összeadtátok

Idén több mint 31 millió forinttal támogattátok jövedelemadótok 1 százalékával az Átlátszót

A NAV által most közzétett adatok szerint a 2021-es rendelkező évben több mint 28 ezer civil szervezetnek mintegy 10,5 milliárd forintot ajánlottak fel a Magyarországon adózók. A civil 1%-okról a jelenlegi állás szerint mintegy 1,6 millió adózó rendelkezett érvényes módon tavasszal. Az Átlátszónet Alapítvány a korábbi évekhez hasonlóan az 50 legnépszerűbb civil szervezet között végzett, a harminckettedik legmagasabb összegű felajánlást kaptuk: 3288 támogatónk összesen 31,6 millió forintot irányított hozzánk. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! from atlatszo.hu on Vimeo.

Az évek óta zajló kormányzati civilellenes hecckampány, a „külföldről támogatott” társadalmi szervezetek listázása, és az adózás rendjében bevezetett változtatások sem vették el közönségünk kedvét az szja 1%-os felajánlásoktól. Ezzel a közvetlen anyagi segítségen túl tevékenységünk társadalmi legitimációja ismét erősödött.

Összehasonlításképpen, az állami vállalatoktól százmilliós támogatásokat bezsebelő, a kormánytól valóban függetlenül működő szervezeteket mégis rendszeresen „álcivilező” kormánycivilek idén mindössze 1,3 millió forintnyi szja 1% felajánlásban részesültek, ami – ismét, a korábbi évekhez hasonlóan – egy nagyságrenddel kevesebb, mint a kormánypárt által támadott olyan nonprofit szervezeteké, mint a Társaság a Szabadságjogokért vagy a Klub Rádió.

A 3288 támogatónktól kapott összesen 31,6 millió forintnyi egyszázalékos felajánlás a kapott összeg nagysága szerint a civil kedvezményezettek között a 32. helyre teszi az Átlátszónet Alapítványt. A médiával kapcsolatos témájú civil szervezetek közül a tavalyi évhez hasonlóan ismét csak a Klub Rádiót támogató Szabad Sávért Alapítvány tudott nálunk előkelőbb, 20. helyezést elérni. Ezek az adatok a további feldolgozás során csekély mértékben még módosulhatnak.

 

Különösen örvendetes, hogy ezt az eredményt akkor sikerült elérnünk, amikor a hatalomtól valóban független civil szervezetek ellen hosszú ideje intenzív és becstelen kormányzati lejáratókampány zajlik Magyarországon, közpénzből.

Ne feledjétek: az szja 1%-ok felajánlása nem csak azért fontos, mert így hozzájárulhatunk egy, a szívünkhöz közel álló nonprofit szervezet céljainak megvalósításához, hanem azért is, mert az 1 százalékokat felajánlók száma többé-kevésbé reálisan számszerűsíti egy-egy civil szervezet beágyazottságát és legitimitását, ami különösen fontos egy olyan időszakban, amikor a magyar kormányzat megpróbálja diszkreditálni a civil szervezeteket és elhallgattatni a szabad médiát.

Köszönjük az egyszázalékos felajánlásokat! A további támogatási lehetőségekről itt tájékozódhattok.

Megosztás