választás 2024

„Nem akarunk háborút, ez biztos” – választási pillanatkép Hódmezővásárhelyről

„Nincs orvos, aki eddig kijárt. Nincs gyógyszertár, ami eddig volt. Az iskolabuszt ugye elvették” – sorolta a mindennapok nehézségeit riportalanyunk Hódmezővásárhely-Szikáncson. Ő az alapján döntött, hogy mit tettek eddig a képviselők. Hódmezővásárhelyi megszólalónk szerint nem akarnak háborút, „ez biztos”, de hogy ki a képviselőjelölt, azt nem tudta megmondani, csak azt, hogy 1989 óta a Fideszre szavaz. Két körzet, egy város, Hódmezővásárhely a választás napján.

Márki-Zay Péter fejét fehérre festették, így néz a 43-as szavazókörzet ajtajára. A háttérben Grezsa István az oszlopról figyel, nyugalom, mondhatni béke van Hódmezővásárhely-Szikáncson. Legutóbb 2022 telén jártunk erre, amikor a postát bezárták.

Később az önkormányzat közbejárására kinyitott, de – mint most panaszolják –, ez sem tart örökké. A szavazás után egy helyi nővel beszéltünk, nem akarta, hogy nevét leírjuk.

Nihil a kistelepülésen a regnáló kormánypárti képviselő alatt

„Reggeltől estig dolgozom, nem érek rá nyilatkozni, a politikával sem foglalkozom” – mondja, amikor megszólítom. Nem sokkal dél előtt járunk, arról kérdezem, mi fontos az itt élőknek, mi alapján döntenek. Megáll és sorolni kezdi.

„Nincs orvos, aki eddig kijárt. Nincs gyógyszertár, ami eddig volt. A két épületbe jött a héten egyszer-kétszer ki a háziorvos, most már az se jön már évek óta. Ezt nem sikerült elintézni.

Most az van, hogy az iskolabuszt ugye elvették.

Megkapták az éves bérletet a gyerekek a helyközi járatra, és az is megszűnt, hogy pedagógust küldjenek, tehát tudjanak a gyerekek iskolába, óvodába menni” – fakadt ki belőle.

„Én tanyán élek itt kint. A férjem meghalt, a fiam meghalt. Egyedül nevelem a gyerekeket. A Zsolt (Benkő Zsolt, a jelenlegi kormánypárti képviselő és jelölt – a szerk.) egyszer nem jött oda annyira segíteni. Itt most van ez a tanyagondnoki szolgálat, na ők jönnek. Akkor a tanyagondnoki szolgálatot Máki-Zay Péter indította el.”

Img20240609110954

Mindenki néz Hódmezővásárhely-Szikáncson. A szerző fevétele.

Majd rátért az újranyitott postára. „június 30-ig van szerződés, utána nem tudjuk, mi lesz a sorsa.” Elköszönök, Hódmezővásárhelyre megyek a Szabadság térre.

Soros beférkőzött Hódmezővásárhelyre is

Az autókon szórólap,  1 millió forintot kap, aki választási csalást leplez le. Márki-Zay Péterrel szemben hárman indulnak Hódmezővásárhelyen, Grezsa István a kormánypárt színeiben, Kovács Pál függetlenként, valamint Balog Norbert a Mi Hazánktól.

A környéken sokan beszélgetnek, két férfit szólítok meg. Azt kérdezem tőlük, mi alapján döntenek.

„Nem akarunk háborút, ez biztos”

– kezdi, majd rákérdezek: a magyar frakció hogyan állíthat meg egy háborút? „Végülis, hogy mondjam magának. Kint, külföldön, amit csinálnak ezek a jó emberek, ez kész katasztrófa. Merthogy ellenünk vannak teljes mértékben. De nem kell belemenni mindig a háborúba, szerintem” – válaszolja.

Amikor felvetem, Orbán Viktor 2022-ben Putyinnal történt megbeszélés után azt mondta, nem lesz háború, úgy reagál, „láttam harckocsikat a vasúti kocsira felrakva”. Hozzáteszem neki, ez 2 éve megy, erre úgy folytatja, „a Fidesz is oda-vissza beszélget. Mert akkor mit kerestek azok a tankok fönn a tréleren?” De nem tudjuk megfejteni.

Annyi bizonyos, nem a képviselő személye érdekli. „Ezt a nagylányt se nagyon ismerem egyébként. Ő most hirtelen bukkan fel a semmiből gyakorlatilag” – mondja az újvárosi kormánypárti jelöltről. Nagy Enikő Diánáról beszél, de a neve nem jut eszébe.

„Márki-Zay elrúgta a pöttyöst, ahogy az emberekkel beszél. Olyan csúnya szöveget engedett el, hogy nem bírta elviselni a nép” – folytatta, majd arról beszélt, hogy Hódmezővásárhely regnáló polgármestere valójában nem is önálló.

Img20240609115207

Választási csalásért 1 millió. Hódmezővásárhelyen szórták meg az autókat a szórólappal. A szerző felvétele.

„Az a baj, hogy Gyurcsánynak mindenkit be kell kebelezni, és amit csinálnak Márkiék, az mind Gyurcsánynak jó”, majd a barátjához fordul.

„Hallod, nem Gyurcsány egyébként hanem, hogy hívják ezt a csókát?”

„Melyiket?”–

„A Soros György. Ő áll az egésznek a hátterében”

– nem viccelnek, így gondolják. Majd hozzáteszi, „én tényleg a Fideszt díjazom. ’89 óta én rájuk szavaztam, mindig, most is, majd mindjárt megyek.”

Amikor felvetem, Gyurcsány Ferencre most nem lehet szavazni, azzal vágnak vissza: „Nem is akar senki se, csak ő irányítja a háttérből Soroson keresztül.”

„Így van, így van. A hátteret ő irányítja.”

„Ő irányítja az egészet, a Karácsony Gergelyt.”

„Így van.”

„Tönkretették Pestet.”

Háború, háború a helyi rádióban is

Elmúlt már dél, elköszönök, ők is továbbállnak. A benzinkúton a Rádió 7 szól, a kormányközeli rádió szignálja szerint, „Velünk történt, rólunk szól. A Rádió7 hírei.”

Megtudom, „mindegyik országban a háborúról szól a kampány, ez most összeurópai kérdés. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke mondta, miután leadta voksait”, valamint, hogy „a marakodás vagy a gyarapodás a választás tétje Vásárhelyen Lázár János szerint. Az építési és közlekedési miniszter, a térség országgyűlési képviselője délelőtt családjával adta le szavazatát. A politikus a Rádió7-nek elmondta, reméli, hogy a város ma új korszakot nyit a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjeivel és képviselőjelöltjeivel. Hozzátette békepárti politikusokat kell küldeni az Európai Parlamentbe”.

De belefért a hírek Makó kormánypárti polgármestere is, aki szerint „minden szavazat számít, így minden makói eldöntheti, milyen jövőt szeretne nemcsak magának és családjának, de az egész országnak, sőt Európának is”.

A helyi rádió híreibe nem fért bele az esti hódmezővásárhelyi incidens. Az önkormányzati hodpress.hu azt írta, „fojtogatta és lökdöste az MMM jelöltjét a fideszes jelölt”.

A lap szerint „a Klauzál utcán festettek kampányüzeneteket az aszfaltra, amikor egy autóból három fiatalember kiszállt és »kicsit túljátszva a dolgot, mintha nemis tudom mibe buktunk volna bele« rendőrt akartak hívni. Turiék próbálták megnyugtatni őket, hogy engedéllyel teszik, amit tesznek, majd  tovább mentek. Mintegy 45 perc után a Csúcsi olvasókörnél festettek, amikor ismét megállt egy autó, ebből már többek között Ozgyin is kiszállt. »Szabályosan kirontott, nekem ugrott, megragadta a torkom, ami egyébként utána fájt is« – mesélte Turi. Ozgyin ezek után arra szólította fel Turit, hogy »a mocskodat takarítsd fel«. Ekkor mondta Turi, hogy hívjanak rendőrt és ekkor hangzott el az ominózus »nem hívok rendőrt, levágom a fejed!« mondat. A rendőrségi feljelentés során ezt a felvételt is megmutatták.”

Segesvári Csaba

Fotók: a szerző felvételei

Megosztás