választás 2024

Az önkormányzatnak dolgozó biztonsági cég emberei lepték el az aszalói szavazókört a választás napján

Dr. Mészáros István, Aszaló független polgármestere kevesebb mint 80 szavazattal győzött június 9-én az önkormányzati választásokon, így harmadjára ülhet a polgármesteri székbe. A helyiek egy része ugyanakkor úgy gondolja, több rendellenesség is történt a voksoláson, ami a választás tisztaságát befolyásolhatta. Beszéltek többek között a választók megfélemlítéséről, az egyik szavazókör előtt megjelenő „biztonsági őrökről”, és szavazók szervezett szállításáról is. A rendőrség mindent rendben talált, a választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszokat. A polgármester korábbi Facebook-posztjai alapján azonban sikerült beazonosítanunk a szavazókörnél feltűnő emberek egy részét, akik egy miskolci biztonsági cégnek dolgoznak.

Június 9-én vasárnap délután öt óra körül az önkormányzati és európai parlamenti választás napján szokatlan esemény történt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Aszaló település 2. számú szavazóköre előtt. Több forrásunk és egy, az esetről készült videó tanúsága szerint nagyjából nyolc-tíz, fekete pólót viselő, a beszámolók szerint nem helyi lakos szállt ki két autóból, majd ment a szavazókörnek kijelölt Kultúrház elé. Gyakorlatilag „körbezárták a területet”, mondták forrásaink.

Vacsora a szavazókörnél

Azt nem tudni, a fekete ruhások mit kerestek a szavazókörnél. Az események egyik szemtanúja az Átlátszónak azt mondta, amikor megkérdezték őket, mit keresnek ott, ők csak annyit mondtak, hogy vacsorázni jöttek.

„Egyenpólóban, biztonságiak, vacsorázni jöttek a választás területére” – kommentálta a történteket forrásunk.

Mint mondja, maximum 15-20 percig lehettek ott, aztán kaptak egy telefonhívást, majd beültek a kocsiba és elhajtottak. A videón is hallatszik, amint egyikük arról beszél, azt várják, hogy megkapják a kulcsot, ahová mennek enni, aztán mennek tovább.

Hozzátette, a biztonságinak kinéző nem aszalói lakosok jelenléte a szavazókör előtt megfélemlítette a helyiek egy részét. Tudomása szerint volt, aki emiatt nem ment el szavazni, mert látta, hogy a területen tartózkodnak az ismeretlenek, így azt hitte, hogy „le van zárva a szavazókör”.

Miskolci cég logója a pólón

A videón szereplő, a helyiek által biztonságinak nézett emberek közül kettő pólójának hátulján a „security” szó is szerepelt. Egy másik hölgy pólóján található logót – Aszaló polgármesterének posztjai alapján – egy miskolci székhelyű céghez, a VICING-TJ Kft.-hez tudtuk kötni.

Video Screenshot Aszalo

Képek a videóból

A polgármester májusban ugyanis a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a faluban megtartott majálist ez a cég biztosította.

440961044 3649484905264733 6993553355977829644 N

Forrás: Facebook/Mészáros István

Sőt, a tavalyi augusztus 20-i ünnepségen is ugyanezzel céggel dolgoztak. Helyi forrásaink arról beszéltek, hogy a cég a polgármester által tartott több utcafórumon is jelen volt.

A Vicing security már megérkezett.💪🏻💪🏻💪🏻 A gulyás rotyog, a színpad is kész. Várunk szeretettel mindenkit 11 órától az iskola udvaron.🥳🥳🥳

Közzétette: István Mészáros – 2023. augusztus 19., szombat

 

A VICING-TJ Kft.-ről túl sok információ nem érhető el: se honlapja, se Facebook-oldala nincs, elérhetőséget sem találtunk hozzájuk sehol. Az Opten cégadatbázisa szerint főtevékenysége sport, szabadidős képzés, de tevékenységei körében megjelenik a személybiztonsági tevékenység is.

A céget 2011-ben alapították, jelenlegi ügyvezetője egy bizonyos Vincze János, akinek nem ez az első hasonló tevékenységi körű vállalkozása: 2007 és 2013 között vezető tisztségviselője volt egy másik, azóta felszámolás alá került cégnek is.

A VICING-TJ Kft. 2023-ban 37,5 millió forintos nettó árbevételt ért el, ebből az adózott eredmény, azaz a profit 16,3 millió volt. Ez az elmúlt 5 év legjobb eredménye, 2019-től kezdve ugyanis jellemzően 15-20 millió körüli árbevételt ért el a cég, az adózott eredmény egyik évben sem érte el korábban a 6 milliót – sőt, 2021-ben veszteséges is volt a cég működése.

A szavazóköri események szemtanúi  a polgármester oldalán közzétett korábbi fotó alapján

több embert is beazonosítottak, akik jelen lehettek június 9-én a Kultúrház előtt.

A videó alapján is úgy tűnik, hogy legalább három személy azonos a VICING-TJ Kft. munkatársaival.

Kozseghaza

Az Aszalói Községháza (Forrás: Google Street View 2023)

„Az egész falu a barátja”

Egyik helyi forrásunk azt mondta, szerinte a roma lakosság felhergelése volt a cél, illetve az, hogy megfélemlítsék a helyieket, és ne menjenek szavazni.

Forrásunk és társai azért voltak a környéken, mert korábban is tapasztaltak gyanús jeleket – többek között a választók szervezett szállítását –, ezért figyelték, hogy valakik próbálnak-e csalni.

Amikor az egyik sofőrt számonkérték, miért fordul annyiszor, annyit válaszolt, hogy az ismerőseit viszi, és

„őneki az egész falu barátja, meg rokona.”

Az emberek utaztatásáról egy másik, névtelenséget kérő forrásunk is beszámolt.

A buszoztatás már önmagában lehet választási bűncselekmény: a választási törvény szerint a kilenc fős vagy annál nagyobb járművekkel tilos szavazókat szállítani a szavazóhelyiségekhez, illetve törvénybe ütközik a szállítás szervezése és a többszöri fordulás is. A 2022-es országgyűlési választáson a tapasztalatok alapján előbbire figyeltek a „választási taxisok”, egyszerre jellemzően csak 4-5 embert szállítottak, azonban több helyről is arról számoltak be megfigyelők, hogy többször fordult egy-egy autó.

Hasonlót tapasztaltunk június 9-én Borsod megye székhelyén, Miskolcon is, ahol többször forduló kisbuszokat, utasokat szavazni vivő, majd nélkülük elhajtó és újra forduló járműveket is láttunk egy szavazókörben.

Egy szintén Borsod megyei településen, Arnóton a polgármester-jelöltek segítői egymást őrizték a romák lakta utca bejárata mellett található temetőnél, két kocsiban az út két oldalán strázsálva. Szerencsen pedig megpofozták a polgármestert, miközben az állítása szerint csoportos autóztatást dokumentált. Arról is értesültünk, hogy 15 ezer forintot érhetett a jó helyre behúzott X, és aztán fotóval dokumentált szavazólap.

10 ezer forint szavazatért

Helyi forrásainktól úgy tudjuk, Aszalón nem a biztonságiak megjelenése és a választókkal sokszor forduló személyautók jelentették az egyetlen furcsaságot: arról beszéltek, hogy már hetekkel a választás előtt elkezdődött az osztogatás.

Egy, az Átlátszó birtokába került hangfelvételen az hallható, hogy egy feltehetően aszalói lakos elmondja:

10 ezer forintot kapott az egyik jelöltre behúzott X-ért.

A felvétel szerint máskor is kapott már ötezret, most azonban ennek dupláját adták neki. Egy forrásunk elmondta: úgy hallotta, mások 20 ezer forintot emlegettek.

Úgy tudjuk, egy papírt is osztogattak a helyieknek, amelyen képviselőjelöltek neve szerepelt, vélhetően azért, hogy az emberek tudják, „kire kell szavazni”. Forrásaink és egy, az Átlátszó birtokába került online beszélgetés tanúsága szerint 2019-ben is történt hasonló.

A rendőrség mindent rendben talált

A fekete pólósok megjelenése után kihívták a rendőröket is. Forrásunk azt mondta: másnap szerette volna megnézni a jegyzőkönyvet az esetről, de arról tájékoztatták, hogy nem készült jegyzőkönyv.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Dobi Tamás rendőrőrnagy az Átlátszónak megerősítette, valóban volt bejelentés, és ki is ment a rendőrség a választás napján az aszalói szavazókörhöz, ám szerinte

nem volt rendőri intézkedésre okot adó esemény.

Aszalói forrásainktól megtudtuk: az egyik polgármesterjelölt, Glonczi Zoltán kifogást is tett a választási bizottság felé a történtek miatt, de azt mind a helyi, mind pedig a területi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A helyi választási bizottság indoklása szerint nem kerültek csatolásra a bizonyítékok.

„Mi a választást tisztaságában hiszünk. Ha valaki nyer, nyerje meg, de akkor tisztán, tisztességesen” – mondta a történtekről az Átlátszónak nyilatkozó aszalói lakos. Azóta online petíció is indult, hogy a szavazókörben ismételjék meg a választást, ezt 86-an írták alá. Aszalón közel 1900 fő él a 2022-es népszámlás adatai szerint.

Hét településen ismételték meg a választást

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) június végi sajtóközleménye szerint a választások során felmerülő jogszabálysértések miatt több településen is megismételték a polgármester választást – Aszaló nem volt köztük.

A Somogy megyei Nemesdéden élelmiszercsomagokat osztogattak szavazatokért, ezért kellett újra megtartani a voksolást. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szegin a választás előtt 41 százalékkal nőtt meg a választópolgárok száma. A Szabolcs megyei Penészleken is akadtak gondok a választás napján.

Kalocsán két szavazókörben ismételték meg a választást a június 9-én tapasztalt rendellenességek miatt. A választási bizottság csak részben adott helyt a kifogásoknak, a Kúria viszont úgy látta, hogy több szabályt is megsértettek a szavazás során.

Kalocsán és Penészleken végül fordult az eredmény, a június 9-én győzelmet arató fideszes jelöltek a július 7-i megismételt szavazáson elbukták a polgármesteri széket.

Harmadjára ül a polgármesteri székbe Aszaló első embere

Dr. Mészáros István 2016 óta a falu független polgármestere. Akkor haláleset miatt írtak ki időközi polgármester-választást, és a férfi a szavazatok közel 62 százalékát szerezte meg, így testvérét váltotta a polgármesteri székben. Korábban alpolgármesterként tevékenykedett.

Képernyőkép 2024 07 03 145343

Részlet egy Aszaló polgármesterével készült interjúból. Forrás: Arcanum/Észak Magyarország, 2019. március.

2019-ben újraindult, és még nagyobb győzelmet aratott: a választópolgárok 73,13 százaléka szavazott rá. Idén június 9-én két jelölt állt ki ellene, ezúttal a szavazatok 52,49%-át szerezte meg, 76 szavazattal kapott csak többet, mint az őt kihívó jelölt, Hommonay János. A harmadik induló, Glonczi Zoltán jelentősen kevesebb voksot szerzett, a szavazatok 3,43 százalékát tudhatta magáénak.

Homonnay János az Átlátszónak az eredményeket úgy értékelte, a jelenlegi polgármester és csapata profibb volt, mint ők. Azt is mondta, ő egyedül amiatt mérette meg magát polgármesterként, mert nem látott potenciális kihívót a polgármester ellen, és sokaktól úgy hallotta, hogy emiatt nem is akarnak szavazni menni. Homonnay elmondása szerint az egyedüli rendellenesség, amit tapasztalt a választás napján,  a szervezett személyszállítás volt, szerinte az viszont „egyértelmű volt”.

Nem igazán akart nyilatkozni a polgármester

Szerettük volna megismerni a polgármester, dr. Mészáros István álláspontját is, többek között a június 9-i eseményekről, és arról, hogy mit kereshettek a szavazókör előtt az önkormányzat által korábban alkalmazott biztonsági cég logójával ellátott pólót viselő emberek. Mikor először telefonon kerestük, azt mondta, nem ér rá. Érdeklődtünk, mikor lenne alkalmas az időpont, erre közölte, hogy inkább nem szeretne nyilatkozni, indoklásként annyit mondott, hogy „most sok az elfoglaltsága”.

Később e-mailt is írtunk neki, arra végül válaszolt – igaz, nem teljesen az általunk feltett kérdésekre. Levelében sorolni kezdte, hogy polgármestersége milyen pozitív hatásokkal járt a település számára, és hozzátette, hogy meglátása szerint ezt szerették volna mások megkaparintani, „de a falu nem hagyta”. Azt is megemlítette, hogy „ellenfele” teljesíthetetlen és törvénytelen ígéretekkel igyekezett szavazatokat szerezni. Végül azzal zárta levelét, hogy a szavazókör közelében a szavazás napján zajló tiltott kampánytevékenységről ő maga tett bejelentést.

További kérdéseinkre azonban már nem kaptunk választ, így az sem derült ki, hogy tudomása van-e a polgármesternek és az önkormányzatnak arról, hogy a miskolci székhelyű biztonsági cég munkavállalói mi célból tartózkodtak június 9-én a 2. számú szavazókör előtt.

Szopkó Zita

A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa, a cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Mészáros István polgármester, Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő és Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára (b-j) az aszalói óvoda és iskola energetikai korszerűsítésének átadásán 2022. november 30-án. (fotó: MTI/Vajda János)

Megosztás