választás 2024

A kis falvakat már kampányra sem méltatják, mégis beáramlott egy kis Tisza

A napközbeni adatok szerint Budapest mellett az ezer fő alatti településeken a legmagasabb a részvételi arány. Az elemzők most (megint) arról beszélnek, hogy a kis falvakban tud a legjobban mozgósítani a Fidesz, a politikusok ismét summázzák magukban, hogy „le kellett (volna) menni vidékre”, a szavazók pedig – pártállástól függően – örülnek vagy aggódnak a részeredmények láttán. Valószínűleg ez az egyetlen nap 4-5 évente, amikor az alacsony lélekszámú települések a figyelem középpontjába kerülnek. Hogy aztán a következő választásokig újra megfeledkezzenek róluk.

„Nekünk mindegy, ki van hatalmon, velünk úgysem foglalkozik senki.” 2018 áprilisában hangzott el ez a mondat egy baranyai kis faluban, Kisvaszaron. Azóta eltelt hat év, és mintha semmi sem változott volna. Most sem kereste senki az ott élőket, hogy megtudják, milyen gondokkal küszködnek, mire lenne szükségük, mit üzennének az Európai Uniónak, vagy mivel tudna a legtöbbet segíteni a megyei közgyűlés. Ismét Kisvaszaron jártunk, ahol az első dolog, ami szembeötlik, az a kampány teljes hiánya.

A nagyjából 300 fős baranyai faluban egyetlen lámpaoszlopról sem mosolyognak a választópolgárokra öndtudatosan a helyi jelöltek, senki nem buzdít, hogy szavazz a békére, válaszd a friss erőt a megyei listán, vagy adj új esélyt egy régi pártnak az Európai Parlamentben. Nincs plakátokkal díszített tank a főtéren, a hirdetőfelületek üresek, az utcán sem sodor összegyűrt, leszakadt szórólapokat szél. Mintha nem is választás lenne, csak egy átlagos nyári vasárnap délelőtt, amikor lehet „taknyos vargányát” szedni a közeli erdőben, vagy kigyomlálni a gazt a kapu elől.

Így nem is meglepő, amikor arra a kérdésre, hogy „És Ön elmegy szavazni?” az a válasz érkezik, hogy „Miért, az ma van?”

A helyi kis üzletben – ami egyben dohánybolt és kocsma is – egymás után veszik a hideg üdítőt, cigarettát a vásárlók. Jönnek a faluból, a szomszédos községekből, ahol ilyenkor már nincs nyitva semmi. Vagy ahol egyáltalán nincs is semmi. Mégis mindenki azt mondja, el fog menni választani, amikor erről faggatjuk őket.

Tékes

Tékesen bezárt a dohánybolt

„Szerintem a polgármester asszony jól végzi a dolgát. Persze lehetne jobban is, de ennél sokkal többet elérni itt nem lehet” – mondja egyikük. „Ami hiányzik, az a régi falusi élet. Nincsenek közösségi programok, bál, szüreti felvonulás. És nem hiszem, hogy ez csak pénz kérdése.”

„Nálunk sem volt gyereknap, se falunap” – veszi át a szót egy közeli község, Tékes lakója. „Bezzeg a polgármester még hétvégén is a falubuszt használja a családjával. Az elmúlt öt évben nem csinált semmit, ezért is fogok egy másik jelöltre szavazni. Adok neki egy esélyt, hátha ő többet tesz értünk”.

Ha már semmi nincs, legalább béke legyen

Bár egyikőjük megtartaná, a másik menesztené regnáló polgármesterét, abban szinte mindenki egyetért, hogy azokra kell szavazni, akik békét akarnak. Hogy mégis ki és miért akarna háborút, azt nem tudják megmondani.

„Én arra fogok szavazni, aki jó. Hogy ki a jó? Aki jót akar az országnak. Ezért én helyben Mónikára (a jelenlegi polgármester Kisvaszaron – a szerk.), amúgy pedig a Fideszre fogok szavazni. Nekem nem kell háború! – szögezi le egy kisvaszari férfi, mellette egy másik helyeslően bólogat.

6a0e99ae 1650 4952 9630 615e19b1e5b4

A kisvaszariak szerint ez a közösségi ház szinte soha nincs nyitva.

Pedig nem mindenki elégedett azzal, ami most van. Akad, aki szerint a kisvállalkozók dolgát megnehezítette a Fidesz. A gyerekek itthon nem találnak munkát, külföldön dolgoznak. A közösségi ház bezárt, orvos nincs, csak heti egy-két órát, az utak állapota katasztrofális.

„Arra szavaztam, akinek a családpolitikájával egyetértek. De a szociális érzékenységet nagyon hiányolom a jelenlegi kormányból. A romákkal sem foglalkoznak. Azt hiszik, megszűnt a diszkrimináció, hogy minden rendben van, de amikor a férjem felhív egy céget, hogy van-e munka, csak addig örülnek neki, amíg el nem árulja a nevét”. Ezt már a 200 fős Tékes egyik lakója mondja, amikor megállítjuk az utcán.

Ffa8489d 64c7 4e92 A846 F062db7d2e3e

Nyári dekoráció Tékesen, háttérben a polgármesteri hivatal.

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy szerinte mással sem lenne jobb. „Már nem bízunk a politikusokban. Nem volt itt senki kampányolni, de ha jött is volna, akkor is

annyira érdektelen lenne a sok üres ígéret, mintha én azt mondanám, krumplilevest főztem tegnap. Senkit sem érdekelne”

– mondja. „Azzal sem foglalkozik senki, hogy néhány környékbeli cég kizsákmányolja azokat, akiknek nincs más választásuk, mint elfogadni a napi bejelentést, a hajnaltól estig tartó munkát, a megalázóan alacsony munkabért. Ha felszólalnának ez ellen, másnap nem kellene menniük. A munkanélküli segély pedig semmire sem elég. Nem hiszem, hogy van párt, aki ezen tudna változtatni” – tárja szét a karját.

A Fideszre biztos nem!

Egy kicsi másképp látják a dolgot Ágon, ahová a mozgóboltossal épp egy időben érkezünk. A községben mindössze 150 választópolgár él, és egyetlen jelölt indul a polgármesteri székért.

„Nyolc éve járom ezeket a falvakat, de minden csak egyre rosszabb lesz” – véli az autó fiatal sofőrje. „Nem érzem, hogy bárki jobban élne, nekünk is egyre nehezebb, tavaly a felére csökkent a forgalmunk. Az árak nagyon megemelkedtek, a családok bevételei viszont láthatóan nem. Szavazni azért elmegyek, már csak azért is, mert a nővérem indult a választásokon” – árulja el.

Ág

Kanyargós úton

Hogy helyben ki kire adja a voksát, az viszont csak akkor derül ki, amikor engedélyt kapunk, hogy belépjünk egy családi ház udvarába. A féltető alatti árnyékban többen ülnek, előttük hideg sör – megérdemelten a fizikai munka után a tűző napon. Ők is mennek szavazni, sőt, talán be is húzták az x-et. Nehéz kibogozni, hiszen először csak nevetnek a kérdéseinken. Aztán egyre komolyabbá válik a párbeszéd, amint szóba kerül a kampány fő témája.

„Jönnek ezzel a háborúval, hazudoznak össze-vissza, miközben mindent ellopnak, amit csak lehet”

– fakadnak ki. „Megvédik a munkahelyeket, miközben már a szomszédos húsüzemben is külföldiek dolgoznak. Ami jól működik, azt tönkreteszik. Minden az övék már, minden üzem, minden iparág, már talán csak az erdők vannak vissza. De biztosan megszerzik azt is, saját maguknak” – sorolják.

Dsc00568

Megviselt köszöntő tábla az Ág melletti Gerényes határában

Hamar kiderül, hogy nemcsak abban értenek egyet: a jelenlegi polgármesterüknél nincs jobb, de abban is, hogy a Fideszre semmiképp sem szavaznak. Most úgy érzik, a Tisza pártnak adnak egy esélyt, aztán meglátják, mire lesz képes Magyar Péter a következő két évben. Nem hiszik el, amit mondanak róla a tévében, igaz, a tüntetéseire sem mentek el. Hogy miért?

„Mi itt dolgozunk, nincs nekünk időnk tüntetni. A városiak jobban ráérnek az ilyesmire”

– mondják.

Nem így gondolta, Balázs Bernadett, a közeli Tarrós polgármestere. A száz fős kis faluban mindössze 84-en szavazhatnak. Amikor ott jártunk vasárnap délután, a választók fele már leadta a voksát. Hogy kire, azt még nem tudni. Az viszont biztos, hogy a polgármester nyíltan vállalja nézeteit.

A mai napon nem kis megtiszteltetés érte településünket, Tarróst. Nem először és reméljük nem is utoljára Gábor…

Posted by Bernadett Balázs on Sunday 2 June 2024

 

Nemrég egy Facebook-posztban arra bíztatta a település lakóit, hogy támogassák Gelencsér Gábort, Gödre polgármesterét, aki a Fidesz-KDNP megyei listájának jelöltjeként indul, és aki személyesen kereste fel a településeket a fideszes szórólapokkal.

Az iróniát sem nélkülöző posztjában többek között azt írta, „Baranyában 301 település található, melyből 174 a 4. számú választókörzetben van, melynek országgyűlési képviselője Nagy Csaba. Ez rengeteg település, több kisváros és rengeteg apró falu tartozik ide. Sokszor mentegették azzal az országgyűlési képviselő urat, hogy a hozzá tartozó nagy számú település miatt nem tud elég energiát, időt szakítani választókörzete minden településére.

Sajnos így mi és sok baranyai település sem jutott hozzá fejlesztési forrásokhoz, vagy csak minimális összegben.

Valószínűsítem, hogy Gelencsér Gábor polgármester úr többek közt tehermentesíteni fogja legalább részben az országgyűlési képviselő urat, hiszen közgyűlési tagként a választókerületi felosztás alapján kiemelt feladata lesz a Hegyháti járás településeinek képviselete, fejlesztési céljaik támogatása. Mai személyes látogatását és szórólapozását annak tudom be, hogy munkája során prioritást fognak élvezni azon települések a jövőben, amelyek eddig kevésbé voltak preferáltak az elmúlt években…” – írta a posztban.

Dsc00573

Buszmegálló Tarróson

„Mielőtt bárki azt hinné, hogy ez kampány a kormánypárt mellett, annak jelzem, hogy nem annak szántam” – folytatta sorait. „Sokkal inkább figyelemfelhívás és kritika, miszerint lehetne és kellene ezt jobban és másképp csinálni, és dicséretes lenne, ha a kormánypárti politikusoknak nem csak választások előtt jutnának eszébe azok a települések és azok az állampolgárok, amelyeket/akiket két választás között mellőznek, és jó lenne, ha szem előtt tartanák, hogy ők vannak a választópolgárokért és nem a választók vannak értük. És ha jól belegondolunk, vonatkozik ez minden politikusra pártállástól függetlenül” – hangsúlyozta a polgármester.

Balázs Bernadett hozzátette, ő maga a Tisza pártot támogatja, sőt, ahogy azt lapunknak a helyszínen megerősítette, Magyar Péterék több budapesti tüntetésén is részt vett. Ő bízik abban, hogy lehet változást elérni, még a legkisebb, legszegényebb településeken is. De ehhez dolgozni kell.

Katus Eszter

Címlapkép: Kisvaszar a választás napján. A fotók a szerzői felvételei

Megosztás