Adatújságírás

Köszönjük nektek, hogy az szja 1%-os felajánlások terén ismét legyőztük az agyontámogatott kormánycivileket

A civil szervezetek társadalmi támogatottságának legfontosabb és legmegbízhatóbb mutatója a személyi jövedelemadó 1 százalékáról az adott szervezet javára rendelkezők száma, illetve az adózók által így juttatott összeg nagysága. A NAV nemrégiben közzétette az idei felajánlásokat tartalmazó adatsort. Az Átlátszó céljainak megvalósítását támogató Asimov Alapítvány több mint tízszer annyi felajánlást kapott, mint a „békemeneteket” szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány.

Az egyszázalékos felajánlások abszolút élbolyában, ahogyan a korábbi években, idén is a beteg gyerekek gyógyítását-gyógyulását támogató, illetve az állatvédő alapítványok végeztek. A legtöbb támogatást a Heim Pál Gyermekkórház alapítványa kapta: 41 ezer adózó rendelkezett a javukra 170 millió forintról.

Nagyot mentek idén az olyan független és kritikus civil szervezetek is, mint a hosszú ideig frekvencia-megvonással fenyegetett Tilos Rádiót működtető Tilos Kulturális Alapítvány (2074 felajánlás, 10,4 millió forint), vagy a Társaság a Szabadságjogokért (914 magánszemélytől 6,2 millió) – de az is a polgáriasodás jele, hogy volt 233 olyan bátor adózó, aki a Háttér Társaság a Melegekért Egyesület javára rendelkezett, összesen 1,3 millió forintról.

Az Átlátszó céljainak megvalósítását támogató Asimov Alapítvány triplázott az előző évhez képest: a tavalyi 5,1 millió forinthoz képest idén 16,7 millió forintról rendelkeztek a javunkra az adófizetők. Ezúton is köszönjük mindenkinek!

A kormánypárti civilszervezetek társadalmi legitimációja az 1%-os felajánlások tükrében

1 millió 299 ezer és 23 forint: idén ennyi folyt be a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak (CÖKA) az adózóktól az szja 1%-os felajánlásokból. Az összeg elég kicsi, de a támogatókkal sem lehetne megtölteni a Kossuth teret: mindössze 270 magánszemély rendelkezett a legnagyobb magyar GONGO javára.

>>> Békemenet, CÖF, CÖKA, Pestisrácok – mi fán terem, kinek szolgál a magyar gongó?

Hogy az szja 1 százalék felajánlása miért ilyen kevéssé fontos a békemenetelő kormányhívek számára, arra számos magyarázat lehetséges, ezektől most eltekintünk. De hogy a támogatottság mértékét el tudjuk helyezni, íme néhány szervezet a 270-esek klubjából: A Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális, Kulturális és Segélyzőegyesülete (269), Tartalmasabb Szabadidőért Alapítvány (271), Hajdúnánási Máró József Emlékalapítvány (273,) Magyar Turán Alapítvány (271).

A tendencia viszont örvendetesen pozitív, hiszen tavaly mindössze 251 állampolgár ajánlott fel 1,2 millió forintot a CÖKA-nak, ugyanakkor az 1,3 millió forintnyi idei civil pénz a CÖKA tavalyi 258 millió forintos büdzséjének még mindig csak a fél százaléka.

Összehasonlításképp: a legnépszerűbb civil szervezetnek, a Heim Pál Kórház Fejlesztéséért Alapítványnak idén jutatott 171 millió forintnyi 1 százalékos felajánlás az alapítvány tavalyi 180 millió forintos összes bevételének a 95 százalékát teszi ki.

Hasonló arányokkal kápráztat a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű kormánypárti civil együttműködés másik erős bástyája, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület. Ez a szervezet tavaly 18 millió forintból gazdálkodott, valódi civil bevétele viszont mindössze 171 ezer forint volt, ez 24 adózó felajánlásából jött össze nekik. Vagyis a nemzeti nőegylet összes bevételének mindössze 1 százalékát teszi ki az önkéntes szja-felajánlás. Hasonlóképpen, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége tavaly összesen 4,1 millió forintból gazdálkodott, miközben csupán 8 adózó, összesen 52 ezer forint értékben rendelkezett a javukra.

Szintén CÖF-tagszervezet a néha kőkeményen politizáló Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ): 40,8 millió forintos összes bevételéhez képest 65 magánszemély, mindössze 318 ezer forint értékben ajánlotta jövedelemadója 1%-át nekik.

 

 

Végezetül megnéztük azt is, hogyan teljesített ezen a téren a magyar kormány által tavaly hatósági úton vegzált piszkos tizenhárom, a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatásban részesülő civil szervezet.

A kormánypropaganda által megbélyegzett és kriminalizálni próbált civilek többsége az egész 2014-es évben zajló durva lejáratókampány ellenére növelni tudta a megelőző évhez képest az szja 1%-ot felajánlók számát és a felajánlott összeget egyaránt.

 

Ne feledjétek: az SZJA 1%-ok felajánlása nem csak azért fontos, mert így hozzájárulhatunk egy, a szívünkhöz közel álló civil szervezet céljainak megvalósításához, hanem azért is, mert az 1 százalékokat felajánlók száma és az összes felajánlás összege többé-kevésbé reálisan számszerűsíti egy-egy civil szervezet erejét és legitimitását. Köszönjük a felajánlásokat!

 

feed

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás