adó 1% felajánlás

Harmadik éve a mentősök állnak az 1%-lista élén, az egyházak közül a katolikus vezet

2022. szeptember 13-án tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az SZJA 1 százalékos felajánlásban részesült civil kedvezményezettek idei listáját, amin minden évben feltüntetik a felajánlott összeget és a felajánlók számát. A rangsor élén harmadik éve az Országos Mentőszolgálat Alapítvány szerepel, bár idén 42 millió forinttal kevesebb felajánlást kaptak tavalyhoz képest. Az Átlátszó 2015 óta minden évben az ötven legnépszerűbb civil szervezet között van. Az egyházak közül most is a Magyar Katolikus Egyháznak adták a legtöbben a legtöbb felajánlást.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azoknak a civil szervezeteknek a listáját, akiknek az erről rendelkező állampolgárok 2022-ben felajánlották a személyi jövedelmadójuk egy százalékát. A tavalyi évhez képest ugyan több pénzt kaptak a kedvezményezett civilek (7,5 százalékos növekedés), de ez mintegy 10 százalékkal kevesebb felajánlótól érkezett be. A felajánlók száma 2017 óta csökken, aminek oka az abban az évben bevezetett elektronikus felajánlási mód, az e-szja lehet.

2022-ben 1,45 millió felajánló 10,9 milliárd forintnyi SZJA 1%-ot adott 28 795 civil szervezetnek.

Az elmúlt három évben a legtöbben az Országos Mentőszolgálat Alapítványt támogatták, ami 2022-ben összesen 266 millió forintnyi támogatást kapott az szja-felajánlásokból – ez 42 millió forinttal kevesebb volt 2021-hez képest.

A lista élbolyában 2003 óta számos gyermeksegítő, beteg gyermekeket támogató alapítvány is szerepel. 2022-ben a mentősöket a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány (207 millió Ft), a Bátor Tábor Alapítvány (145 millió Ft), a Bethesda Kórház Alapítvány (131 millió Ft), A Szent Márton Gyermek Mentőszolgálat Közhasznú Alapítvány (103 millió Ft) és az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány (83 millió Ft) követi.

A lista első 100 helyezettje közül mindössze 14 civil kezdeményezett szerepelt minden évben 2003 óta, az ő profiljuk az általános- vagy gyermekgyógyítás, gyermeksegítés, állat- és természetvédelem.

2003 óta a legtöbb egyszázalékos támogatást a Gyermekrák Alapítvány kapta, 2003-és 2020 között 3,8 milliárd forintot. Az Index 2013-ban megírta, hogy Balogh István, az alapítvány elnöke az alapítványi „Gyermekmentő” feliratú Mercedes-szel rendszeresen kerülte ki a reggeli csúcsforgalmat. A botrány hatással volt az alapítványnak felajánlott összegre is: míg 2013-ban 200 milliónál is több pénzt kaptak, 2014-ben már csak 72 millió folyt be hozzájuk a felajánlásokból. Ez az összeg a következő években tovább csökkent, 2021-ben és 2022-ben már nem is szerepeltek a kedvezményezettek listáján.

Hasonlóan magas helyezést ért el a Daganatos.hu Alapítvány is (korábbi néven Daganatos Gyermekekért Alapítvány), aminek a működéséről és az egyszázalékos bevételeiről 2013-ban írtunk. Beszámoltunk róla, hogy a beteg gyerekeknek gyűjtő szervezet mellett az Országos Állatmentő Alapítvány és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány is ugyanoda volt bejegyezve, és személyi összefonódások is voltak a szervezetek között. Cikkünk után először munkatársunk ellen indult eljárás rágalmazás miatt, később viszont a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal súlyos szabálytalanságokat talált az alapítvány működésében, ezért a NAV nyomozást rendelt el. Vélhetően ennek folyományaként az utóbbi két évben a Daganatos.hu sem szerepelt már az 1%-kedvezményezettek listáján.

A botrányoktól függetlenül a tíz legtöbb felajánlást kapott civil szervezet profilja az általános gyógyítás, a gyermekgyógyítás vagy az állatvédelem volt.

A 2022-ben a száz leginkább támogatott civil szervezet közül a legtöbb pénzt a gyermekgyógyítással foglalkozó alapítványok kapták, összesen 1,26 milliárd forintot. Ezen belül a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány volt a legtámogatottabb 207 millió forinttal.

1,12 milliárd forinttal következnek az állat-és természetvédelemmel foglalkozó alapítványok, aztán az általános gyógyítással foglalkozók (415 millió forint), a rászorulók segítésére szakosodott alapítványok (389 millió forint), majd a média és civil szférába tartozók (198 millió forint).

 

A 2755 támogatónktól kapott összesen 30,3 millió forintnyi egyszázalékos felajánlás a kapott összeg nagysága szerint az összes civil kedvezményezett között a 33. helyre teszi az Átlátszónet Alapítványt. (Ezek az adatok a további feldolgozás során csekély mértékben még módosulhatnak.)

A technikai számos kedvezményezettek (egyházak) közül idén is a Magyar Katolikus Egyház kapta a legtöbb felajánlást, összesen 5 milliárd forint értékben.

Az egyházi felajánlásokról pár éve írtunk alábbi cikkünkben:

Az istenek fizessék meg – az egyházaknak felajánlott SZJA egy százalékok az új egyházjogi törvény bevezetése előtt és után | atlatszo.hu

Az egyházak jogállásáról szóló 2011-es törvény alaposan megnyirbálta az elismert egyházak körét, ez pedig kihatott az egyházak egyszázalékokból való részesedésére is. Az adakozási kedv változása paradox módon a Magyar Katolikus Egyházra hatott a legkedvezőtlenebbül: hiába nőtt az ő felajánlóik száma a legtöbbel, mégis 400 millióval kevesebbet adnak össze, mint a törvény előtt.

Köszönjük az egyszázalékos felajánlásokat! A további támogatási lehetőségekről itt tájékozódhattok.

Szabó Krisztián

Megosztás