közpénzherdálás

Kétszázötven forintos asztali naptárra is jutott a foglalkoztatásra szánt uniós pénzből

421 millió forint uniós támogatást költött el a Kiskunfélegyházi és Kiskunmajsai Járási
Foglalkoztatási Paktumban a megyei kormányhivatal, a Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulás és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A 3 éves programban többek között jutott naptárra, egy félkész honlapra, és önkormányzati tulajdonú cég is kapott pénzt. Volt, ahol 271 főt vontak be munkaerőpiaci programokba, 149 fő jutott álláshoz, de ebből a támogatás után hat hónappal már csak 30 fő dolgozott.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

A konzorciumi partnerek együttműködéseként, a foglalkoztatókkal együttműködve, a foglalkoztatási paktum helyi szinten képes hatékony lépéseket tenni a két járás területén a foglalkoztatás elősegítésére, fejlesztésére” így foglalja össze célját honlapján a Kiskunfélegyházi és Kiskunmajsai járási Foglalkoztatási Paktum.

A projektre 421 millió forintos uniós támogatást költöttek el 2018 és 2021 között.

A pénzt Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal (BKMKH), a Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulás és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott Konzorcium kapta.

Nem csak foglalkoztatásra jutott

A forrás legnagyobb részét a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal (BKMKH) kapta meg: 310 millió forintról dönthettek. Közadatigénylésünkre azt írták: 173 munkáltató részesült bér jellegű támogatásban, amely által összesen 256 fő munkavállaló elhelyezkedése valósult meg. A támogatások összköltsége 274.077.480 Ft-ot tett ki, illetve ezen felül egy fő képzése valósult meg 210.372 Ft összegben”. 

A kormányhivatal szerződéseiből kiderül, hogy az uniós támogatásból irodaszerbeszezésre 2,2 milliót, bútorokra 739 ezer forintot, számítógépekre és azok bővítésére 386 ezer forintot költöttek, és a foglalkoztatásra szánt pénzből jutott egy lézernyomtató 27 ezer forintos tonerjére is. Emellett vettek egy multifunkciós nyomtatót 731 ezer forintért és 11 ezer forintért apróságokat is.

Például 254 forintos naptárból 2 darabot, 2260 forintos Varázslatos tájakon falinaptárból egyet, 1000 forintos zsebnaptárból pedig kettőt.

A Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulástól is közadatigénylésben kértük, mire költötték az uniós forrást. Facebookon azt közölték, 271 főt vontak be munkaerő-piaci programokba, 149 fő jutott álláshoz. Az álláshoz jutók közül a támogatás után hat hónappal állással rendelkezők száma pedig 30 fő” a többieket csak a támogatás idejéig foglalkoztatták.

A szerződések alapján, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft.-vel szerződtek befektetésösztönző tevékenységek ellátására 8,4 millió forintért. Ebből 916 ezer forint ment projektjavaslatok besorolásának prezentációja, forrásallokáció tervezetre”, 2,2 millió a térség üzleti infrastruktúra adatainak feltöltése a bacsinvest.hu oldalra”-feladatra. A Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. 100%-ban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tulajdona.

A bacsinvest.hu honlapja 2021.05.04-én

Korábban a bacsinvest.hu oldalon 13 befektetésre kínált területet tartottak nyilván, a címoldali menüpontok közül az Ipari parkok Bács-Kiskun megyében egy másik oldalra vitt, ahol a projektről és a befektetőbarát településekről sem lehet megtudni semmit. A területfejlesztési cégnek a megyei önkormányzat a tulajdonosa. A szerződést 2019. 08. 29-én kötötték. A honlap cikkünk megjelenésekor egyáltalán nem működött.

A kistérség szintén a megyei önkormányzat cégénél költött el további 7,5 millió forintot: ebből két online rendezvényt szerveztek, alkalmanként közel 500 ezer forintért. De jutott tanulmányra 4,3 millió forint és újabb 2,2 millió a „térség üzleti infrastruktúra adatainak feltöltése a bacsinvest. hu oldalra”- feladatra is. Utóbbi szerződést 2021. 02. 15-én kötötték.

A kistérség kommunikációs feladatait a Dél-Alföldi Térségfejlesztő Kft. látta el 2,5 millió forintért. A cégnek azok az önkormányzatok részben a tulajdonosai, akik a Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulást alkotják.

Kiskunfélegyháza önkormányzata a törvényes határidő lejárta után sem válaszolt közadatigénylésünkre.

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Segesvári Csaba

Nyitókép: A Varázslatos tájakon falinaptár reklámja a Naptárkirály.hu oldalon.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás