összeadtátok

Idén több mint 25 millió forinttal támogattátok jövedelemadótok 1 százalékával az Átlátszót

A NAV által most közzétett adatok szerint a 2020-as rendelkező évben több mint 27 ezer civil szervezetnek mintegy 9,6 milliárd forintot ajánlottak fel a Magyarországon adózók. A civil 1%-okról a jelenlegi állás szerint mintegy 1,6 millió adózó rendelkezett érvényes módon tavasszal, a felajánlott összeg meghaladta a tavalyi 8,77 milliárd forintot. Az Átlátszó a korábbi évekhez hasonlóan az 50 legnépszerűbb civil szervezet között végzett, a harmincharmadik legmagasabb összegű felajánlást kaptuk: 2843 támogatónk összesen 25,4 millió forintot irányított hozzánk. 

A sajtószabadság tőled is függ, nem csak a hatalomtól – mutatjuk mennyibe kerül az Átlátszó

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

Az évek óta zajló kormányzati civilellenes hecckampány, a „külföldről támogatott” társadalmi szervezetek listázása, és az adózás rendjében bevezetett változtatások sem vették el közönségünk kedvét az szja 1%-os felajánlásoktól. Ezzel a közvetlen anyagi segítségen túl a tevékenységünk társadalmi legitimációja ismét erősödött. Az Átlátszónak felajánlott civil szja 1 százalékok alakulása az elmúlt években:

Összehasonlításképpen, az állami vállalatoktól százmilliós támogatásokat bezsebelő, a kormánytól valóban függetlenül működő szervezeteket mégis rendszeresen „álcivilező” kormánycivilek idén mindössze 1,2 millió forintnyi szja 1% felajánlásban részesültek, ami – ismét, a korábbi évekhez hasonlóan – egy nagyságrenddel kevesebb, mint a kormánypárt által támadott olyan nonprofit szervezeteké, mint a Társaság a Szabadságjogokért, vagy a Tilos Rádió.

A 2843 támogatónktól kapott összesen 25,4 millió forintnyi egyszázalékos felajánlás a kapott összeg nagysága szerint a civil kedvezményezettek között a 33. helyre teszi az Átlátszónet Alapítványt. A médiával kapcsolatos témájú civil szervezetek közül a tavalyi évhez hasonlóan ismét csak a Klub Rádiót támogató Szabad Sávért Alapítvány tudott nálunk előkelőbb, 27. helyezést elérni. Ezek az adatok a további feldolgozás során csekély mértékben még módosulhatnak.

 

Különösen örvendetes, hogy ezt az eredményt akkor sikerült elérnünk, amikor a hatalomtól valóban független civil szervezetek ellen hosszú ideje intenzív és becstelen kormányzati lejáratókampány zajlik Magyarországon, közpénzből.

Ne feledjétek: az szja 1%-ok felajánlása nem csak azért fontos, mert így hozzájárulhatunk egy, a szívünkhöz közel álló nonprofit szervezet céljainak megvalósításához, hanem azért is, mert az 1 százalékokat felajánlók száma többé-kevésbé reálisan számszerűsíti egy-egy civil szervezet beágyazottságát és legitimitását, ami különösen fontos egy olyan időszakban, amikor a magyar kormányzat megpróbálja diszkreditálni a független civil szervezeteket és elhallgattatni a szabad médiát.

Köszönjük az egyszázalékos felajánlásokat! Az Átlátszó aktuális pénzügyi helyzetéről itt írtunk bővebben, a további támogatási lehetőségekről itt tájékozódhattok.

Bodoky Tamás

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás