Cikkek

A kormányzati lejáratókampány ellenére is növelni tudta az szja 1%-ot felajánlók számát az Átlátszó

 

Az egyre intenzívebb civilellenes kormányzati lejáratókampány, a Soros-ellenes hecckampány, a „külföldről támogatott” társadalmi szervezetek listázása, és az adózás rendjében idén bevezetett változtatások sem vették el a közönségünk kedvét az 1%-os felajánlásoktól: a tavalyi 2587 adózó után 2017-ben már 3345-en ajánlották fel a személyi jövedelemadójuk egy százalékát az Átlátszó céljaira. Ezzel a közvetlen anyagi segítségen túl a tevékenységünk társadalmi legitimációja ismét erősödött, miközben a közpénzekből agyontámogatott kormánycivilek idén sem tudnak 400 felajánlónál többet felmutatni.

A minden lehetséges fórumon sulykolt, sorosozó kormányzati narratívával ellentétben idén már harmadik éve a közönségünk fedezi az Átlátszó költségvetésének oroszlánrészét mikroadományok („előfizetések”) és szja 1%-os felajánlások formájában. A NAV pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint idén a tavalyinál is nagyobb számban szavaztak bizalmat a magyar adózók az Átlátszónak, 3345 adózó több mint 22 millió forintot ajánlott fel számunkra.

A tavalyi évhez képest 23%-kal nőtt a felajánlóink száma: ez az eredmény az összes, 1%-os felajánlásokat fogadó civil szervezet és egyház között a 45. helyre, az egyházak nélkül a 31. helyre teszi az Átlátszónet Alapítványt, a médiával kapcsolatos témájú civil szervezetek közül pedig csak a Klub Rádiót támogató Szabad Sávért Alapítvány tudott nálunk előkelőbb helyezést elérni.

Különösen örvendetes, hogy ezt az eredményt akkor sikerült elérnünk, amikor a külföldről, és Soros György alapítványai által támogatott civil szervezetek ellen hosszú ideje intenzív és becstelen kormányzati lejáratókampány zajlik, ráadásul – feltehetően az online adóbevallás bevezetése miatt – a civil szervezeteknek tett 1 százalékos felajánlások összege az előző évhez képest jelentősen, 1 milliárd forinttal csökkent.

 

 

A civil szervezetek társadalmi támogatottságának legfontosabb és legmegbízhatóbb mutatója a személyi jövedelemadó 1 százalékáról az adott szervezet javára rendelkezők száma, illetve az adózók által így juttatott összeg nagysága.

 

 

Ne feledjék: az SZJA 1%-ok felajánlása nem csak azért fontos, mert így hozzájárulhatunk egy, a szívünkhöz közel álló civil szervezet céljainak megvalósításához, hanem azért is, mert az 1 százalékokat felajánlók száma többé-kevésbé reálisan számszerűsíti egy-egy civil szervezet erejét és legitimitását, ami különösen fontos egy olyan időszakban, amikor a kormányzat megpróbálja diszkreditálni a független társadalmi kezdeményezéseket.

Köszönjük az egyszázalékos felajánlásokat!

Megosztás