választás 2024

Hello, voksturiszt – meztelencsiga-invázió és frissen bejelentkezett szavazók az Őrségben

Az őrségieket manapság nem annyira a választások, mint inkább a hosszú évek óta tartó spanyol meztelencsiga-invázió tartja izgalomban. Az egyre falánkabb fenevadak megfékezésére tudtommal egyik jelölt sem tett ígéretet (pedig tuti befutó lehetne), és ami azt illeti, sok jelölt más témákkal kapcsolatban sem igen rukkolt elő elképzelésekkel, „hisz’ úgyis ismerjük egymást”. De vajon tényleg, és biztos segít-e, ha igen? Márokföldön nagyon megosztotta a helyi közösséget a választás, a napokban pedig a végletekig elmérgesedett a helyzet.

A választás előtti fülledt, meleg szombat, a heti termelői piac napja Őriszentpéteren. Eszti néni – ahogy mindenki ismeri – furgonjából családi gazdaságuk tejtermékeit árulja. 25 éve polgármester a szomszédos faluban. Mellette Csaba standja, ő most először indul polgármesternek néhány faluval arrébb. Ő alföldi, felesége született őrségi, kis gyerekeikkel együtt néhány éve kezdtek fóliás zöldségtermesztésbe.

V. Németh Zsolt színrelépését épp lekéstem. A Vas megyei 3. számú választókerület fideszes országgyűlési képviselője rendszeres és stabil résztvevője a falunapoknak és egyéb ünnepségeknek errefelé. Mint megtudtam, a politikus „Csak a Béke! Csak a Fidesz!” feliratú szórólapot is osztogatott a piacon, karján az Őriszentpéteren induló fideszes képviselőjelölttel.

Bár ez a vidék V. Németh Zsolt uradalma, az őrségi településeken induló 169 képviselőjelölt közül mindössze kettő indul a Fidesz-KDNP, egy pedig a Mi Hazánk színeiben, a többi független jelölt. A 62 polgármesterjelölt mindegyike független.

Egy tájegység, mégis sokféle

Igazság szerint már az „egy tájegység” is kérdéses, hiszen hosszú tanulmányok elemzik az Őrség területi, földrajzi és kulturális lehatárolásának nehézségeit. Ha egyesével nézzük a falvakat, végképp nehéz egységes képet festeni erről a vidékről.

Egyes települések, mint például Őriszentpéter, lassan egybefüggő vendégház-komplexummá alakulnak, ahol a kihívást az jelenti, hogy túl sok a napelem és instabil a hálózat. Máshol viszont az alapvető infrastruktúra, pl. a szennyvízcsatorna is hiányzik, így a talajba és a patakba mosódik a házakból szenny. Megint más falu azzal küzd, hogy híres Árpád-kori temploma ellenére az 1800-as évek elejei szintre csökkent a lakosok száma.

A magyarszombatfai szavazóhelyiség őrzi a fazekas hagyományokat

A magyarszombatfai szavazóhelyiség egyszerre őrzi a fazekas és a retró hagyományokat. A szerző felvétele.

Mégis, Eszti néni és Csaba példája talán valamennyire jól jellemzi a helyzetet: egyre inkább jellemző ugyanis az idősebb, itt felnőtt generáció és a sokszor városi „gyüttmentek” együtt vagy inkább egymás mellett élése. Ez néhol egész jól megy, néhol pedig kevésbé.

Eszti nénihez hasonlóan 20-30 éve ugyanaz a polgármester például Veleméren, Szattán és Szalafőn, de sokadik ciklusát tölti Kercaszomor, Őriszentpéter, Ispánk illetve Magyarszombatfa neves fazekas polgármestere is. Ők ma is mindnyájan újraindulnak, egyesek kihívó nélkül, másoknak viszont akadnak vetélytársaik. Más településeken viszont Csabához hasonlóan a fiatalabb korosztály, és az újabb betelepülők vagy visszatelepülők is megmérettetik magukat. Hol békésebb, hol paprikásabb hangulatban.

 

Őriszentpéter a legnagyobb őrségi település, 938 szavazóval. Legkevesebb a választó Szaknyéron, 45 fő. A legtöbb, hat, polgármesterjelölt Bajánsenyén indul (410 szavazó), a legtöbben, tizenhárman pedig Nemesnépen szeretnének képviselők lenni (118 szavazó). Párt színeiben csak Őriszentpéteren indul két képviselőjelölt (Fidesz-KDNP), egy pedig Szőcén (Mi Hazánk). A polgármesterjelöltek 39%-a nő.

Helló, voksturiszt

Márokföldön nagyon megosztotta a helyi közösséget a választás, a napokban pedig a végletekig elmérgesedett a helyzet.

Az elsősorban régi sökfás temetőjéről ismert településen ketten indulnak polgármesternek: dr Gaál Noémi állatorvos, akik férjével és három kis gyerekükkel kiterjedt birtokon gazdálkodnak, neki nagyszülei, dédszülei építették a házat, amiben élnek, ükmamája is a márokföldi temetőben nyugszik. A másik jelölt, Komárominé Beke Andrea nagyjából két éve éve költözött az Őrségbe férjével az ország egy távolabbi részéről, választási szórólapja szerint „szerelembe estek Márokfölddel és annak értékeivel”, azonban a közösségi életet nem tartja elég összetartónak, ezen szeretne változtatni polgármesterként.

A falu lakossága már korábban személyes konfliktusok miatt két táborra szakadt, ami a választások kapcsán még tovább élesedett. Mivel Noémiék szerint voltak arra utaló jelek, hogy esetleg „idegen” szavazók jelennek majd meg a településen, folyamatosan figyelték a választási iroda adatait. Így két napja szembesültek azzal, hogy 35%-kal megnőtt a szavazásra jogosultak száma a településen, vagyis a márciusban regisztrált 57-ről 77 főre emelkedett.

Noémi elmondása szerint kikérték az újonnan bejelentkezett szavazók adatait a helyi választási irodánál, amit megtekintésre meg is kaptak. Elmondásuk szerint az új szavazók egy része Andreáék, illetve szomszédaik lakcímére jelentkeztek be, illetve a szemközti házba, ahol Andrea fia és menye albérletben lakik. Az új szavazók egy része 20 év körüli fiatal, soha nem látták őket Márokföldön, internetes kutatásaik szerint több megyével arrébb élnek. Meg is jelentek vasárnap reggel, kiszálltak egy autóból, szavaztak, majd „jövünk falunapkor is” beszólással elhajtottak.

Andrea szerint viszont Noémiék egyoldalúan tájékoztattak engem, mert „a 20 fő nagy része nem az én illetve szomszédaink ingatlanjaiba vannak bejelentve. Egy részük a most induló egyik képviselőhöz köthetők évtizedek óta, akivel ugyanúgy rokoni szálak fűzik őket a nevezett Gaál Noémihez. A frissen bejelentettek jó páran ugyanehhez a körhöz köthetőek.”

Noémi elmondása szerint Andrea valószínűleg az említett képviselő gyerekeire gondolhat, akik már az előző években is ide voltak bejelentve, tehát nem új bejelentkezőkről van szó. A rokoni szál is meglehetősen távoli: Noémi nagynénjének a férjének a testvéréről van szó. Noémi  a héten frissen bejelentett szavazók mindössze egyikét ismeri, a korábban itt élő, most is itt dolgozó falugondnokot, azonban állítása szerint egy főt sem kért meg bejelentkezésre sem most, sem korábban.

Andrea az általam említett húsz főn állítása szerint meglepődött, ahogy írta, a „hozzám közvetlen hozzátartozók hárman jelentkeztek be. Más adattal nem rendelkezem.” Andrea emellett arról is tájékoztatott, hogy „Az életvitelszerűen itt élők száma becslésünk szerint 45 fő. Szavazásra ez a szám mindig megugrik, és csakis szavazáskor láthatóak a faluban.” Ennek azonban ellentmondanak a népszámlálás adatai, amelyek szerint Márokföld lakossága 55 fő volt 2022-ben.

Noémiék a választási irodánál tettek panaszt az újonnan bejelentkezett szavazók miatt, azonban mivel ez egy pár évvel ezelőtti törvénymódosítás miatt már nem számít szabálytalannak, túl sok jogérvényesítési lehetőségük valószínűleg nincs. Más településeken húsz ember nyilván fel sem tűnne, az ilyen kistelepüléseken azonban eldönthetik a választást, hosszan tartó békétlenséget okozva ezzel a közösségben.

Nem Márokföld az egyetlen az Őrségben, ahol éltek e remek jogszabályi lehetőséggel: a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Magyarföldön közel 50%-kal, 44-ről 65-re nőtt a szavazók száma. A Telex cikke szerint az Őrséghez közeli, Zala megyei Lendvajakabfán is voksturizmus történhetett.

Hisz’ mindenki ismer mindenkit

Személyes ismeretségeken és a helyi facebook csoporton keresztül körbekérdeztem, melyik településeken hogyan kampányoltak a jelöltek, volt-e programjuk, bemutatkozó anyaguk, esetleg fórum.

A válaszok értelemszerűen nem teljes körűek, de ezek alapján úgy tűnik, hogy az újrainduló, több ciklust is kitöltő polgármesterekről nem igazán mondható el, hogy aktívan kampányoltak volna. Néhányan közülük körbeküldtek a településen írásos anyagot, önéletrajzot, mások azonban ezt sem. Talán úgy érezték, a választók ismerik a munkásságukat annyira, hogy tudnak választani. Inkább az újonnan induló jelöltek voltak aktívabbak, közül néhányan saját maguknak szerveztek bemutatkozó eseményt, volt, aki nyomtatott programot, bemutatkozó anyagot küldött szét, néhányan pedig házról házra járva igyekeztek elbeszélgetni a lakosokkal.

Elenyésző számban került sor közös rendezvényre, beszélgetésre, vitára. Például Bajánsenyén, ahol nem indul újra a mostani polgármester, a helyét viszont hatan is átvennék, tartottak közös bemutatkozót a jelöltek. Kondorfán lakossági kezdeményezésre szerveződött közös esemény, ahol a jelöltek előre lefektetett keretek között mondhatták el elképzeléseiket, válaszolhattak a közönség kérdéseire. A tapasztalatok szerint végül olyanok is megjelentek, akik előzetesen kétkedtek a rendezvény hasznosságában, mert „hisz’ úgyis ismerjük egymást”. Még plusz székekre is szükség volt.

Fülöp Orsolya

Címlapfotó: a szerző felvétele

Megosztás