fake news

A rendőrség bohócokat kerget, a konteócsatornák zavartalanul nyomják a koronás hülyeséget

Hiába a rémhírterjesztésre vonatkozó törvényi szigorítás, a koronavírus-járványra építkező fantazmagóriákat szabadon terjesztik a magyar online összeesküvéselmélet-univerzum konteógyárosai. Az összeesküvés-elméletek burjánzására ráépült kattintásvadász aktivista-vállalkozói szféra villámgyorsan lefordítja a nemzetközi hülyeségeket, köztük a dezinformációs célúakat is. A hülyeségáradat partján élelmes kufárok kínálgatnak az immunrendszer-erősítő táplálékkiegészítőket és 5G-protektorokat jó pénzért.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Orbán Viktor kormánya nemrégiben kapott egy olyan jogi lehetőséget, amivel — ha szeretné — legalább a leghúzósabb álhíreket terjesztő, külföldi domaineken bejegyzett anonim szájtokat működtető magyarok körmére tudna csapni. Ez az eszköz a népszerűen csak felhatalmazási törvénynek becézett jogszabályban foglalt, a rémhírterjesztés tényállását kiterjesztő új gumiparagrafus. Az új szabály szerint olyan ember is büntethető, aki állíthat akár valós tényt is “elferdítve”, de az állítása alkalmas arra, hogy “a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa”.

Az új gumiszabály előnye, ami a hátránya is: hogy gyakorlatilag akárkivel szemben alkalmazható, aki az interneten bármit ír vagy mond a koronavírusról. Egy még februárban, a régi szabályok alapján indult, kamuhír-szájtokat futtató figurák ellen zajló nyomozás kivételes példája mutatja, hogy a magyar hatóságok fel tudnak számolni ilyen hálózatokat, ha akarnak. Bár a konkrét esetben éppenséggel elképzelhető, hogy álhírvadász civilek segítségére szorult a Nemzeti Nyomozóiroda.

Az álhír-univerzumban gátlástalan profithajhászásáról és teljesen légből kapott “híreiről” ismert csapat — legendás például a Mészáros Lőrinc egy kitalált beszólására épülő, de  Vajna Tímeát, Damu Rolandot, Jakupcsek Gabriellát és Bálint gazdát is felvonultató, öt cikkben feldolgozott sagájuk, aminek semmilyen valóságalapja nem volt — szájtjai (Tv2-friss.com, Nlcafe.me, Blikkruzs.me stb) ugyanis a Fakepalm önszerveződő álhírvadászai szerint szoros átfedéseket mutattak a csapat nyomozásával tavalyelőtt lebuktatott orosházi álhírtanárnő birodalmával (Kaprazatos.club, Tudasfaja.club stb).

Anno a Fakepalm a rendőri nyomozás érdekeire hivatkozva tartott vissza néhány infót a saját kutakodásából. Most az egész archívumuk elérhetetlen, feltehetően hasonló okból.

Akárhogyan is, az álhíres csapat lekapcsolását nem követték továbbiak.  Az új szabályozás életbe lépése óta mindössze két új rémhírterjesztéses nyomozásról adott hírt a rendőrség:  az egyikben egy rosszakarója által feljelentett, konteós körökben ismert pécsi férfi a gyanúsított, a másikban pedig egy sajóvelezdi férfi, aki egy rossz minőségű Youtube-videóban, viszonylag összefüggéstelenül beszélt arról, hogy a Biblia alapján ennyire veszélyes koronavírus nem létezhet; Orbán Viktornak át kéne gondolnia ezt a dolgot, mert rossz hatással van a gazdaságra; az emberek pedig inkább menjenek ki az utcára – a második eljárás külön szépsége, hogy a férfi 15 éves lánya is gyanúsított, mert felvette és feltöltötte a modern technológiával nyilvánvalóan hadilábon álló apa monológját.

Rémhírterjesztés Magyarországon — részlet a Borsod megyei videóból.

Különösen a sajóvelezdi, apa-lánya “rémhírterjesztő” csapat esetének fényében abszurd, hogy a magyar összeesküvés-elmélethívők pár tízezres kemény magja számára a napi betevőt biztosító, az álhíres vállalkozók szférájával némi átfedést mutató tartalomgyárosok és -fordítók minden további nélkül üzemelnek ma is. Könnyedén találtunk például olyan, ehhez a szubkultúrához szóló friss, beszélgetős videót (Heffner Attila miskolci zenész “Spiritual TV” címen futó Youtube-sorozatában), amiben teljesen hasonló kaliberű felvetések kerülnek elő: 

  • Jézus is bement a leprások közé
  • a koronavírus “a fiatal korosztályt egyáltalán nem érinti, a középkorút se”
  • Olaszországban azért van annyi megbetegedés, mert szénhidráttal táplálkoznak
  • “nem olyan fertőző ez a vírus, nem olyan súlyos halált okozó, ezek ijesztgetések”
  • Müller Cecília birkának néz minket, “nem kell száz százalékban behódolni”

Ha ebben az adásban nagyítóval kell keresni az elferdített tényeket, továbbá mondjuk a járványvédekezés potenciális megnehezítését, az legfeljebb azért van, mert a borsodi rémhírterjesztős eset gyanúsítottjával szemben — aki egyenesen, két perc alatt elmondta a mondókáját — ebben a második videóban a két beszélgetőpartner bő egy órát rizsázik végig úgy, hogy abban alig lehet találni egy épkézláb félmondatot.

Ez a mellébeszélés amúgy nyilván afféle jogi védelem, a felvételen az is legalább háromszor elhangzik afféle ráolvasásként, hogy egészen biztosan nem rémhírterjesztés esete forog fenn.

Akármi is legyen, annyi biztos, hogy a rendőrségi fellépésig 1500 körüli nézőt termelő sajóvelezdi, amatőr magánszámhoz képest ezt a második videót mostanra 25 ezernél is többen látták,; nyilván komolyan is jelentősen többen vették. Van még egy eltérés: hogy ebben a videóban nem egy mackónadrágos akárkicsoda magyaráz egy földút előtt, hanem egy igazi orvos, sztetoszkóppal a nyakában, sőt, az illető Pócs Alfréd nem kevesebb: a Magyar Orvosi Kamara Heves megyei elnöke. 

Biztosan nem rémhírterjesztés Magyarországon — részlet a Spiritual TV videójából. Jobboldalt az orvosi kamara Heves megyei szervezetének elnöke,

Pócs mindenképpen egyedi karakter, akinek az életrajzában anno dacumál az egri orvostársadalom Fidesz-barát Hospinvest-forradalmának szervezésétől kezdve szabadidős sámánkodáson át az új rezsimmel való szembefordulásig mindenféle szerepel, de konteós körökben történő újrafelfedezése jól mutatja, hogy a magyar állami egészségügy  — a MOK elvégre köztestület — alapvetően sehogy sem próbálja kezelni a fehér köpeny tekintélyével megtámogatott hantázást.

Pócs az 5G farvizén (erről később) lebegett be a konteósokhoz, és már vagy féltucatnyi koronavírusos témájú videóban szerepelt. A legnépszerűbbet 133 ezren látták, ebben orvosszakmailag tarthatatlan (“Afrika lakosságának 30-40 százaléka AIDS-szel fertőzött”)  kijelentések mellett olyan aktuális finomságokat is mond, mint hogy “az idős emberek szerintem nem a koronavírusba halnak bele, hanem a félelembe”. Ez utóbbi felvétel a mintegy 21 ezer követővel bíró “HunTV” Youtube-csatornán jött ki, ahol az Anunnakik titkáról kezdve Petőfi elhallgatott életéig mindenről van videó.

Az ilyesfajta vegyesvágott tartalmakat zabáló konteóhívők az idegen titkosszolgálatok dezinformációs műveleteinek is táptalajt adó információs ökoszisztémában kulcsfontosságú helyet foglalnak el: elhisznek bármit, bármilyen összefüggésre tudnak variációkat gyártani, és előszeretttel szemetelik tele az internetet megosztásokkal.

A DFR Lab elemzése szerint a Kreml dezinformációs stratégiája speciális figyelmet fordít az összeesküvés-elméletekre. Akik elhisznek ugyanis egy ilyen elmélet, azok nagyobb eséllyel hisznek el továbbiakat is. Az Oroszországból érkező dezinformációs mesék pedig gyakran maguk is a konteók kifacsart logikájával összeillesztett álhírek formáját öltik fel.  Az sem gond, ha a mesék ellentmondanak egymásnak, mert összességükben aláássák az emberek objektív tényekbe vetett hitét, amitől csak még könnyebben hisznek el mindenféle marhaságot.

Nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is hasít például az 5G újgenerációs mobiltechnológiával kapcsolatos összeesküvés-elméletet (miszerint az gyilkos hatással van az emberi testre) a koronavírus-járvány indokaként meghatározó új konteó. Az eredeti mesét az orosz állami pénzből működő, nyílt dezinformációs etalonnak számító RT amerikai csatornája indította útjára tavaly, a New York Times cikke szerint azért, mert az ott is kiépítés alatt álló infrastruktúrával Oroszországban még bénáznak, és az Amerikában kreált társadalmi ellenállással akarnak javítani a lemaradásukon.

Hacsak nem tehetséges dezinformációs forgatókönyvíróként dolgozik, épeszű embernek nyilván nem jutna eszébe, hogy a COVID-19 teljesen tankönyvi jellegű terjedésének köze lehet a misztikus telefontechnológiás hülyeséghez. Az árukapcsolás valamilyen manufaktúrában mégis megtörtént, méghozzá olyan hatékonyan, hogy az Egyesült Királyságban több helyütt már rádiótornyokat gyújtogatnak a vírustól tartó lakosok.

A magyar tartalomgyárosoknak azért jó ezzel foglalkozni, mert egyrészt népszerű, másrészt könnyű előállítani. 5G-s témájú RT-videóból például rengeteg lehet találni, amit elég tessék-lássék lefordítani, és már hozza is a kattintásokat. A Vilaghelyzete.com Youtube-csatornájára például már az eredeti megjelenés másnapján kikerült az amerikai szélsőjobbos konteókirály Infowars magyar felirattal ellátott videója, ami az 5G-t, de Bill Gatest és a Netflixet is tartalmazó koronavírusos összeesküvéselméletet csomagolt össze egy közös narratívába. Azóta 83 ezren látták, miközben az amerikai eredetit is csak négyszer ennyien. 

Villámgyors magyar fordítók: David Icke konteógyáros videója magyar nyelvű csoportokban terjed

A fordítók villámgyorsan dolgoznak: miközben az orosz dezinformációt Európa-szerte monitorozó EUvsDisinfo például csak februárban vette észre a Bill Gatest is tartalmazó kombinált mese feltűnését az öreg kontinensen, a magyar konteósok a Vilaghelyzete.comnak hála már januárban nézhették (a sztori egyébként azóta lábra kapott, és hatalmasat ment az Egyesült Államokban). Április elején a Youtube-ot üzemeltető Google és a Facebook is  törölte David Icke nemzetközi hírű konteógyáros járványos-5G-s videóját: magyar Facebook-csoportokból mégis pár napon belül, magyar felirattal letölthetővé vált.

Sungit piramis: csökkenti a stressz rezgését

Az 5G-s, koronás témák másik előnye mondjuk a reptiliános kitalációkkal szemben, hogy egy csomó mindent el lehet adni velük. Finom nemzetközi példa, hogy a már említett Infowars még februárban ráállt arra, hogy a webshopjukban akár többszázezer forintnyi dollárba kerülő túlélő-ételpakkjait tolja a nézők arcába a koronavírus-apokalipszist vizionáló anyagaiban: “Ha beüt az éhínség, 15 napon belül a legtöbb emberből kannibál lesz” — mondta egy adásban a kajás csomagok között üldögélő Infowar-tulaj Alex Jones.

De a magyar olvasónak sem kell aggódnia: 5G ellen vásárolhat úgynevezett sungit piramist (ez egy méretfüggően itt például akár 12 ezres áron megvásárolható kőékszer), többezres cseppeket vagy 35 ezerért protektorvalamit, esetleg 35 ezerért bizonyos Kolcov-lapokat

Releváns információk a járványról a Nutriverzum Youtube-csatornáján.

A Nutriversum táplálékkiegészítő-gyártó egy kamupártos ténykedéséről elhíresült, viszont kameraképes gyógyszerész-testépítőt, bizonyos Gődény Györgyöt szerepeltető két, összesen 2,5 millió körüli nézettségű Youtube-videóban javasol táplálékkiegészítőket járvány idejére.

A nézőit Trianontól kezdve a chemtrailig bármivel szívesen hergelő “Viva Natura TV” Youtube-csatorna “Mit lehet tenni a koronavírus ellen?” című aktuális videójában különböző, a Viva Natura webáruház kínálatában megvásárolható termékekről forog a szó. A Pócs Alfrédot szerepeltető “Spiritual TV” tótumfaktumától pedig szakrális sámándobot lehet venni; biztos az is jó valamire. 

Régi arcok A magyar konteókultúra egyes karaktereinek kapcsolatai egészen régre vezetnek. Az újmédiás világban is hiperaktív Drábik János (itt például a VIVA Natura Youtube-csatornának beszél még februárban arról, hogy a koronavírust egészen biztosan egy kínai laboratóriumban csinálták) eredetileg még az offline világban kezdte a konteógyártást: 1999 óta dolgozik a Leleplező “alternatív” újságnál. A Leleplezőt alapítása óta vezető Tőke Péter főszerkesztő-tulajdonos a magyar valósághamisítás arcképcsarnoknának rendszereken átívelő tagja: a rendszerváltás idejében a pártállami hátszéllel legmagasabb példányszámban megjelent újsággá feltornázott Reformot főszerkesztette az állambiztonság “tanácsai” segítségével.

Érdemes megjegyezni, hogy a konteós körökben legfontosabbnak számító, szöveges tartalmakat szállító szájtok (az Ujvilagtudat.blogspot.com, továbbá a közös irányítás alatt álló Vilaghelyzete és az Alternativhirek.com) nem nagyon látszanak árulni semmit, sőt, előbbi kettőn reklámot sem találni.

Az ezekben a körökben népszerű szájokat a magyar dezinformációs szférát mindeddig egyedüliként rendszerszinten elemző CEU-s kutató, Szakács Judit paperje is úgy klasszifikálta (szemben például az NNI által lekapcsolt, csak a pénzre hajtó csapattal szemben), hogy a bevételszerzés mellett más agendájuk is van.

Viszonyítási alapként: a Fakepalm számításai szerint a semmilyen skrupulustól vissza nem riadó (például kitalált rákbeteg lánynak kamugyűjtést szervező), néhány emberes csapattal működő profithajhászok a legjobb időkben havi 10-12 millió forintot csináltak.

Aktualizált címlap a világfigyelőn.

Tegyük azért hozzá, hogy ebben a sztoriban nagyjából semmi sem legális csatornákon megy, így fixet nem tudni bevételi számokról. A Vilaghelyzete-Alternativhirek páros például aktívan igyekszik PayPal-adományokat gyűjteni —  ennek a sikerességét nyilván nem ismerjük.

Annyi valószínű, hogy korona idején konjunktúrája van az üzletszerű internetes hazudozásnak: a konteós ijesztgetők és az überkapitalista hazugsággyártók világa között nagyjából félúton elhelyezkedő Vilagfigyelo.com (ami a járvány alkalmából elegáns marketingérzékkel Vírusfigyelőként kezdte reklámozni magát) még tovább is tud osztani a pénzből. A szájt ugyanis kedden saját affiliate programot hirdetett, amire cikkünk írásának pillanatában is lehetett jelentkezni mindazoknak, akik szeretnének pénzt keresni a Vilagfigyelo anyagainak továbbosztásával.

Az akár csak rejtett terméket reklámozó koronás tematikájú magyar konteós videóknak van néhány közös jellemzője. Szinte mentesek a közmegegyezéses közös minimum — mondjuk a WHO tippjei — szerinti egyszerű védekezési eljárásokkal és a mindennapi élet véghezvitelével kapcsolatos részletes, gyakorlati tanácsoktól; ezzel szemben sokat elmélkednek a járvány átvészelésében nagy segítséget nyújtó spirituális / immunrendszerbeli / hitbeli állapot javításáról.

Ökölszabályként: ha a videó a címe szerint a koronavírusról kéne szóljon, de a képernyőn egy férfi már öt perce a bélflóráról vagy a mikrohullámokról beszél, akkor valószínűleg el akar adni valamit.

Miközben az ilyesfajta, alig leplezetten üzleti célú, “egészségügyi” jellegű tartalmak azok, amik az egyes emberek egészségtudatosságán keresztül konkrét járványügyi védekezést nehezíthetik, a konteós közösségek ezer szálon hozzájárulnak a Magyarországot, mint értelmesen gondolkozó politikai közösséget veszélyeztető, költött tévképzetek terjedéséhez is. 

Társbiznisz: kamupártok Egészen sajátosan erős a kapcsolat a kamupártokban utazó ügyeskedők és a konteógyáros szubkultúra között. A koronavírus kapcsán egy táplálékkiegészítő-gyártó termékeit mutogató videóban szereplő Gődény György emlékezetesen a Közös Nevező nevű kamupártgyanúba keveredett formáció elnökeként tevékenykedett a legutóbbi országgyűlési választások alkalmából. A Közös Nevező körül mozgolódó régi pártcsináló házaspár, Stekler Ottó és Seres Mária környékén az elmúlt években felépült egy kattintásvadász szájtokból összeálló birodalom is: a hvg tavaly decemberi cikke szerint a DoktorGodeny.hu is ide kötődik. A már említett HunTV-t bizonyos Horkovics-Kováts János működteti, ugyanő 2014-ben szervezte a Kisgazdapárt nevű formációt, amiért össze is veszett vele az egykori történelmi párt jogos örököseként fellépő Független Kisgazdapárt elnöke: “politikai kalandorok egy csoportja bizonyos Németországból hazatelepült nőgyógyász Horkovics-Kováts János vezetésével, a MIÉP maradványával összefogva Kisgazdapárt-MIÉP néven indulnak a választáson… a Független Kisgazdapárttól lopott névvel, lopott logóval, törvénysértő módon” — jelezte akkor az FKGP elnöke. Külön poén, hogy a harmatos eredmények fényében nemcsak Horkovics-Kovátsékról, hanem az “igazi” FGKP-ről is okkal merült fel, hogy voltaképpen kamupárt.

Sarkadi Nagy Márton

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás