Pécs

Pécs új vezetése feljelentést tett hűtlen kezelés miatt a POSZT színházi találkozó kapcsán

A várost 2019 ősze óta vezető Péterffy Attila polgármester és az önkormányzat közleményben tudatta, hogy az átvilágítás során az derült ki, a POSZT korábbi szervezői a fesztivál egyes költségeit duplán fizették ki, és ezzel az általuk alapított céget gazdagították. Ráadásul a kulturális TAO-támogatással is visszaéltek. Emiatt a Zsolnay Negyed új vezetője novemberben hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával feljelentést tett a rendőrségen.

Támogatási kampány

2018-ban a Pécsi Stop számolt be arról, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező, a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (POSZF) két év alatt 118 millió forintot fizetett az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft-nek. Ez azért érdekes, mert az Aktor ügyvezetője és egyik tulajdonosa az a Szűcs Gábor, aki a POSZT fesztiváligazgatója is volt, a POSZF volt ügyvezetője, Magyar Attila pedig szintén tulajdonos az Aktorban (ma is).

Néhány nappal a Pécsi Stop anyagának megjelenése után Páva Zsolt pécsi polgármester (Fidesz) elrendelte az önkormányzat (a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-n keresztül) többségi tulajdonában lévő POSZF és az Aktor közötti szerződések vizsgálatát. Ez az ellenőrzés komoly problémákat talált a Magyar által vezetett POSZF működésében. Az Átlátszó birtokába került jelentés szerint a POSZF és az Aktor közötti szerződések teljesítésigazolásai ellenőrizhetetlenek, az Aktor 2017-ben jogtalanul fogadott TAO-pénzeket, és a POSZF gazdálkodása nem átlátható.

 

A pécsi önkormányzat súlyos hiányosságokat talált a POSZT színházi találkozót szervező cégnél

Az Átlátszó birtokába került a Páva Zsolt polgármester által elrendelt vizsgálat eredménye, amely komoly problémákat talált a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező, az önkormányzat tulajdonában lévő POSZF Nkft.-nél.

A 2019 őszén tartott önkormányzati választáson az ellenzéki Péterffy Attila lett a pécsi polgármester, és azonnal elkezdte a város vagyongazdálkodásának átvilágítását. Az erről szóló jelentés 2020. szeptember végén készült el, az átvilágítás pedig az önkormányzat tulajdonában lévő cégek vizsgálatával folytatódik.

Ennek során került sor a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) ügyeinek átnézésére is. A pécsi önkormányzat által 2020. november 24-én kiadott, és a polgármester Facebook-oldalán is olvasható közlemény szerint a POSZT korábbi szervezői „2017-ben és 2018-ban a fesztivál egyes költségeit a gyanú szerint duplán számolták el, és duplán fizették ki. Ráadásul saját maguknak, hiszen a fesztiválszervező cég vezető tisztségviselői az önmaguk által alapított cégbe csatornázhatták a fesztivál döntően közpénzből álló költségvetésének egy részét. Nem is keveset, az átvilágítás adatai alapján két év alatt összesen csaknem 70 millió forintot.”

Facebook

null

Az átvilágítás arra jutott, hogy Magyarék tudatosan felépített, de egyszerű módszert alkalmaztak:

  • Közös céget alapítottak.
  • A friss céget piackutatás és pályázat nélkül rögtön milliós megbízásokkal látták el.
  • A megbízások részben ugyanazokra a fesztiválszervezési feladatokra vonatkoztak, amiket vezető tisztségviselőként kellett volna elvégezniük.
  • Bár a feladatokat egyszer végezték el, mégis duplán kaphattak érte fizetséget.

Emellett az átvilágítás adatai alapján a kulturális TAO-támogatásokkal is visszaéltek a POSZT korábbi szervezői. Az önkormányzat közleménye szerint

a POSZT kapcsán feltárt visszaélések alapján a Zsolnay Negyed új vezetője novemberben hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával tett büntető feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Tavaly még rágalmazásért perelt a POSZF akkori ügyvezetője

A POSZT körüli botrány egyik abszurdan vicces oldalhajtása volt, hogy Magyar Attila, a színházi fesztivált szervező, pécsi önkormányzati tulajdonú POSZF akkori ügyvezetője beperelt két újságírót. Ugyanis amikor 2018 októberében megjelent a POSZF ügyeit boncolgató PécsiStop-anyag, azt átvette a SzabadPécs is, és ezt a cikket Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok, a Revizor portál munkatársai megosztották a Facebook-oldalukon privát bejegyzésben, tehát csak az ismerőseik számára látható módon.

Nagy megdöbbenésükre aztán 2019 áprilisában idézést kaptak a Pécsi Járásbíróságtól, mert Magyar Attila, a POSZF akkori ügyvezetője feljelentette őket rágalmazásért az októberi privát Facebook-bejegyzéseik miatt – vagyis egy újságcikk némi kommentárral ellátott megosztása miatt.

A POSZF-ügyvezetőjének feljelentése szerint ezzel Csáki Judit és Jászay Tamás megsértette az ő becsületét, a társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet, és az emberi méltóságát. Magyar Attila kiemelte, hogy Csáki és Jászay mindezt 2-4 ezer ember előtt tették, mert a bejegyzéseiket az összes Facebook-ismerősük láthatta, és mindkettőjüknek 2 ezernél több ismerőse van a közösségi oldalon.

Csáki és Jászay végül nyert: a bíróság törvényes vád hiányában idén év elején megszüntette a nonszensz büntetőeljárást a Revizor portál munkatársai ellen, mert Magyar külön felszólításra sem jelölte meg, hogy pontosan Csáki és Jászay mely kijelentéseit sérelmezi.

Megszüntette a bíróság a két színikritikus elleni abszurd büntetőeljárást

Csáki Juditot és Jászay Tamást tavaly áprilisban perelte be Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező, önkormányzati tulajdonban lévő cég, a POSZF Nkft. ügyvezetője, mert a színikritikusok a privát Facebook-oldalukon megosztották a POSZF gyanús szerződéseiről szóló cikket, és ezzel szerinte rágalmazták őt.

 

Erdélyi Katalin

Címlapkép: POSZT/Facebook

Megosztás