választás 2024

Kirúgással és kilakoltatással fenyegették a kalocsaiakat, ha „nem jól” szavaznak

Két szavazókörben ismétlik meg a szavazást Kalocsán, ahol Filvig Géza, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje csupán 23 szavazattal győzött. A kifogást ellenfele, Bagó Zoltán adta be, ám észrevételeinek a választási bizottságság csak részben adott helyt. A Kúria viszont úgy látta, hogy több szabályt is megsértettek a szavazás során.

Például többen tartózkodtak egy szavazófülkében, a szavazatszámláló bizottság elnöke „segített” szavazni az analfabétáknak, de a legdurvább az, hogy a szavazóhelyiségek előtt több embert fenyegettek azzal, hogy elbocsátják őket a munkahelyükről, vagy kilakoltatják őket a lakásukból, ha nem a „megfelelő” jelöltre szavaznak.

Az önkormányzati választást Kalocsán idén június 9-én Filvig Géza, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje csupán 23 szavazattal nyerte. A második helyezett Bagó Zoltán lett, aki a Kalo Lokálpatrióta Egyesület képviseletében indult. Bagó a választás után a választási bizottsághoz fordult, mert bizonyítékai szerint több olyan szabálysértés is történt, ami befolyásolta a végeredményt.

A Kúria bizonyítottnak látta Bagó Zoltán kifogásait, de csupán két szavazókörben állapított meg szabálytalanságokat. A legfelsőbb bírói szerv rámutatott, hogy az érintett 010. és 011. számú választókörzetekben több, a választás tisztaságát alapvetően sértő szabályszegésre került sor, amelyek összességükben mindenképpen indokolják a polgármester választásának megismétlését.

Idézetek a Kúria döntéséből, melyben elmarasztalták a 010. szavazókör szavazatszámláló bizottságának elnökét, valamint Schmidt Rajmund (Fidesz-KDNP) képviselőjelöltet:

„A képviselőjelölt a szavazás napján – szavazatának leadását követően – huzamosabb ideig a 010. és 011. számú szavazókörök szavazóhelyiségeinek bejárata körül tartózkodott, ahol rokonai igyekeztek rábírni a szavazásra érkező választópolgárokat arra, hogy rá, illetve az általa megjelölt polgármesterjelöltre adják le szavazataikat, majd a szavazásról távozókon számon is kérték, hogy kire szavaztak.”

„Ezen felül több személyt megfenyegettek azzal, hogy munkahelyükről elbocsátják, illetve lakásukból kilakoltatják, amennyiben nem az általuk meghatározott képviselő-, illetve polgármesterjelöltre adják le szavazatukat.”

„Az SZSZB elnöke nemcsak azzal követett el jogsértést, hogy az írni-olvasni nem tudó szavazópolgárokat egyedül segítette a szavazólapok kitöltésében, hanem azzal is, hogy nem intézkedett akkor, amikor többen tartózkodtak egy szavazófülkében, és nem járt el a névjegyzék vezetésével megbízott SZSZB tag telefonhasználatának korlátozása érdekében sem, továbbá a szabálytalanságokról az SZSZB tagok kérése ellenére jegyzőkönyv felvételét nem engedte.” – írja a Kúria.

A két szavazókörben a 2024. június 9-én megtartott választáson 400 és 404 fő jelent meg, az első két helyen végzett polgármesterjelölt közötti különbség pedig mindössze 23 szavazat volt, így a megállapított jogszabálysértések erre az eredményre kihatással lehettek.

A 10-es szavazókörben június 9-én Filvig Géza 131, Bagó Zoltán 102 szavazatot kapott. A 11-esben Filvig Gézára 131-en, míg Bagó Zoltánra 136-an szavaztak. Az új szavazást július 7-re tűzte ki a Kúria.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Filvig Géza fideszes polgármester telefonon mozgósítja a szavazókat 2024. június 4-én (fotó: a politikus Facebook-oldala)

Megosztás