támogatási kampány

Idén ismét több mint 30 millió forinttal támogattátok jövedelemadótok egy százalékával az Átlátszót

A NAV által most közzétett adatok szerint a 2022-es rendelkező évben több mint 28 ezer civil szervezetnek közel 11 milliárd forintot ajánlottak fel a Magyarországon adózók. A civil 1%-okról a jelenlegi állás szerint mintegy 1,4 millió adózó rendelkezett érvényes módon idén tavasszal – ez 15%-kal kevesebb, mint ahányan a tavalyi évben rendelkeztek erről. Az Átlátszónet Alapítvány a korábbi évekhez hasonlóan az 50 legnépszerűbb civil szervezet között végzett, a harmincharmadik legmagasabb összegű felajánlást kaptuk: 2755 támogatónk összesen 30,3 millió forintot irányított hozzánk. Köszönjük!

A Európai Parlament szerint Magyarország már nem teljes értékű demokrácia, de az évek óta zajló civilellenes kormányzati hecckampány, a „külföldről támogatott” társadalmi szervezetek listázása és kipellengérezése továbbra sem vették el közönségünk kedvét az szja 1%-os felajánlásoktól.

Összehasonlításképpen, az állami tulajdonú vállalatoktól százmilliós támogatásokat bezsebelő, a kormánytól valóban függetlenül működő szervezeteket mégis rendszeresen „álcivilező” kormánycivilek idén mindössze 1,6 millió forintnyi szja 1% felajánlásban részesültek, ami – ismét, a korábbi évekhez hasonlóan – egy nagyságrenddel kevesebb, mint a kormánypárt által rendszeresen támadott olyan nonprofit szervezeteké, mint a Társaság a Szabadságjogokért, a Tilos vagy a Klub Rádió. A 2755 támogatónktól kapott összesen 30,3 millió forintnyi egyszázalékos felajánlás a kapott összeg nagysága szerint az összes civil kedvezményezett között a 33. helyre teszi az Átlátszónet Alapítványt. (Ezek az adatok a további feldolgozás során csekély mértékben még módosulhatnak.)

Ne feledjétek: az szja 1%-ok felajánlása nem csak azért fontos, mert így hozzájárulhatunk egy, a szívünkhöz közel álló nonprofit szervezet céljainak megvalósításához, hanem azért is, mert az 1 százalékokat felajánlók száma többé-kevésbé reálisan számszerűsíti egy-egy civil szervezet társadalmi erejét, ami különösen fontos egy olyan időszakban, amikor a kormányzat megpróbálja diszkreditálni a függetlenség fogalmát és propagandával elnyomni a szabad sajtó hangját.

Köszönjük az egyszázalékos felajánlásokat! A további támogatási lehetőségekről itt tájékozódhattok.

Megosztás