választás 2024

Megpofozták a polgármestert, nyomoz a rendőrség, a helyiek szerint nem ez az egyetlen gyanús eset Szerencsen

Erőszakos incidensbe torkollt az önkormányzati választás Szerencsen: a város 2018 óta regnáló polgármesterét pofon ütötték, miközben állítása szerint választási csalásra utaló jeleket dokumentált. Az Átlátszó úgy értesült: nem ez volt az egyetlen gyanús eset a nap folyamán. Kihívója, a Fidesz színeiben induló polgármesterjelölt ugyanakkor „visszautasítja a rágalmakat”. A rendőrség garázdaság miatt nyomoz, a helyiek azt mondják: nem láttak semmit, de különben sem pénzért szavaznak. Választási riport Szerencsről.

Június 9-én, az európai parlamenti és önkormányzati választás napján, a déli órákban szokatlan esemény rázta fel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencs nyugalmát: pofon ütötték a polgármestert, miközben állítása szerint választási csalás nyomaira bukkant. Az ügyben nyomoz a rendőrség, de azzal kapcsolatban az érintettek közt már nincs egyetértés, hogy mi történt pontosan.

A polgármester szerint választási csalást akartak dokumentálni

A polgármestert a Telexnek sikerült elérnie, a lapnak azt mondta: az öt évvel ezelőtti választásból tanulva a szavazókörök környékén saját megfigyelőszolgálatot szerveztek, hogy tetten érjék az esetleges csalásokat. Így lettek figyelmesek egy fekete autóra, amit elkezdtek követni, a felesége pedig lefényképezte az autót, ám ez a benne ülőknek nem tetszett.

P1056291

A Szeretlek Szerencs Egyesület jelöltjeinek plakátja Szerencsen. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Nyiri a lapnak elmondta: az autót körülvevő férfiak odamentek a felesége autójához, elkezdték ütni a motorháztetőt, belerúgtak az oldalába. Nyiri egy másik autóból követte végig a történteket, odakiabált a támadóknak, hogy fejezzék be, amit csinálnak. Erre a férfiak átmentek az ő autójához, és kiabálni kezdtek vele, hogy töröljék a videót, adják oda a telefont. Nyiri szerint hármuk közül két férfi felismerte őt,

de a harmadik úgy tűnik, nem, ugyanis ezt követően felpofozta a polgármestert.

Az esetről a polgármester Facebook oldalán is beszámolt, ott azt írta: csoportos autóztatásra lettek figyelmesek, azért kezdték el követni az autót.

A rendőrség garázdaság miatt nyomoz

Kerestük Nyiri Tibort, Szerencs polgármesterét, valamint az őt indító Szeretlek Szerencs Egyesületet is. Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Dobi Tamás rendőrőrnagy az Átlátszó érdeklődésére elmondta: meg tudják erősíteni az értesüléseket, hozzátette továbbá:

a Szerencsi Rendőrkapitányság garázdaság miatt indított eljárást az ügyben, vizsgálják annak körülményeit.

Képernyőkép 2024 06 09 175758

A szerencsi rendőrkapitányság épülete. Forrás: Google Street View, 2021.

15 ezer forint egy szavazatért

Egy névtelenséget kérő forrás elmondta az Átlátszónak: nem ez az egyetlen gyanús eset, ami a választáshoz kötődött. Úgy tudjuk:

már az elmúlt hetekben elkezdődhetett a lakosok győzködése, forrásunk arról számolt be, hogy értesülései szerint

15 ezer forintot ígértek azoknak, akik a megfelelő polgármesterjelöltre adják le szavazatukat, és ezt fotóval bizonyítják a választás napján.
Azt is hallottuk: a térségben élő, az utóbbi időben szerencsi lakcímre bejelentett, jellemzően roma származású személyeket kisbuszokkal szállítják a szavazás helyszínére. Erre ottjártunkkor nem találtunk bizonyítékot, igaz, délután 5 környékén már a nagy szavazási hullám lecsengett, kevesen voltak már az utcán, vagy a szavazókör környékén.

Előfordult olyan is, hogy a postaládában elhelyezett választási kiadványokat kicserélték egy másik jelölt szórólapjaira – erről egyébként a Szeretlek Szerencs egyik képviselőjelöltje is beszámolt közösségi oldalán.

Hárman szállnak versenybe a polgármesteri címért

Nyiri Tibor 2018 óta a település polgármestere, ekkor még a Fidesz színeiben indult, egyedüli jelöltként az időközi választáson, amire azért volt szükség, mert országgyűlési képviselői mandátuma miatt lemondott Koncz Ferenc, a korábbi polgármester. Nyiri korábban alpolgármesterként tevékenykedett, 2019-ben már függetlenként újrázott. Idén két kihívója akadt, a Fidesz színeiben induló Kiss Attila, és Koncsol Tünde, aki a Helyi Civilek Szövetségének a jelöltje.

A polgármester megpofozásáról egyébként a Helyi Civilek Szövetsége is beszámolt, Facebook oldalukon azt írták ma délután:

„Megverték a szerencsi polgármestert, pénzt osztogatnak fényes nappal az utcán, fenyegetőznek, autókat rongálnak, akadályozzák a mozgó urnás szavazást! Itt tartunk 2024-ben Szerencsen.”

A Fidesz jelöltje, Kiss Attila szintén a közösségi oldalán kommunikált az esetről, azt írta, hogy elutasítja az aljas rágalmakat, amelyekkel az ellenfelei támadják.

Hozzátette továbbá, úgy tudja: Nyiri maga ment oda azokhoz a személyekhez, akikkel az összeszólalkozás után történt az incidens. „Csapatom nevében az erőszak minden formáját elítéljük, és hiszünk egy tiszta, igazságos választásban!” – írta a polgármesterjelölt.

447768707 122136740126244720 3069256990930457179 N

Kiss Attila, a Fidesz polgármesterjelöltje, és a képviselőjelöltek Szerencsen. Forrás: Facebook/Kiss Attila.

A helyiek nem láttak semmit, és visszautasítják, hogy pénzért szavaztak volna

Megkérdeztük a környéken lakókat, hogy látták-e az esetet, mi történt pontosan. Az utcában lakók egy része ugyanakkor vagy nem tudott semmit, vagy nem akartak válaszolni kérdéseinkre.

Volt, aki azt mondta: nemrég ért a településre, direkt szavazni jött vissza, annyit látott, hogy fél 2 körül nagyon sokan voltak a rendőrségnél, egyenruhások és civilek egyaránt. Egy vele sétáló férfi sem volt jobban értesült, mikor arról kérdeztük, hallotta-e, mi történt, visszakérdezett: „miért, volt valami buli?”

Az utcában egy népesebb családot is sikerült megszólítanunk, a nő eleinte nem nagyon akart válaszolni, megkérdezte, kik vagyunk, sajtóigazolványunk láttán végül elkezdett mesélni: megtudtuk tőle, hogy ő maga ugyan nem látta, ami történt, a környékbeliek elmondása alapján úgy tudja: a polgármester úr egy kocsiból kamerázott, azt el akarták tőle venni, „benyúltak a kocsiba, hogy ne kamerázzon.” Amikor arról kérdeztük, miből robbanhatott ki a konfliktus, így magyarázta a történteket:

„Azt hitte, pénzért szavazunk, pedig nem.”

Szopkó Zita – Fotó: Bodoky Bence

Címlapkép: Választási plakát Szerencsen. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Megosztás