről – mint például Adolf Zukor, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, aki Ricsén született és Mátészalkán tanult – megfelelő a háttér egy vízi filmstúdió kialakításának is” – nyilatkozta 2017-ben Seszták Miklós.

  • Kisvárdai Vár felújítása: 1,5 milliárd forint. A közbeszerzés még nem zárult le, 2021-re felújítják a várat európai uniós pénzből, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében.
  • Vízicsúszdapark: 693 millió forint. A 14 elemből álló csúszdaparkot az MB Épszer és a Therma Poolsystem Kft. párosa húzta fel  a kisvárdai várfürdő területén.
  • Díszlet utca: 194 millió forintból. Még nem nyitott meg, a természetes építőanyagokra adott uniós pénzből egyelőre csak a konténerek látszódnak. A közbeszerzést a Nyírépszer Kft. nyerte.
  • Cinemaqua mozipark: 273 millió forint. A Varázs utcában lesz fordított ház, és Kacsalábon forgó ház, a sárkányvárost pedig a lovagvárak romantikája és a Trónok harca ihlette. Twist Olivér és a tolvajok utcája „a szegénynegyedek egzotikus, de közbiztonság mentes hangulatát tükrözi”. A gokartpályán „filmesen felturbózott apokaliptikus külsejű járművekkel lehet száguldozni”, előtte pedig az északi sarki jégbe fagyott felfedezőhajókat lehet megcsodálni. A projekttel, melyet a Nyírépszer Hungária Kft. és a Szabó-Tetőmester Kft. nyert el, a tervek szerint 2021-re végeznek.
  • Ökoturisztikai attrakció: 50 millió forint. A Vár és Várfürdő közvetlen környezetében elhelyezkedő, mesterséges tavon elhelyezkedő egyik mesterséges szigeten állat formájú házakat húznak fel, a másikon játszótér és vízi akvárium, a harmadikon pedig kalandpark lesz. Kivitelező a Nyírépszer Kft.
  • Ökofilmpark: 1,3 milliárd forint uniós pénzt nyert a térség, az egyik projekt keretében filmparkot húznának fel a Cinemaqua mozipark mellé. Az OLAF felfigyelt a több százmillió forintnyi EU-s pénzből felépülő ökofilmparkra, mely a tervek szerint csak 5 évig, az EU-s projektek kötelező fenntartási időszakában működne.

Munkahely

  • Éticsiga feldolgozó üzem: 2,6 milliárd forint. A a francia tulajdonú Bourgogne Gastronomie Kft. 6,5 milliárd forintból felépített üzeméhez a magyar kormány negyven százalékos támogatást biztosított, az üzemben 300 embernek adnak munkát.

Számos beruházást a Nyírépszer nyert

A kisvárdai beruházások egyik kedvenc cége a Nyírépszer Kft., ők építhették az Atlétikai Centrumot, a sportszállót, a Díszlet utcát, a Cinemaqua moziparkot, és az Ökoturisztikai attrakciót is. A cég székhelye Budapesten van, egyedüli tulajdonosa pedig a debreceni Biró Márton.

2017 volt az egyik legsikeresebb éve a cégnek, amikor a Nyírépszer nettó árbevétele 300 százalékkal növekedett 2016-hoz képest, a nettó árbevétele 1,55 milliárdról 4,65 milliárd forintra ugrott. Az adózott eredménye 2016-ban 198 millió forint volt, 2017-ben elérte a 350 millió forintot, majd 2018-ban ennek több mint kétszeresére, 788 millió forintra gyarapodott.

 

A cég nem csak Kisvárdán tevékenykedett az elmúlt években, hanem például a debreceni menekültszállót is bővítette nem sokkal annak bezárása előtt. A 2017-es budapesti vizes vb-vel kapcsolatban is nyert a Nyírépszer közbeszerzéseket: az akkreditációs központ építésével és a Dagály uszoda körüli létesítmények felhúzásával bízták meg, összesen 1,252 milliárd forint értékben.

Szöveg: Zsilák Szilvia — Videó: Pápai Gergely

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás