választás 2024

Ároktemetést ígér a Filemon Mihályt váltó polgármester Nyírmártonfalván

Június 9-én rekordszámú, összesen hat jelölt mérkőzött meg a polgármesteri címért Nyírmártonfalván, a lomb nélküli lombkorona-sétánnyal országos hírnevet szerző településen. A legutóbbi választáson fideszes, ezúttal már függetlenként induló Filemon Mihályt végül kevesebb mint száz szavazattal győzte le Kövér Mihály Csaba, akinek nem ismeretlen a polgármesteri szerep, 13 évig volt Nyírmártonfalva első embere. Mivel a választás előtt nem akart nyilatkozni, most megkérdeztük, mik a tervei az új ciklusban.

Öt évig tartott a lomb nélküli lombkorona-sétányos Filemon Mihály polgármestersége a Hajdú-Bihar megyei Nyírmártonfalván. Június 9-én Kövér Mihály Csaba független jelölt nyerte a választást, aki a szavazatok 38,43 százalékát szerezte meg. 71 szavazattal többet kapott, mint a regnáló polgármester, aki az elmúlt másfél évben korrupciós botrányai miatt vált országosan ismertté. Idén rekordszámú polgármester jelölt szállt ringbe a falu vezetéséért, hat független jelölt indult, ám a szavazatok alapján érdemi verseny valójában csak Kövér és Filemon között alakult ki, a többiek tőlük jelentősen lemaradva végeztek.

 

Bár országosan is részvételi rekorddal zárult az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választás, Nyírmártonfalván még az országos átlagnál is többen döntöttek úgy, hogy elmennek szavazni június 9-én: a választópolgárok 71,24 százaléka vett részt a vasárnapi voksoláson.

 

Az új polgármester békességet szeretne

Kövér Mihály Csabának nem ismeretlen a polgármesteri szék, 2006 és 2019 között 13 évig volt polgármester, az első két alkalommal az MSZP színeiben indult, később függetlenként. 2019-ben is bejelentkezett a polgármesteri címért, akkor végül kevesebb mint 20 szavazattal maradt alul Filemonnal szemben. A választást követően kivonult a helyi közéletből, és egy debreceni gimnáziumban kezdett tanítani.

A választást követően megkerestük a polgármesteri címet ismét elnyerő Kövért, hogy arról kérdezzük, mik a tervei a településen, és hogyan látja az elmúlt öt évet.

Megkeresésünkre azt válaszolta, hogy nem volt egyszerű a győzelem: a regnáló polgármesterek általában előnyben vannak, ráadásul idén öt kihívó is versenybe szállt Filemonnal szemben, ami miatt sokan attól féltek, a szavazatok szétaprózódása a jelenlegi polgármesternek kedvezhet. De „az elmúlt évek eseményei ezt a papírformát felborították”.

A kampányt viszonylag későn kezdte el, az ajánlóívek leadása után. Párttámogatásban egyáltalán nem gondolkodott, szerinte az csak ártott volna a kampányának. Az MSZP-ből 2014-ben kilépett, de keresték 2019-ben, és idén is, ő azonban elutasította ezt. Magyar Péterrel sem akart találkozni, amikor az a faluban járt. „A nagypolitikát mindig megpróbáltam kívül tartani a településen, a jelenlegi pártok esetében egynél sem igazán érzem úgy, hogy mindennel azonosulni tudnék”.

Kövér Mihály Csaba szerint a település legnagyobb problémája az utóbbi években a szélsőséges megosztottság és az ebből származó rossz hangulat volt.

„Az elmúlt négy és fél évben történtek – és nem a lombkorona-sétány, ami igazán kiakasztott – hanem sok egyéb, ami szerintem megmérgezte a településnek a levegőjét. Sok éven, évtizeden keresztül ez egy nagyon békés, barátságos, egymással beszélő, jóban lévő faluközösség volt, és most elindult a széthúzás, kettészakították úgymond a települést. Ez a klasszikus árokásás, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van”.

Ezért beiktatása után prioritásnak érzi, hogy békességet teremtsen, és betemesse az árkokat.

Untitled 2.10.1

Nyírmártonfalva 2024. júniusában. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

A fiatalok elvándorlásának megelőzése

A múlt vasárnap győzelmet arató polgármester elismerte, hogy történtek fejlesztések az elmúlt években: felújult útburkolatok, új buszmegállók, kondipark, műfüves pálya. Egyik kampányígérete az volt, hogy a már elkezdett beruházásokat befejezi. A településen épülő piacot azonban nem tartja jó ötletnek.

„Ön szerint egy kétezer fős településen mekkora a vásárlóerő?” – tette fel a költői kérdést Kövér Mihály Csaba,

majd hozzátette: véleménye szerint igen kockázatos, hogy ez a piac, hogy fog működni. Mivel azonban már félig kész van, nem lehet mást tenni, mint befejezni.

Kiemelt célja, hogy a falu lélekszámát növelje, és a fiatalokat ne engedje el, valamint  visszacsábítsa a településre, ebben szerinte segíthet a falusi CSOK és a babaváró hitel. Munkalehetőség nincs sok a faluban, a lakosság nagy része Debrecenbe jár dolgozni, ami táblától tábláig 20 perc autóval. Új munkahelyek teremtését ezért helyben nem látja reálisnak a Filemont váltó polgármester:

„Debrecen vonzáskörzetében ez szinte lehetetlen: nincs befektető aki azt mondaná hogy én ide akarok jönni, amikor Debrecen körbe van véve ipari parkokkal, teljes infrastruktúrával, teljes kiszolgáló személyzettel. Kvázi alvó településként funkcionálhatunk.”

Idén az a különös helyzet áll elő, hogy a választáson elbukott polgármesterek még 4 hónapig a posztjukon maradnak, az új polgármester és képviselő-testület beiktatására csak októberben kerül majd sor. Kérdésünkre, hogy ez okozhat-e bármilyen problémát, előfordulhat-e, hogy Filemon Mihály megpróbálja megnehezíteni a leendő polgármester munkáját, Kövér Mihály Csaba azt felelte, hogy „nyilván előfordulhat, de ha komolyan vesszük azt a mondatot hogy a polgármester a köz javát szolgálja, akkor elvileg ez nem lenne szabad, hogy előforduljon”.

Filemon Mihállyal egyébként a 2019-es választás óta nem beszélt, állítása szerint előtte se sokat. A mostani választás óta sem Filemon nem kereste őt, sem pedig fordítva. Filemon Mihály egyébként a választás óta Facebook-on is hallgat, pedig a kampányban szinte minden nap megosztott valamit.

Untitled 3.5.1 (1)

Választási plakáton Nyírmártonfalván június elején. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

A jelöltek többsége hasonlóan látta a problémákat

A választás előtt személyesen is ellátogattunk Nyírmártonfalvára, kíváncsiak voltunk, mi az oka annak, hogy rekordszámú jelölt száll versenybe a polgármesteri címért. Azt tapasztaltuk, hogy a polgármestert kihívó jelöltek egyetértettek abban, hogy a falu lakóinak félelemben tartása, a szabad véleménynyilvánítás ellehetetlenítése a legfőbb probléma a településen, voltak, akik egyenesen besúgóhálózatot emlegettek.

Bár többen megfogalmazták, hogy a sok kihívó miatt szétmorzsolódhatnak a szavazatok, ami akár a regnáló polgármestert is erősítheti, az összefogás mégsem jött össze – ennek okairól azonban már megoszlottak a vélemények.

Nem is minden jelölt akart nyilatkozni, köztük Kövér Mihály Csaba sem, aki ezt azzal indokolta, hogy

Nyírmártonfalva kis település, szerinte nincs szükségük országos szintű nyilvánosságra.

Mostani beszélgetésünkkor elmondta: 2019-ben irányult ellene egy elég erőteljes lejárató kampány, ami személyesen is megviselte. Hasonló eshetőségtől tartott idén is, ez állt annak hátterében, hogy a választás előtt nem is kívánt nyilatkozni az Átlátszónak.

Látogatásunk legérdekesebb része az volt, amikor Filemon Mihályt próbáltuk szóra bírni: a lombkoronás polgármester előbb ránk csapta a telefont, majd szabályosan kitessékelt bennünket a polgármesteri hivatalból, miközben azt mondta: „menjetek vissza, ahonnan jöttetek.”

 

Már nőnek a fák a sétánynál, de lombokról továbbra sincs szó

Érthető, ha az Átlátszó nem a szíve csücske Filemonnak: mi számoltunk be elsőként a 60 millió forintos uniós támogatásból épült „lombkorona sétányról”, amit a polgármester magánszemélyként építtetett, ám eközben tarra vágta az erdőt.

Az uniós pénzek elherdálásának szimbólumává vált remekmű gyorsan bejárta a magyar sajtót lett, sőt, még nemzetközi lapok  is foglalkoztak vele. A polgármester a botrány kirobbanása után azzal védekezett: „A beruházásnak nem volt feltétele, hogy erdő is legyen a lombösvény körül”. Bár cikkünk megjelenése előtt a polgármester álláspontját is szerettük volna megismerni, Filemon nem akart nyilatkozni. Később már bocsánatkérést követelt, és be is perelt minket, ám a sajtópert elbukta.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, és Donáth Anna momentumos EP-képviselő az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF), a Transparency International Magyarország pedig az Integritás Hatósághoz fordult az ügyben. Az Integritás Hatóság idén februárban közölte: a vizsgálat során súlyos szabálytalanságokat találtak, ezért feljelentést tettek.

A fákat azóta újratelepítették. Három héttel a sétányról szóló első cikkünk megjelenése után visszalátogattunk a helyszínre, és beszámoltunk arról, hogy a polgármester ezúttal egészen leleményes volt. Két-két sorban magasabb (körülbelül 4-5 méteres) díszfákat ültetett, a távolabbi részekre kisebb, ág és lomb nélküli, vékonyka suhángok jutottak, amik átlagban körülbelül két méter magasak.

Idén június elején azt tapasztaltuk, hogy már nem olyan kopár és lehangoló a környék, mint ahogy a korábbi felvételeken volt látható. A fák cseperednek, de lombokról azért továbbra sem lehet beszélni.

Untitled 1.21.1

A lombkorona-sétány 2024 június elején. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Háberman Dávid – Szopkó Zita

Címlapkép: Átlátszó montázs, Filemon Mihály, Nyírmártonfalva jelenlegi polgármestere, előtte az őt június 9-én legyőző Kövér Mihály Csaba, és a település elején található üdvözlő tábla.

Megosztás