Pécs

Tízből hat pécsi ellenzi a Pécs Pride-ot, az ellenzéki jelöltek sem lesznek ott a felvonuláson

„Tízből hat pécsi ellenzi, hogy a város ad otthont az első vidéki melegfelvonulásnak, amire a többség civil rendezvényként tekint – ez derül ki a pécsi önkormányzat megbízásából a Pécs Pride-ról készített reprezentatív közvéleménykutatás eredményéből. Az adatokból látszik, hogy a pécsiek megosztottak a rendezvénnyel kapcsolatban, és a többség nem helyesli, hogy politikusok is részt vegyenek a felvonuláson.” Ez áll abban a sajtóközleményben, amit a pécsi önkormányzat küldött körbe a napokban. Pécsett 2019-ben az ellenzéki összefogás nyert a választáson. Az ő megbízásukból, az adófizetők pénzén végezték most a felmérést. Megkerestük ezért az ellenzéki képviselőjelölteket, hogy reagáljanak a fejleményekre. A szervezőknek is írtunk, de ők nem válaszoltak a kérdéseinkre.  

Az ellenzéki városvezetés tájékoztatása szerint több mint ezer pécsit kérdeztek meg a Publicus Intézet kérdezőbiztosai július utolsó és augusztus első napjaiban a Pécs Pride-felvonulással kapcsolatban. A város lakosságára nem, életkor, iskolázottság és városrészi bontás alapján reperezentatív, telefonos felmérést a pécsi önkormányzat rendelte meg azért, hogy megtudja, a pécsiek miként gondolkodnak a homoszexualitásról, annak egyes közpolitikai vetületeiről és az első vidéki melegfelvonulásról.

„A közvéleménykutatás eredménye alapján a város lakói alapvetően elfogadók a melegekkel kapcsolatban, és hétköznapi helyzetekben nem jelent problémát számukra más szexuális beállítottságú emberekkel találkozni. A melegek jog előtti egyenlősége tekintetében a pécsiek megosztottak: az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatát a többség támogatja, míg házasságkötésüket, illetve azt, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe, enyhe többséggel elutasítják írja a közlemény.

És ezzel nincs vége.

„A közvéleménykutatás alapján a város lakóinak többsége ellenszenvesnek tartja a fővárosi melegfelvonulást, a Budapest Pride-ot. Tízből hét pécsi hallott már arról, hogy az első vidéki melegfelvonulást a szervezők Pécsre tervezik, és a többség előzetesen elutasító a rendezvénnyel szemben:

a megkérdezettek több mint fele szerint a város megítélésének inkább ártalmas a felvonulás, és tízből hat válaszadó összességében ellenzi, hogy Pécs belvárosában legyen a Pride.

Az önkormányzat szerint ugyanakkor a „pécsiek értik és értékelik a rendezvény civil jellegét”. Ezt abból szűrték le, hogy a válaszadók többsége szerint nem lenne helyes, ha politikusok vagy politikai szervezetek megjelennének a rendezvényen. De kétharmaduk azt sem tartaná helyesnek, ha a nemi identitásukért kiálló és az őket támogató felvonulók mellé csatlakoznának a kormány melegellenes politikáját elutasító pártok tagjai vagy vezetői is.

Tízből hat pécsi szerint az a helyes, ha a város vezetése távol marad a felvonulástól.

A városvezetés úgy értekelte az eredményeket, hogy Pécs lakossága meglehetősen megosztott a Pécs Pride kérdésében, de nem szeretnének ezzel kapcsolatban konfrontációt. A válaszok alapján szerintük a pécsiek véleménye az, hogy a rendezvény civil jellege szolgálja leginkább a szervezők és a résztvevők céljait.

Hozzáteszik még, hogy a pécsi önkormányzat megrendelésére a pécsiek pénzéből készült a közvéleménykutatás. Az viszont nem derül ki a közleményből, pontosan milyen célból szondáztatták meg a pécsieket.

Nem lesznek ott a felvonuláson

Az Átlátszó megkérdezte a két pécsi körzetben (Baranya megyei 1. és 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület) induló ellenzéki jelölteket, mi a véleményük a felmérésről, és tervezik-e, hogy részt vesznek a Pécsi Pride-on.

A Pécs Pride logója. Forrás: Facebook

Dr. Szakács László (DK) azt  írta, „kampány van, sőt, mondhatjuk a Fidesz folyamatos kampányt folytat általában valamely város, vagy valaki ellen , így minden kérdés átpolitizált. Az is, amelyik a politikára tartozik, az is, amelyik nem. Ma szinte minden megmozdulásnak politikai jelentőséget tulajdonítanak. A Fidesz kommunikációjának jelenleg a gyújtópontjában van ez a kérdés, az aktuális bűnbakképzésben, az »új ellenfél« szerepét kapta az LMBTQ közösség.

Ezzel leegyszerűsítve az LMBTQ közösség »ellenzéki«, a kirekesztés pedig szinte már »hazafias«. Egyik sem igaz, a rendezvény arról szól, hogy a szerelem szabad.

Teljesen átalakult a közvéleményben a megmozdulás jelentősége és jelentése is. A Fidesz célja éppen az, hogy megosztott legyen a közvélemény, ami által létrehozott békétlenség a saját bázisának összetartásának egyik politikai eszköze. „A rendezvényen nem tudok részt venni tette hozzá.

Dr. Mellár Tamás (Párbeszéd) leszögezte „messzemenőkig támogatja a kisebbségek jogait, és ha szükséges, ki is áll érte. „Éppen ezért fogok részt venni Pécs Pride-hoz kapcsolódó rendezvényen, a Hol tart most a jogállam? című kerekasztal-beszélgetésen, amely az elnyomott közösségek szempontjából vizsgálja a jogállamiság kérdéseit Magyarországon.

Dr. Keresztes László Lóránt (LMP) lapunknak azt mondta, elutasítják a megbélyegzést, a hátrányos megkülönböztetést és a gyűlöletkeltő politikát, amit a kormány folytat. „Részt veszek a megelőző héten ezzel foglalkozó konferencián, ahol a jogállamiság helyzetéről beszélünk. A szombati felvonuláson nem veszek részt írta a politikus.

Nemes Balázs (Momentum) cikkünk megjelenéséig nem reagált a megkeresésünkre.

Frissítés: Nemes Balázs cikkünk megjelenését követően jelezte, hogy ő ott lesz a felvonuláson. Mint írja: „a Momentum Mozgalom eddig is kiállt, és ezután is ki fog állni minden megtámadott közösség mellett, mert számunkra alap, hogy minden ember egyenlő! Éppen ezért én ott leszek az első vidéki Pride-on, ahogy az azt megelőző konferenciabeszélgetésen is.”

Ellenzéki előválasztás 2021

Az MSZP és a Párbeszéd április végén bejelentette, hogy minden körzetben közösen indítanak jelölteket. A térképen és a támogatási hálón jelölő szervezetnek azt a pártot tüntettük fel, amelynek tagja az induló, a másik pártot pedig a támogatók között jelöltük. Lezárult a regisztrációs időszak, 262 egyéni képviselőjelöltet, 7 miniszterelnök-jelöltet és 13 jelölő szervezetet vettek nyilvántartásba.

A Pride a hidakról szól

Megkérdeztük az eseményt szervező Diverse Youth Network-öt is, hogy mi a véleményük a pécsi önkormányzat felméréséről és annak eredményéről. A szervezők azonban nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Az esemény oldalán egyébként azt írják, az első vidéki Pride azokról a hidakról szól, amelyekkel „átszelhetjük különbözőségeinket és meglelhetjük a kapcsolódás kínálta lehetőségeket. (…)

Magyarországon számos csoport tagjait éri hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén, az iskolában, a családjában és az utcán egyaránt.

Ők (ti. a szervezők) felemelik a hangjukat minden emberért, akiknek 2021-ben, Magyarországon félniük kell. „Mutassuk meg együtt, hogy erősek vagyunk és számottevő a hangunk! Nyitott szívvel várunk mindenkit, aki egyetért a fenti céljainkkal! Légy akár az LMBTQ+ közösség vagy más kisebbségi csoport tagja, támogató szülő vagy barát, a Te hangod is számít, mindenki jelenléte fontos! Ünnepeljük együtt a sokszínűségben rejlő értékeket, az egyén szabadságát és az összefogás erejét! Mutassuk meg szeptember 18-án, hogy bárhol szabadok lehetünk! olvasható a felhívásban.

Katus Eszter

Címlapkép: A 26. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Vámház körúton 2021. július 24-én (fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás