választás 2022

Ételért és borért vásárolt szavazatok, szegények buszoztatása, láncszavazás – országszerte előfordult választási csalás

Országszerte több, választási csalás gyanúját felvető történést rögzítettek külső megfigyelők a vasárnapi országgyűlési választásokon. A legtöbb esetben szavazatvásárlás gyanúja merült fel, érkeztek hírek szegény, általában roma szavazók utaztatásáról és kifizetéséről. Komolyabb, rendszerszintű rendőrségi vagy ügyészségi nyomozás nélkül azonban nem valószínű, hogy bármilyen törvényi következménye lehet a szavazóhelyiségen kívül történt csalásoknak.

Az idei választáson a korábbiakhoz képest is sokkal több szavazatszámláló és a szavazókörökön kívül dolgozó külső megfigyelő is monitorozta a szavazás tisztaságát. Ennek ellenére és a megfigyelők jelentése szerint nagy számban fordulhattak elő a korábbi választásokról is ismert trükkök: láncszavazás, szavazatvásárlás, választók utaztatása és befolyásolása. A gyanús esetek közül többet az Átlátszó tudósítói is rögzítettek.

Szavazókat buszoztató sofőr fenyegette a szavazatszámlálót Karcagon from atlatszo.hu on Vimeo.

A mostani választáson csaknem minden választóköri szavazatszámláló bizottságban volt ellenzéki delegált, nagy részüket a Húszezren a tiszta választásért 2022 (20K22) nevű csoport szervezte. Azonban a leggyakoribb választási csalásokat a szavazókörben dolgozó delegáltak aligha tudják lebuktatni, hiszen nem tudhatják például, hogy a választó lefényképezi-e a szavazólapját, vagy kiviszi-e azt, hogy pénzért bemutassa valakinek.

A tipikus választási bűncselekményeket nem a szavazókörben, hanem az utcán vagy közeli épületben (például kocsmában) követik el.

Az ilyen csalásokat úgynevezett külső megfigyelők – az utcán dolgozó, visszaéléseket figyelő aktivisták – buktathatják le. Ilyen megfigyelő voltak például a 20K22-nek, egyes nemzetközi megfigyelőknek (EBESZ, Választásfigyelő Szervezetek Európai Hálózata Együttműködési Szervezet, Progressive International), valamint a Tiszta Szavazás kampánynak. A Tiszta Szavazás az Átlátszónak több választásicsalás-gyanús esetről beszámolt – elmondásuk szerint aktivistáik 9 megyében voltak jelen, ezek közül 5-ben észleltek olyan visszaéléseket, amelyek miatt kifogásokat nyújtottak be a helyi választási bizottságoknál.

5000 forintot ér egy szavazat

Az Átlátszó tudósítói ott voltak például a Borsod 3-as választókerület két településén, az ózdi Bánszálláson és Farkaslyukon – mindkét terület az ország legszegényebb vidékeihez tartozik, a legtöbb itt élő ember létminimum alatt él, javarészt közmunkából.

Az ózdi településrészen a helyiek szerint a Fidesz és az ellenzéki pártok is próbálkoztak szavazatvásárlással, előbbi 5 ezer forintot, utóbbiak egy doboz süteményt és egy üveg bort ajánlgattak a voksokért.

A kerületben végül a fideszes Riz Gábor kapta meg a szavazatok 77 százalékát (88 szavazat).

Farkaslyukon autók fordultak sokszor, hogy szavazókat vigyenek az urnákhoz, és a sofőrök gyorsan menekülőre fogták, amikor az Átlátszó tudósítói videózni kezdték tevékenységüket. A faluban az egyik közmunkás zsarolásról is beszámolt: „reggel szóltak, hogy az ellenzéki jelöltre, Kiss Gáborra kell szavaznom, mert különben a hónapban nem lesz munka, és a munkahelyemnek annyi, azt mondták, hogy majd meg tudják nézni, hogy kire szavaztam a lapon. Nem mindegy, hogy a 100 ezer forintot vagy csak a 23 ezer forintos segélyt kapom.”

A bánszállási szegénytelepen a Fidesz 5 ezer forintért, az ellenzék süteményért és borért vett szavazatokat

A Borsod 3-as választókerület két településén jártunk: az ózdi Bánszálláson, és Farkaslyukon is választási csalásba botlottunk. Bánszálláson elmondták az Átlátszónak, hogy a fideszesek 5 ezer forintot, az ellenzékiek egy doboz süteményt és egy üveg bort ajánlgattak a szavazatokért. Az általunk megkérdezett közmunkásnak is megmondták reggel, hogy kire szavazni.

A megfigyelők beszámolói szerint a választási törvénysértések továbbra is az ország szegényebb területein jellemzők, alanyaik jellemzően mélyszegénységben élő emberek. A legszegényebb településeken egyébként tarolt a Fidesz: a G7 statisztikája szerint a 20 legalacsonyabb átlagjövedelmű magyar települést közül 2018-ban 80 százaléknál is nagyobb arányban szavaztak a Fidesz jelöltjére. Ha csak a 10 legszegényebb települést vizsgáljuk, azokban átlagosan a szavazók 96 százaléka húzott x-et a Fideszre.

Feljelentés, fenyegetés

Az ilyen klasszikus ügyeskedések már a szavazás elején elkezdődtek: vasárnap reggel a solymári szavazókörnél (Pest 02. OEVK) megfigyelők láncszavazást észleltek, itt egy kisbusszal több fordulóban szállítottak embereket a szavazókörhöz, a gyanú szerint kitöltött szavazólappal.

Fotó: Horn Gabriella/Átlátszó

A helyszínen az EBESZ megfigyelői dolgoztak, és ott volt az Átlátszó tudósítója, aki arról számolt be: megpróbálta megkérdezni a választási bizottság elnökét, hogy jelezte-e az EBESZ-megfigyelőknek, hogy probléma merült fel, mire az őt is elküldte, és megrángatta a kabátját.

Szél Bernadett ellenzéki politikus feljelentést tett láncszavazás gyanúja miatt.

Egy másik, az Átlátszóhoz eljuttatott felvételen szavazatvásárlásra utaló beszélgetés látható és hallható. Egy ismeretlen tízezer forintot ajánl embereknek egy lefotózott szavazatért. „Lefényképezed, jössz ki, adják a tízezer forintot. […] Öten leadjuk, ötvenezer” – hangzik el a mobilos felvételeken. A beküldő tájékoztatása szerint a felvételek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán készültek, a 20k22 választási megfigyelő csoport készítette őket.

 

 

Szintén szavazatvásárlásról beszélt Sápi Mónika, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 4-es választókörzet összellenzéki képviselőjelöltje, aki egy ukrán rendszámú kisbuszt és a körülötte gyűlő csoportot fényképezte le.

Elmondása szerint egy szavazónak éppen ötezrest nyújtottak át a szervezők azzal, hogy „a Fideszre kell szavazni”.

A buszoztatás már önmagában lehet választási bűncselekmény: a választási törvény szerint a kilenc fős vagy annál nagyobb járművekkel tilos szavazókat szállítani a szavazóhelyiségekhez, illetve törvénybe ütközik a szállítás szervezése és a többszöri fordulás is. A 2022-es tapasztalatok alapján előbbire figyelnek a „választási taxisok”, egyszerre jellemzően csak 4-5 embert szállítottak, azonban több helyről is arról számoltak be megfigyelők, hogy többször fordult egy-egy autó, ami már önmagában bűncselekmény lehet.

Húsért szavazatot

Szavazatvásárlás miatt hívták a rendőrséget Makón, Lázár János és Márki-Zay Péter körzetében is. Itt a Tiszta Szavazás választásfigyelő csoport aktivistái vették észre, hogy autóval szavazókat szállítanak választókörök és egy telephely között. Az aktivistáknak azt mondták, a telephelyen (ahova „zárt rendezvény” miatt nem engedték be őket) disznóvágásból maradt húst osztottak a szavazóknak a Lázár Jánosra adott szavazatért.

Fotó: Tiszta Szavazás

Csepregi Dóra, a Tiszta Szavazás projektben résztvevő aHang koordinátora az Átlátszónak elmondta: a helyszínen levő megfigyelők látták, hogy 5-6 autó a szavazóhelységekből egy telephelyre vitte a szavazókat. Mint mondta, emiatt kihívták a rendőrséget, akik több óra késéssel, de kiérkeztek és helyszínelésbe kezdtek.

„Délelőtt értesítettük a rendőrséget, és 3 óra körül érkeztek ki helyszínelni kezdtek. Ekkor megszakadt a szavazószállítás, ami addig folyamatos volt” – mondta aHang koordinátora. Később azonban, miután a rendőrség elment, „újraindult a húsért-szavazatot program Makón”.

A hvg.hu munkatársának később a húsért érkezők nem tagadták, hogy Lázár János támogatása érdekében osztottak ételt, bár az egyik interjúalanyuk azt mondta: „A választás napján van egy kis mulatság. Na, és? Nem kell nekünk hús, anélkül is a Fideszre szavaztunk, akárcsak négy évvel ezelőtt.”

Láncszavazást videózott az Átlátszó

Putnokon az Átlátszó tudósítója készített videót a szavazóhely előtti, feltehetően láncszavazásról. A felvételeken látszik, hogy a szavazók kijöttek az épületből, átsétáltak az út túloldalára, ahol az ablakon keresztül beadtak egy fehér lapot – feltehetően a szavazólapot – a kocsiban ülő férfinak. A szavazók ezután kezet ráztak egy fehér sapkás férfival, aki az autó mellett álldogált – feltehetően akkor kapták meg a jutalmukat.

Láncszavazást videóztunk a putnoki parkolóban from atlatszo.hu on Vimeo.

Ritkán lesz következménye a csalásnak

Egyelőre nincs arról információ, hány ügyben indulhat eljárás a visszaélések miatt. Ilyen esetben az eredmény lehet szavazatok érvénytelenítése vagy – kiterjedtebb csalás esetén – akár meg is ismételhetik a választást az adott szavazókörben. Ilyesmire viszont annak ellenére, hogy csalásokra a közelmúlt hazai választásain bőséggel akadnak példák, igen ritkán kerül sor. Az eggyel ezelőtti országgyűlési választás után nem volt megismételt szavazás, míg a 2019-es önkormányzati választásokat követően két helyen, Komlón és Jászberényben ismételték meg a szavazást, ekkor ez az eredmény megváltozásához vezetett.

A választások utáni napon megjelent jelentésében az EBESZ is azt írta: bár egyes választási kifogásokat megfelelően kezelnek a választási hatóságok, sok esetben nem nyújtanak hatékony jogorvoslatot.

Ugyanez elmondható a levélszavazatokkal kapcsolatos visszaélésre: a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap délután bejelentette, hogy nem vizsgálja a Marosvásárhelyen talált, látszólag kidobott levélszavazatok ügyét, mivel a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki. Az, hogy az NVB nem hajlandó foglalkozni a levélszavazással, talán mindennél jobban sérti a választás tisztaságát, hiszen a jelenlegi szabályok súlyos visszaélésekre adnak lehetőséget.

Jelenleg a levélszavazatok szállításának biztonsága semmilyen módon nem biztosított. Különösen aggályos, hogy a voksokat bárki, akár politikai szervezetek is gyűjthetik és kezelhetik, mielőtt megérkeznek a külképviseletekre. A Vajdaságban például a Fidesz-közeli Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), az Átlátszó rendszerszintű visszaéléseket tárt fel. Beszámolók szerint a szavazólapokat tartalmazó borítékokat rendszeresen felbontják, és a szavazólapokat manipulálják.

Két választás Kishegyesen – az idősek, az elhunytak és a külföldön élők levélszavazataival is csalnak a Vajdaságban | atlatszo.hu

Az előző ciklus fideszes szavazatnövekedését térképen is ábrázoltuk. A kapott látvány nem támasztja alá azt az elméletet, hogy a közel ötszáz mozgósításgyanús körzet az ország legszegényebb régióiból került volna ki. Inkább az feltűnő, hogy az a szavazási metódus, amelyik korábban a legkiszolgáltatottabb helyekre volt jellemző, más vidékeken is megjelent.

Zubor Zalán

Címlapfotó: Átlátszó

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás