összeadtátok

Idén is az 50 legnépszerűbb civil szervezet között az Átlátszó a felajánlott szja 1 százalékok alapján

A NAV által most közzétett adatok szerint 2018-ban több mint 27 ezer civil szervezetnek mintegy 8,3 milliárd forintot ajánlottak fel a Magyarországon adózók. A civil 1%-okról a jelenlegi állás szerint mintegy 1,79 millió adózó rendelkezett érvényes módon tavasszal, a felajánlott összeg meghaladta a tavalyi 7,8 milliárd forintot. Az Átlátszó a korábbi évekhez hasonlóan az 50 legnépszerűbb civil szervezet között, végzett, a 35. legtöbb felajánlást kaptuk: 2959 támogatónk összesen 23 millió forintot irányított hozzánk. Köszönjük!Társadalmi célú hirdetés

A tavaszi választások előtt csúcsra járatott civilellenes hecckampány, a „külföldről támogatott” társadalmi szervezetek listázása, és az adózás rendjében bevezetett változtatások sem vették el közönségünk kedvét az 1%-os felajánlásoktól. Ezzel a közvetlen anyagi segítségen túl a tevékenységünk társadalmi legitimációja ismét erősödött – összehasonlításképpen, az MVM által félmilliárd forinttal megtámogatott kormánycivilek idén mindössze 2,1 millió forintnyi szja 1% felajánlásban részesültek, ami kevesebb mint a tizede az Átlátszóénak.

A választási kampányban és a lakájmédiában minden lehetséges fórumon sulykolt, sorosozó kormányzati narratívával ellentétben évek óta a közönségünk fedezi az Átlátszó költségvetésének oroszlánrészét mikroadományok („előfizetések”) és szja 1%-os felajánlások formájában. A NAV pénteken nyilvánosságra hozott friss adatai szerint idén a tavalyinál több pénzt juttattak az adózók SZJA 1% felajánlások formájában civil szervezetekhez, és a felajánlások átlagos értéke is emelkedett az előző évhez képest.

A 2959 támogatónktól kapott összesen 23 millió forintnyi egyszázalékos felajánlás a civil kedvezményezettek között a 35. helyre teszi az Átlátszónet Alapítványt, a médiával kapcsolatos témájú civil szervezetek közül a tavalyi évhez hasonlóan ismét csak a Klub Rádiót támogató Szabad Sávért Alapítvány tudott nálunk előkelőbb, 30. helyezést elérni. Ezek az adatok a további feldolgozás során csekély mértékben még módosulhatnak.

Különösen örvendetes, hogy ezt az eredményt akkor sikerült elérnünk, amikor a külföldi filantróp szervezetek által, például Soros György alapítványai által is támogatott civil szervezetek ellen hosszú ideje intenzív és becstelen kormányzati lejáratókampány zajlik Magyarországon.

Ne feledjétek: az szja 1%-ok felajánlása nem csak azért fontos, mert így hozzájárulhatunk egy, a szívünkhöz közel álló civil szervezet céljainak megvalósításához, hanem azért is, mert az 1 százalékokat felajánlók száma többé-kevésbé reálisan számszerűsíti egy-egy civil szervezet erejét és legitimitását, ami különösen fontos egy olyan időszakban, amikor a kormányzat megpróbálja diszkreditálni és kiéheztetni a tőle valóban független szereplőket.

Köszönjük az egyszázalékos felajánlásokat! A további támogatási lehetőségekről itt tájékozódhatsz.

Megosztás