koronavírus

Szimulátort és háromdimenziós interaktív térképet fejlesztettünk a járvány bemutatására

Két újabb fejlesztésünk készült el a Koronamonitoron, továbbá egy újabb grafikonnal is jelentkezünk. A járványszimulátorral mi magunk modellezhetünk különféle szcenáriókat több mint tíz paraméter állításával. A háromdimenziós interaktív térképen a járvány országos eloszlását és településszintű adatokat nézhetünk és elemezhetünk. Az aktív növekedési faktort bemutató grafikonon pedig a járvány elcsendesüléséről kaphatunk képet.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Járványszimulátor

Járványszimulátor by ATLO

Koronamonitorhoz kapcsolódó, a koronavírus hazai lefolyási kimeneteleit szimuláló szoftverünk a klasszikus SEIR (susceptible-exposed-infected-removed) modell számos más paraméterezési lehetőséggel kiegészített változata. A grafikon alapesetben az épp aktuális előrejelzést mutatja a tudott adatok alapján kalkulálva.

Összesen tizenkét paramétert állíthatunk tetszés szerint, ehhez igazodik a grafikon, továbbá eszerint számolja a szimuláció újra többek között a tetőzés várható időpontját és a szükséges intenzív ágyak számát.

A színmagyarázat egyes elemeire kattintva szűréseket lehet végezni, továbbá a grafikont logaritmikus skálára is át lehet állítani a grafikonok jobb láthatósága és terjedési dinamika jobb összehasonlíthatósága érdekében. A szimuláció mögötti módszertanról, matematikai modellről és tudományos szakirodalomról, továbbá a fogalmak magyarázatáról a grafikon alatt lehet bőségesen olvasni. Kérdés, észrevétel esetén, kérjük, írjon nekünk!

A szimulátort a Koronamonitoron is el lehet érni, illetve egy külön aloldalon is:

KORONASZIMULÁTOR – Állítsd be te a feltételeket, hogy megnézd, hogyan terjed a járvány!

ATLO033(CC BY-NC-SA 2.5 HU) Modell, fejlesztés, programozás Dr. Nepusz Tamás, bioinformatikus (Molde University, Norvégia) Grafika, vizualizáció Nepusz Tamás, Bátorfy Attila Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Ha az adatokban, vagy a grafikonokban bármilyen hibát, pontatlanságot talál, írjon az [email protected] címre! 2020 ATLO – Átlátszó.hu

3D interaktív járványtérkép

3D interaktív járványtérkép by ATLO

Hogy jobban lássuk a járvány eloszlását, készítettünk egy hőtérképet az eddig ismertté vált esetek területi eloszlásáról. A polgármesterek és önkormányzatok, továbbá sajtóhírek bejelentései alapján az összes regisztrált fertőzött kb. 70 százalékáról lehet tudni, hogy melyik településen laknak. Ez a 70 százalék már elégséges lefedettség, hogy így is ábrázoljuk az adatokat.

A hőtérképen a pontok egybefolyása és intenzitása a települési sűrűséget mutatja, az oszlopok nagysága pedig az ismert azonosított fertőzöttek számát. A térképen a megyei adatokat halványan egy külön rétegen mutatjuk meg, a sötétebb lila szín a magasabb, a sárga pedig a kevesebb megyei adatot jelenti.

A térképen az autópályákat és főútvonalakat is feltüntettük. Ez alapján látható, hogy a vírus megjelenésének köze lehet ahhoz, hogy autópályán vagy főútvonalon könnyebb-e elérni a települést, illetve az ingázás, a településsűrűség és a népsűrűség is tényezőnek tűnik. Persze a nem tudott 30 százalék befolyásolhatja ezt a következtetést.

A térkép elérhető a Koronamonitoron, illetve külön aloldalon is:

KORONATÉRKÉP – Három dimenziós hőtérkép a koronavírus-járvány magyarországi települési adataiból

Hogy jobban lássuk a járvány eloszlását, a Koronamonitor hoz kapcsolódóan készítettünk egy hőtérképet az eddig ismertté vált esetek területi eloszlásáról. A polgármesterek és önkormányzatok, továbbá sajtóhírek bejelentései alapján az összes regisztrált fertőzött kb. 70 százalékáról lehet tudni, hogy mely településen mennyien vannak. Ez a 70 százalék már elégséges lefedettség, hogy így is ábrázoljuk az adatokat.

Aktív növekedési faktor

Jó hír, hogy az aktív fertőzöttek növekedési dinamikája lassul. Ennek bemutatására egy olvasónk javaslatára bevezettünk egy új grafikont az ausztrál ABC mintájára. A grafikon az úgynevezett növekedési faktorszám változását mutatja, amelyet úgy kapunk meg, hogy az előző öt nap új esetszámainak átlagát elosztjuk az azt megelőző öt nap új esetszámainak átlagával. Ha ez az arány 1 fölött van, akkor a dinamika nő, ha 1 alatt van, akkor viszont csökken. Mi annyit változtattunk az eredeti ötleten, hogy mi az új aktív fertőzöttek számát vesszük alapul, mivel ez jobban szemlélteti a járvány állását.

Az aktív fertőzöttek növekedési faktora (anf) Magyarországon

További grafikonok és térképek elérhetők a naponta többször frissített Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Bátorfy Attila

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás