Fertő-tó

Konzultációt indított a Fertő tavi gigaberuházásról a Momentum

Mivel a kormány bármiféle társadalmi egyeztetés nélkül állt neki a hatalmas turisztikai beruházásnak Fertőrákoson, a Momentum soproni szervezete most online konzultációt indított a projektről. Nem csak azt kérdezik a gigantikus építkezésről, hogy szükséges-e egyáltalán, hanem szó van a kérdésekben a világörökségi címről és a cölöpház-tulajdonosok kártalanításáról is. A kérdőív kitöltése nagyjából 5 percet vesz igénybe, a válaszokat október 7-ig várják.

2019 augusztusában írtunk először a Fertő tóhoz tervezett kormányzati gigaprojektről, amit akkoriban kezdtek, és ami ellen akkor még „csak a helyi lakosok, a környezetvédők és a szomszédos Ausztria tiltakozott. Utóbbi egyébként nem a magyar kormánytól, hanem a természetvédőktől értesült a projektről. Pontosan így járt az Európai Unió és a területnek 2001-ben világörökségi címet adó UNESCO is, ugyanis Magyarország nekik sem szólt előre. A kormány szerint egyébként nem is aggályos a gigantikus építkezés a nádasos területen.

Az állam által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított beruházás keretében épül majd egy ökocentrum, sportközpont, kikötő, 100 ágyas szálloda, vendégházak, kemping, étterem, új strand és kikötő, hogy minél több turistát csábítsanak oda, és készül egy 880 férőhelyes parkoló is. Az építkezésre nagyjából (minimum) 30 milliárd forintot szán a kormány, és a 813 férőhelyes vitorláskikötő építését Mészáros Lőrinc cége már el is kezdte tavaly októberben 9 milliárdért.

Európai uniós eljárás indult a Fertő tó ügyében

Újabb figyelmeztetést kapott a magyar kormány a Fertő tavi beruházás miatt. Az UNESCO múlt heti üzenete után egy, az Átlátszó szerkesztőségéhez eljuttatott levél szerint a sok millárd forintos természetpusztító projekt miatt az uniós kötelezettségszegési eljárások „előszobáját” jelentő, annak elkerülését célzó egyeztetési folyamatot indított az Európai Bizottság.

Az építkezés miatt nagy területen letarolták a nádast és a partot, a tavon 1966 óta álló cölöpházak közül pedig az utolsót is lebontották idén júniusban a tulajdonosok kártérítést sem kaptak. Közben az UNESCO a terület világörökségi címét (is) veszélyeztető beruházás leállítását kérte a magyar kormánytól, az Európai Unió pedig eljárást indított a projekt miatt.

Most a Momentum soproni szervezete online konzultációban kérdezi a lakosság véleményét a Fertő tavi gigaprojektről.

„Ennek a kérdőívnek a célja egy érdemi társadalmi egyeztetés, egy valódi konzultáció indítása, hogy megismerhessük az emberek véleményét a Fertő-parti beruházással kapcsolatban írják a fertokonzultacio.hu honlapon. Az 5 perc alatt kitölthető kérdőívre október 7-ig várják a válaszokat, és az eredményeket közzéteszik majd.

A kitöltők elmondhatják véleményüket többek között arról, hogy szerintük mekkora mértékű fejlesztésre van szükség a természetvédelmi és világörökségi területen, vajon kinek az érdekét szolgálja a beruházás, kellene-e kárpótlást kapniuk a cölöpház-tulajdonosoknak, és a megépülő létesítmények által majdan termelt haszon a közvagyont vagy egyes gazdasági szereplőket gyarapítsa-e.

Szívszorító felvételek: az utolsó cölöpházat bontják a Fertő tavon

A turisztikai fejlesztésnek mondott kormányzati gigaprojekt ellen a helyiek, a környezetvédők és az osztrákok mellett az UNESCO és az EU…

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Az egykori sétahajó-kikötő a levegőből 2021 júniusában. A kép bal alsó sarkában a beruházás miatt levert új cölöpök, a bal felső részen a cölöpházak nélküli móló, amögött pedig a letarolt környezet látszik (fotó: Pap Martin)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás