Cikkek

A legkisebb is számít – megduplázták az Átlátszó büdzséjét az előfizetések és a kisadományok

 

Kedves Olvasóink, drága Támogatóink!

2014 végére nagyot fordult Magyarország: kiépült az Orbán Viktor nyári tusnádfürdői beszédében emlegetett illiberális állam. Ebben a rendszerben az elmúlt négy évben sikeresen kiiktatták a korábban is elégtelenül, de valahogyan mégiscsak működő ellenőrző mechanizmusokat a hatékony ellenzéktől a független intézményeken át a független sajtóig.

Nem véletlen tehát, hogy a mögöttünk álló évben a hatalom politikai támadásai elsősorban azon civil szervezetek ellen irányultak, amelyek utolsó “bástyákként” állnak az illiberális állam konszolidálásának útjában. Legyen szó az emberi jogok védelméről, az egyéni szabadságjogokról, vagy a korrupció elleni küzdelemről, ezek a szervezetek nap mint nap rámutatnak azoknak az értékeknek a fontosságára, amelyek megkérdőjelezik a kiépülő illiberális állam alapjait. Olcsón adtuk a szabadságunkat, most drágán fizetünk meg ezért a mulasztásunkért, de a küzdelem nem reménytelen.

Az Átlátszó elmúlt egy éve ugyanis éppen azt bizonyítja, hogy sokan és egyre többen vannak azok, akik ebben a helyzetben nagyon is fontosnak tartják, hogy ezek a “bástyák” megerősödjenek.

bevetel142

A 2011-ben apró civil kezdeményezésként indult oknyomozó portál 2014-re a magyar közélet fontos szereplőjévé vált, és ez csak azért sikerülhetett, mert Te és még 1871 társad úgy döntött, havi rendszeres támogatással segíti erőfeszítéseinket: 2014-ben az egyéni támogatásokból több mint 27 millió forint (egész pontosan 27.167.674 Ft) érkezett a számlánkra, a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásainak hála pedig további 5 millió forint (5.302.915) forintnyi adófelajánlást gyűjtött az Átlátszó céljaira az Asimov Alapítvány.

Mindez azt jelenti, hogy a 2014. évi költségvetésünknek már több mint 55 százalékát tudtuk előteremteni az egyéni támogatásokból. Ez nem kevés, és nagyon hálásak vagyunk érte.

Arra kérünk tehát, hogy továbbra is állj mellénk, célunk ugyanis az, hogy a negyedik születésnapunkra, 2015 nyarára teljesen önfenntartók legyünk, azaz az alapműködésünk finanszírozására ne kelljen igénybe vennünk nagy, intézményi támogatók segítségét. Ennek jegyében indítottuk el előfizetői kampányunkat, amelynek során 4 ezer független embert keresünk. Kiszámoltuk ugyanis, ha lesz körülbelül 4 ezer stabil “előfizetőnk”, akik havi átlagban 1000 forintos támogatással segítenek bennünket, akkor hosszú távon biztosított lesz az alapműködésünk.

Ehhez az kell, hogy – Orbán Viktor szavaival élve – hozz magaddal még egy embert, népszerűsítsd a kezdeményezésünket és segíts abban, hogy nyárra meglegyen a 4 ezer előfizetőnk.

nezettseg14

Az elmúlt időszak rengeteg fontos sikert hozott számukra. Az Átlátszó nélkül a nyilvánosság később, vagy soha nem értesült volna az ezermilliárdos áfacsalásokról, még szabadabban és ellenőrizetlenebbül garázdálkodhatott volna a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Soha nem derült volna ki, kinek adta el a budai villáját a NAV első embere és az MTVA még most is minden közérdekű adatkérést kapásból megtagadna, az adófizetők pénzéből bérelne drága ügyvédeket, a végsőkig pereskedne, hogy ne kelljen kiadni a közpénzek elköltéséről szóló információkat.

Ha nincs az Átlátszó, senki sem térképezte volna fel a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna mögött burjánzó offshore cégbirodalmat, és homályban maradt volna az is, hogy hogyan hagyták tönkremenni offshore cégek a legégett Andrássy úti palotát. Ha az Átlátszó nincs ott, nem láthatta volna a világ, hogyan került a helyére az éj leple alatt, kordonok között a német megszállás emlékműve. És senki nem dokumentálta volna,hogy rabszolgaként dolgoztatnak vagy nyílt szavazásra kényszerítenek közmunkásokat.

Olvass tehát továbbra is bennünket, iratkozz fel napi hírlevelünkre, szólj külföldi ismerőseidnek, hogy elindítottuk angol nyelvű szolgáltatásunkat és kövess bennünket a Facebookon! Köszönjük az elmúlt évi bizalmat és támogatást, és röviden csak azt ígérhetjük: 2015-ben folytatjuk.

Ha még nem vagy az előfizetőnk, havonta akár csak egy doboz cigi, vagy két korsó sör ára is számít, ennyivel is sokat teszel azért, hogy Magyarország egy kevésbé korrupt, élhetőbb hely legyen. A sokféle támogatási lehetőségről itt tájékozódhatsz részletesen.

Üdvözlettel és köszönettel:

a szerk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Best of 2014

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Kinyomoztuk, kinek adta el budai házát Vida Ildikó. Nem fogod elhinni!

Feltérképeztük az Andy Vajna magyar vállalkozásai mögött burjánzó offshore cégbirodalmat

Vadászháza épült Semjénéknek Gánton

Közmunka csak a megfelelő voksért: nyílt szavazás volt Borsodban

Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

Akár 600 milliárd forint veszteséget okozhat az Eon földgáz-nagykereskedő megvásárlása

Lázár János 23 millió forintért rendelt csehországi fácánvadászatot

Megosztás