kalocsa

Elbukta Kalocsát a fideszes jelölt, hiába robogott a Zeneexpressz

Nem tudott újrázni Filvig Géza fideszes polgármester. Hiába kampányoltak mellette a párt nagyágyúi, hiába vetette be Fásy Ádámot és hiába ígérte meg a paksi milliárdok egy részét is Kalocsának. A város irányítását Bagó Zoltán veszi át. Tudósítás a megismételt választás napjáról.

„A Gézára szavaztunk, mert emberek jöttek és megmondták, hogy rá kell szavazni” – mondta egy férfi a kalocsai 5-ös választókerületben. Ő annak ellenére szavazott Filvig Géza polgármesterre, hogy nincs munkalehetőség, a Kertekalja sor végén pedig olyan rossz a helyzet, hogy még a kukásautó sem megy be, mert nem tud megfordulni.

A június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választások előtt sebtiben átadott Tomori Pál hídon érkezünk Kalocsára, az 5-ös választókerületbe. A Kúria július 7-ére tűzte ki az ismételt szavazást az 5-ös választókerület 10-es és 11-es szavazókörében – addig a városban nem lehetett eredményt hirdetni. A település 12 382 választópolgárából 7 664 szavazott, ebből 2 835 szavazat érvénytelen volt.

A Nemzeti Választási Iroda szerint most, a megismételt szavazás eredményeként Bagó Zoltán 2423 szavazattal nyert, az eddigi, fideszes polgármester, Filvig Géza 2257 szavazattal a második lett. Bagó Zoltán egyesületének (Kalo Lokálpatrióta Egyesület) azonban nem lesz többsége a testületben, a legtöbb mandátumot (6) ugyanis a Fidesz szerezte meg. A Békés Kalocsáért Egyesületnek 3 mandátuma lesz, a Kalonak 2, a DK – Veled Velünk Egyesület pedig egy képviselőt küldhet a testületbe.

A megismételt szavazásra azért volt szükség, mert a Kúria jogosnak találta a Bagó Zoltán polgármesterjelölt által benyújtott kifogást, miszerint a június 9-ei önkormányzati- és európai parlamenti választáskor többen tartózkodtak a szavazófülkében, a szavazatszámláló bizottság elnöke pedig „segített” szavazni az analfabétáknak. Bagó Zoltán szerint emellett  megfenyegették a választókat, hogy kirúgják őket a munkahelyükről – vagy akár ki is lakoltatják őket –, ha nem „a megfelelő” jelöltre szavaznak.

 

A 10-es és 11-es szavazókörben július 7-én megismételt polgármester-választáson három jelöltre lehetett szavazni: Filvig Gézára, Bagó Zoltánra, illetve Szabó Patrikra, a Mi Hazánk jelöltjére. Június 9-én még nyolcan szerepeltek a szavazólapon, ám később öten visszaléptek.

Szabó Patrik versenyben maradt, de telefonon azt mondta, azért nem lehetett az elmúlt hónapban látni, hogy szavazásra buzdítana, mert esélytelennek gondolta, hogy Filvig Géza és Bagó Zoltán mellett számottevő voksot kapjon. Viszont ez egy „jó reklám” a Mi Hazánk Mozgalomnak. Igaz vagy sem: Szabó 142 szavazatot kapott.

Kalocsai szavazókörök

A 10-es és 11-es szavazókörök Kalocsán, ezekben ismételték meg a polgármester-választást (Fotó: Átlátszó/Török Ágnes)

Tudatos félrevezetés

„Kalocsán nem történt csalás. Bagó Zoltán állításait cáfolja az Alkotmánybíróság egy más ügyben legutóbb hozott döntése” – ezt már Font Sándor jelentette ki.

A fideszes országgyűlési képviselő egy másik esettel vont párhuzamot: Pusztaszabolcson az előző ciklus alpolgármestere, a független képviselőjelöltként induló és mandátumot szerző Egyed Péter panaszát az Alkotmánybíróság visszautasította. Font Sándor arra hivatkozik, hogy a szavazatszámlálók utólagos nyilatkozata nem érvényteleníti az általuk is aláírt jegyzőkönyvet – ez történt Kalocsán, és az Alkotmánybíróság ezt mondta ki a pusztaszabolcsi ügyben is.

Az Alkotmánybíróság indoklásában viszont más is szerepel. Például az, hogy hiányolták Egyed Péter „érintettségét”, hiszen megválasztották képviselőnek, miközben kifogással élt. Egyed viszont úgy fogalmazott a beadványban, hogy mandátumot szerzett ugyan, ám a képviselő-testület összetétele megváltozhat egy újraszámlálás esetén.

„Font Sándor az alkotmánybírósági határozat alapján tett megállapítása minden esetben teljes tévedés, illetve tudatos félrevezetés” – reagált Bagó Zoltán az esetre. Bagó Zoltán a két eset közötti különbségekre hívta fel a figyelmet: Kalocsán valóban utólagos nyilatkozatot tettek a szavazatszámlálók, de a kifogás arra vonatkozott, hogy a fideszes delegált és a fideszes képviselő magatartása sértette a választási törvényt.

Ingyen zene és pörkölt

Filvig Géza az ismételt választás előestéjére leszervezte a Zeneexpresszt is Fásy Ádámmal, Edgárral, Milánnal, Opitz Barbival, Ruszó Tibivel és Atis X Imirrel. (A Zeneexpressz csapata legutóbb 14 évvel ezelőtt lépett fel Kalocsán, Fásy Ádám azóta csak magánemberként jár erre őrölt paprikáért – írják a Zeneexpressz oldalán.)

A műsorra a belépés ingyenes volt, és elvileg egész Kalocsának szólt, de a helyszínt illetően egyértelmű volt a választási üzenet. A programot ugyanis a Szőlők közei Szabadidőközpontban tartották, ami az 5-ös számú körzetben található.

Zeneexpressz Kalocsa 240706 Fasyadam Fb

A műsor plakátja (fotó: Fásy Ádám/Facebook)

A Szőlők köze pár lépéssel van attól a Virág utcától is, ahol Filvig Géza az egyéniben mandátumot szerzett fideszes képviselővel, Schmidt Rajmunddal kampányolt pár napja. Ígéretük szerint törekedni fognak arra, hogy még több útfelújítást tudjanak elvégezni ebben a körzetben is – a helyszínt látva lenne is mit felújítani.

A választók vegyesen értékelték Filvig Géza felbukkanását a Virág utcában. „Kellenek a szavazatok! Utána, ha megkérdezik tőlük, például Virág utca, hirtelen azt sem tudják, hol van” – vélekedett valaki. Míg más azt mondta: „A választáskor érdekes, tudják, hol lakunk” , és ugyanerre utalt egy másik lakó is: „Köszönöm szépen, hogy észrevettétek az utak állapotát 5 év alatt”.

A Fásy-koncert másnapján a helyszínen arra voltunk kíváncsiak, hogy a 2 jelölt közül melyiket támogatták. A legdiplomatikusabb válasz az volt – miután elmondtuk, melyik portáltól jöttünk –, hogy „nem nyilatkozunk, várjuk, hogy mi lesz az eredmény”.

Egy biciklis fiatalember azt mondta, hogy ő „a Gézára” szavazott, mert „a Fidesz van kormányon és ezért ő a jó a városnak”. A Fásy-bulin ott volt, jól érezte magát, de ez nem befolyásolta a véleményét.

Az másik férfi a Fásy-bulival sem volt elégedett: „A Pityu szervezte” (Sztojka István, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke – a szerk.) de

„milyen szervezés az, hogy a sörért, az üdítőért és a körhintáért fizetni kell a cigányoknak?”

A nokedli és pörkölt ugyanis ingyen volt, de a többi nem.

A Zeneexpressz koncertje után

Ennyi maradt a Zeneexpressz koncertje után (Fotó: Átlátszó/Török Ágnes)

Nagy ötlet, nagy pénz

A megismételt hajrában Filvig Géza a nagypolitika szereplőit is maga mellé állította, akik videókban üzentek az 5-ös körzetben élőknek. „Akármit is mond a többi jelölt, csak Filvig Gézának van kapcsolata a Fidesz vezetőivel és a kormány minisztereivel“ – mondta Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint olyan polgármesterre van szükség, aki tud és akar is dolgozni, nem olyanra, aki a munkát csak hírből ismeri – márpedig szerinte Bagó Zoltán ilyen.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációvezetője is Filvig Géza mellett kampányolt, akárcsak Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és Illés Boglárka, külügyi államtitkár is. De kiállt Filvig mellett Lázár János építési és közlekedési miniszter is.

Érdemes végiggondolni, valójában mi ennek a választásnak a tétje. Hajrá Filvig Géza! 🇭🇺

Közzétette: Simon Zoltán – 2024. július 4., csütörtök

Illés Boglárka külügyi államtitkár Szíjjártónál konkrétabban fogalmazott. A külügyminiszter beosztottja Filvig Géza számlájának pozitív egyenlegeként említette a 92 milliárdos Tomori Pál hidat és azt, hogy a polgármester hivatali ideje alatt kezdődött meg a Paks II. beruházás. A valóság az, hogy Orbán Viktor 2014. január 14-én írta alá az atomerőmű bővítéséről szóló együttműködési megállapodást Vlagyimir Putyinnal, Filvig Géza pedig csak 2019 óta Kalocsa polgármestere.

De a térség jelenlegi legforróbb témája – Paks iparűzési adójának sorsa – is mintha eldöntött tény lenne. Filvig Géza ugyanis kezdeményezte egy különleges gazdasági övezet kialakítását. Ez azt jelenti, hogy a térségben működő állami cégek adójának egy része átkerülne az illetékes Tolna- és Bács-Kiskun vármegyei Közgyűléshez. A tét nem kevés: az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a leadott 2023 évi beszámolója alapján 5,9 milliárd forintot fizetett ki helyi adók címen, ami 30 százalékkal volt több a megelőző évinél.

„Olyan iparűzési adó bevételek érkezhetnek Kalocsára, amely egyértelműen fejlődési pályára állíthatja a várost” – fogalmazott Illés Boglárka.

„Filvig Géza azon dolgozik, hogy a két vármegye, Bács-Kiskun és Tolna kapja meg a Paks városának járó adókat, amelyeknek minden forintjáért a paksiak dolgoztak meg!”

– ezt már Heringes Anita, Paks frissen megválasztott, nem kormánypárti polgármesterének reakciója, aki a Paksi Deák Ferenc Egyesület képviseletében indult és nyert a fideszes Szabó Péterrel szemben.

Filvig Géza kezdeményezése miatt forrnak az indulatok Pakson. Nagy Balázs, aki a Paksi Deák Ferenc Egyesület indulójaként a 2. számú választási kerületben szerzett mandátumot, úgy fogalmazott, hogy Filvig Géza terve nem szól másról, mint Paks iparűzési adójának elrablásáról.

„A kalocsai polgármester a Duna túlpartjáról fegyvert fogott a paksiakra!” – fogalmazott Nagy Balázs. A paksi képviselő azt kéri, hogy Font Sándor, Süli János, Szabó Péter és Filvig Géza kéz a kézben „csoszogjanak fel a Karmelitába”, és inkább azt intézzék el, hogy a térség településeit komoly anyagi forrásokkal segítse a kormányzat. Ne kelljen egymás kolduskalapjából kilopniuk az aprót.

Török Ágnes

Címlapkép: Filvig Géza reklámja a 2024. július 7-i megismételt szavazásra (fotó: Facebook). Fotók: a szerző felvételei

Megosztás