vidéki lapszemle

Állami pénzből épül aranykeresztes templom Hévízen, törvényt igazítanak Kecskemét polgármesteréhez

Debreciner.hu: Korábban közel 400 fészket vertek le, most tüskéket tettek a fecskék ellen a polgári M3 Outlet homlokzatára

A portál beszámolója szerint a kormányhivatal felszólította a bevásárlóközpontot a berepülni próbáló fecskéket veszélyeztető galambtüskék eltávolítására. Az elpusztított fecskefészkek ügyében eljárást indító rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszolt a lap kérdéseire. Lehoczky Krisztián természetvédő ugyanakkor elmondta, az általuk észlelt fészekleverések 80 százalékát engedély nélkül hajtják végre. A környező települések jellemző fajai a füsti fecske és a molnárfecske, amelyek védettek, állományuk pedig az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent. A molnárfecske természetvédelmi értéke 50 ezer forint példányonként.

SzabadPécs.hu: Semjén benyújtotta a PTE-t a jövőben működtető alapítvány létrehozásáról és az annak juttatandó vagyonról szóló törvényjavaslatot

Késő este, pár perccel éjfél előtt nyújtotta be a törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A törvény, ha megalkotják, többek közt elrendeli az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány létrehozását, valamint ennek az alapítványnak és a PTE-nek történő ingyenes vagyonjuttatást is. Az Alapítvány alapító okiratában gondoskodni kell többek között arról is, hogy az alapítói jogok teljes körének gyakorlására az alapítvány kuratóriuma kerüljön kijelölésre. Ennek december 31-éig kell megtörténnie. Ameddig a kuratórium nem áll fel, kizárólag a miniszter lesz az alapítói jogok gyakorlója. Ami azért is fontos, mert e törvénytervezet szövege szerint az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait a miniszter jelöli ki mutat rá a pécsi portál.

Nyugat.hu: „Nap mint nap az életünket kockáztatva járunk dolgozni”

A lap publikált egy írást Súlyos a járványhelyzet a gyárakban, csak nem szeretünk beszélni róla címmel, amellyel kapcsolatban számos olvasói levél érkezett a szerkesztőségbe. Egy dunántúli (nem Vas megyei) multinacionális cég dolgozója például azt írta a lapnak, hogy ő is gyárban dolgozik, és sajnos, a COVID-helyzet náluk sem rózsás. Bevallása szerint eddig 9 ember halt meg koronavírus-fertőzésben, nagyon sokan vannak otthon betegállományban, és mégsem tesz senki semmit.

Balatontipp.hu: Hévíz – Nyolcágú, aranyborítású kereszt kerül a rövidesen elkészülő ortodox templomra

Nagyon jól halad a hévízi orosz ortodox egyházközség templomának építése írta meg a balatoni portál. A korábbi ígéretek és a munka jelenlegi állása szerint nyárra el is készülhet az épület. A 15×15 méter alapterületű, 12 méter kupolamagasságú templom alapkövét 2019 decemberében helyezték el az ortodox egyház által megvásárolt területen. A Magyar Ortodox Egyházmegye uralkodó püspöke jóváhagyta a templom kupolája fölé felállítandó kereszt formáját és méreteit: a döntés szerint egy nyolcágú, arany borítású kereszt ékesíti majd a kupolát. Az építkezéshez szükséges mintegy 400 millió forintot a magyar kormány adta ajándékként a központi költségvetésből a Moszkvai Patriarkátushoz tartozó magyar orosz ortodox egyházmegyének  olvasható a cikkben.

Kecsup.hu: Polgármesteri összeférhetetlenségi aggály: Bodrozsán Alexandra hozhatta lépéskényszerbe a törvényhozást

A fővárosi kormányhivatal kormánymegbízottjának nyilatkozata alapján vizsgálatok indultak főként ellenzéki városvezetők ellen, amiért munkájuk mellett máshonnan is vettek fel fizetést, és ez az indoklás szerint törvénytelen. Így került fókuszba a fideszes Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is Kecskeméten. Előző a Neumann János Egyetemért Alapítvány FB tagja havi 1,6 millió forintért, utóbbi egy vidéki hulladékgazdálkodási cég FB tagja havi fizetésért. Egy új törvénymódosítás szerint a 3000 fő feletti települések polgármesterei közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának vagy felügyelőbizottságának tagjai is lehetnek. Ez pedig pont kapóra jöhet Kecskemét polgármesterének is hangsúlyozza a kecskeméti portál.

 

Nyitókép: A kereszt tervei a heviz.orthodoxia.org.hu oldalon.

Megosztás