Nyírmártonfalva

Lomb nélküli fákkal és két vödör lazúrral próbálják elfedni a lombkoronabotrányt

Újratelepítették a fákat a lombkorona sétány körül Nyírmártonfalván, azok helyére, amiket építkezés közben kivágtak. A katasztrófaturistáknak azonban nincs miért aggódniuk, a frissen telepített suhángok nem létező lombjai egy jó darabig nem takarnak el semmit. Cikkünk után minden látható hiányosságot megpróbálnak kijavítani. Érthető, hiszen a polgármester által elnyert uniós pályázat utófinanszírozású, azaz csak akkor kapja kézhez a 60 milliós összeget, ha mindent rendben találnak. 

Az Átlátszó és Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő több mint három hete mutatta be a lombok nélküli lombkorona sétányt, ami egy tarra vágott erdő helyén épült meg. A beruházás hamar az uniós pénzek abszurd elköltésének legújabb emlékműve lett. A nagy felhajtás után gyorsan előkerültek a lomb nélküli fák és az ecsetek – menteni próbálják a helyzetet.

A projekt Filemon Mihály, fideszes polgármester saját ingatlanán valósult meg, a 60 milliós uniós támogatást magánemberként nyerte el. A rendszerszintű visszaélés gyanúját többek között az veti fel, hogy – amint azt az Átlátszó felkutatta – a környéken másik két fideszes politikus is Filemonéhoz nagyon hasonló lombkorona sétányt épített. A polgármester a botrány után mindent megtesz, hogy elsimítsa az ügyet, ami már az OLAF-hoz (az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz) is eljutott.

A Transparency az Integritás Hatósághoz, Hadházy és Donáth az OLAF-hoz fordult a lombkoronaösvények ügyében | atlatszo.hu

A polgármester nyilatkozatai most az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) címzett beadványban köszönnek vissza, amelyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, és Donáth Anna momentumos EP-képviselő jegyeznek. Filemon Mihály mellett a nyíradonyi fideszes politikus Tasi Sándor, és a választókörzet fideszes országgyűlési képviselője, Tasó László lombkoronasétányát említik, mint

Lekenik a sétányt lazúrral

A Debrecentől közel 30 kilométerre lévő kétezres lélekszámú település szélére azért látogattunk el immáron másodjára, mert kíváncsiak voltunk, milyen változások történtek az első látogatásunk óta. Szögezzük le, hogy a közbeszerzési értesítő szerint a létesítmény kivitelezését tavaly decemberben befejezték.

A friss faültetésből ennyi látszik a kilátóról.

A beruházást öt évig kell fenntartani, azonban az már az első látogatásunkkor is aggodalomra adott okot, hogy a fenyőből tákolt létesítmény nem volt lekezelve.

Érkezésünkkor épp az egyik munkás kap egy kocsiban ülő férfitől eligazítást, aki arra panaszkodik, hogy hirtelen mennyi munka szakadt a nyakukba. Kicsit odébb haladva két férfi munkálkodik a biciklitárolón, amit lazúrral kennek le. A helyszínen lévő munkások szerint semmiféle gyorsulásról nincs szó, állításuk szerint kész sem volt az ösvény, amit márciusban megtekintettünk.

A biciklitárolókat frissen lekenték, mielőtt sietősen távoztak a helyszínről

A dolgozók már a lombkorona ösvény építésében is részt vettek, nehezményezik, hogy politikai ügy lett a beruházásból. Az sem esik jól nekik, hogy sokan csak kritizálják az építményt, például azért, mert görbe, „de a terepviszonyokba már nem gondolnak bele.” Egyikük állítása szerint még a lombkorona sétányt is le fogják kezelni: „Le fogjuk kenni a korlátokat ugyanolyan anyaggal, mint ezeket a biciklitartókat”.

Az erdei pihenőknél két darab öt literes kerítéslazúrt találunk, az egyik bontott, a másik üres. A lombkorona sétányt még nem kezelték le, ha valóban le is kenik, azt valószínűleg nem aznapra ütemezik. Ráadásul kapnak egy hívást, ami után gyorsan összeszedik az eszközöket és sietősen távoznak a helyszínről.

A fa lekezelése mintha csak a látogatásunk után jutott volna eszükbe

Lombok nélküli fákat ültetnek

„A fákat is muszáj volt kivágni, mert különben az emberekre dőltek volna, vágásérettek voltak már” – ezt is a dolgozók hozzák fel a projekt védelmére.

Mondhatnánk, hogy a legszembetűnőbb változás, hogy a polgármester fákat ültetett a lombkorona sétány köré. De a fiatal fáknak még jó sok idő kell, hogy lombokat is növesszenek. A fákat pont akkor ültették, amikor az RTL stábja kilátogatott a helyszínre, ekkor a dolgozók gyorsan távoztak.

A két-két sor nagyobb fa

A polgármester egyébként megint egészen leleményes volt. Két-két sorban magasabb (körülbelül 4-5 méteres) díszfákat ültetett, amiből egy-kettő eléri a lombkorona sétány korlátjának a magasságát is. Ez a rész egyszer majd szép látványt fog mutatni.

Az egyik legnagyobb „lomb”  

A távolabbi részekre kisebb, ág és lomb nélküli, vékonyka suhángok jutottak, amik átlagban körülbelül két méter magasak.

Ez a fácska 2 méter 20 centi (fotó: Sebő Ferenc)

Ez a megoldás nyilván gazdaságosabb. Olcsóbb is volt ezeket telepíteni, másrészt a nemes nyár ültetvények termelési ideje 10- 15 év.A szabályos sorokba rendezett ültetvény fái ugyan gyorsan nőnek majd, de nem lesz belőlük igazi erdő.

Faültetés a lombkorona sétánytól távolabb

Hogy a falültetést az uniós zsebéből fizette-e a polgármester, nem tudni. 2022-ben közel félmilliárd forintot nyert el erdősítésre. Filemon Mihály legutóbb azt közölte velünk, hogy ne keressük, mert undorító, amit műveltünk, és csak a bíróságon akar velünk legközelebb szóba állni.

Erdő kipipálva

A mellékhelyiséget kívülről már be lehet zárni

Az első látogatásunkkor a bódék megvoltak, de a WC-k nem voltak beszerelve. Ezt azóta orvosolták, elhelyezték a pottyantós WC-t és a piszoárt is. Itt is van egy nagy csavar, ugyanis az illemhely ajtaja belülről nem, de kívülről zárható. Ráadásul a bódé dőlése miatt az ajtó be se csukódik, ennek köszönhetően viszont innen is lehet nézni a fákat, persze, miután megnőnek.

Lett kívülről zárható WC

Legutóbb arra is panaszkodtunk, hogy a tetőt több helyen lefújta szél a pavilonok tetejéről. Most az egész tetőre léceket szegeltek, ami szépnek nem szép, de legalább a tető biztosan ottmarad a helyén.

A tetőre léceket szegeltek fel, az előzőt megkezdte a szél

Történt még egy jelentős változás. Múltkoriban egy kóbor ebet leszámítva egy lélekkel sem találkoztunk. Most viszont az ott töltött idő alatt számos látogató megfordult, hogy saját szemükkel lássák a hírhedté vált létesítményt. Van, aki egyedül érkezett, van aki baráti társasággal. Pár diák Debrecenből érkezett, lyukasórákban jöttek el az iskolából.

Ha egy csemete ötven centi, az már akkor is erdő

A polgármester minket csak beperelni szeretne, nyilatkozni nem. De más lapoknak szerencsére elmondta az ő nézőpontját:

„Akkor erdő is volt, amikor a pályázatot kiírták, de még egyszer mondom, nem feltétele a beruházásnak, nincs előírva, hogy milyen magas legyen az erdő” – magyarázkodott az ATV Híradójának. „A pályázatot beadtuk 2017 végén, 2018 elején, és sajnos az elbírálása négy évbe került. Addig az erdő növekedett, és amikor megkaptuk a támogatói okiratot, akkor elkezdtük a beruházást megvalósítani, közben az erdő már négy évvel idősebb lett, és valamiből finanszírozni kellett a beruházást, ezért mivel az erdő vágásérett volt, letermeltük és beforgattuk a pénzt ebbe a beruházásba” – folytatta a magyarázkodást.

Fák helyett lombkorona sétány nőtt ki a földből

Március 24-én az RTL-nek nyilatkozta, hogy egy héten belül újratelepíti az erdőt. Azt mondta, hogy „Két éve van az erdőgazdálkodónak, hogy egy letermelt erdőt újra telepítsen, de én nem várok két évet, már elkezdtük a földmunkálatokat.” Az erdő ígérete szerint két-három éven belül el fogja érni azt a magasságot, mint amekkora az előző volt. Azzal védekezett, hogy a pályázati kiírásnak nem volt feltétele, hogy hány méter legyen az erdő. Ha egy csemete ötven centi, az már akkor is erdő, ha 50 méteres, akkor is.

Lombkorona-gate: Bocsánatkérést követel és sajtóperrel fenyegeti az Átlátszót a nyírmártonfalvai polgármester | atlatszo.hu

Az Átlátszó kitart amellett, hogy amikor arról számoltunk be, hogy a polgármester uniós támogatást kapott a lombkorona sétányra, akkor a valóságnak megfelelően tájékoztattuk az olvasóinkat, és ezt a bíróságon is bizonyítani tudjuk. Ugyanis az a valóság, hogy Filemon uniós pénzre pályázott, azt elnyerte, és ezért építette meg a lombkorona sétányt; az, hogy ezt a pénzt kifizették-e már vagy később fogják, teljesen lényegtelen.

Nem véletlenül próbálja a polgármester korrigálni a létesítmény hiányosságait. Nemrég a Transparency International Magyarország az EU által kikényszerített, újonnan létrejött antikorrupciós hivatalhoz, az uniós pénzek felhasználása felett őrködni hivatott Integritás Hatósághoz fordult az ügyben. Hadházy Ákos és Donáth Anna hasonló tartalmú bejelentéssel fordultak az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz. Az ügy szerintük felveti a rendszerszintű visszaélés gyanúját, ugyanaz a kivitelező cég másik két fideszes politikusnak is épített lombkorona sétányt a környéken.

A lombkorona sétány összeköt. Filemon Mihály balra, Tasó László, lombkorona építő országgyűlési képviselő jobbra 2019-ben (fotó: Facebook / Tasó László)

Szöveg és képek: Zsilák Szilvia; Videó: Bodoky Bence

Címlapkép:  A nyírmártonfalvai lombkorona sétány erdőtelepítés után, 2023. április 12-én. (A szerző felvétele)

Megosztás