uniós támogatások

Se lomb, se emberek: magányosan karácsonyozik a Nyírség emlékműve

Idén Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere felállította a legértelmetlenebb uniós beruházások új rekordját, amikor is a lombkorona-sétánya építése közben tarra vágta körülötte az erdőt. Most a 80 méteres pusztában álló faszerkezet magányosan várja az első karácsonyát, mert már nem csak a lombok, hanem a katasztrófaturisták is magára hagyták. Az építmény viszont megérdemli az ünnepi kivilágítást, hiszen az elherdált EU-s pénzek látványos és letagadhatatlan emlékműve, amivel Filemon 2023-ban megajándékozta az országot.

A sétány korlenyomata annak, hogy mekkora visszaélésekhez elegendő ma Magyarországon, ha valakinek egy kis hatalma van kormánypárti polgármesterként a Nyírség peremén. Filemon Mihály idén megmutatta, hogy mennyi abszurd projekt fér el egy kétezer fős faluban, és hogyan kell százmilliós nagyságrendben magáévá tenni EU-s támogatásokat.

Filemon Mihály egy mindössze 1847 fős falu, Nyírmártonfalva polgármestere: a település Debrecen és a román határ között félúton fekszik. Filemon 2019 óta vezeti a települést, ahol korábban önkormányzati képviselőként tevékenykedett. A közéleti és magánemberi köpenyét úgy váltogatta közben, mint egy nyírségi Superman, s ennek segítségével több mint félmilliárd forint uniós támogatást sikerült elnyernie. Kapott pénzt erdőtelepítésre, vega vágóhídra, és vendégek nélküli vendégházra is. A legnagyobb alkotása azonban kétségkívül a lombok nélküli lombkorona-sétány lett.

Legutóbb decemberben látogattuk meg a lombkorona-sétányt, ami már magányosan tölti az első karácsonyát a semmi közepén, miután a katasztrófaturisták is felhagytak a látogatásával. Az építmény viszont megérdemli az ünnepi kivilágítást, mert az elherdált EU-s pénzek látványos és letagadhatatlan emlékműve, amivel Filemon 2023-ban megajándékozta az országot.

 

A botrány országossá vált, a napnál is világosabban sütött róla, hogy az uniós pénzek elosztását szabályozó mechanizmusok nem elég hatékonyak, hogy gátat szabjanak a visszaéléseknek. Már annak sem szabadott volna megtörténnie, hogy a tarvágásra ítélt erdővel pályázó Filemon Mihálynak odaítéljenek 60 millió forint uniós támogatást.

Az Átlátszó és Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő idén márciusban mutatta be a projektet, amikor a sétány már készen állt, de a 60 milliós uniós támogatást még nem fizették ki rá a polgármesternek, mivel a beruházás utólagos finanszírozású. A lombkorona-sétány a puszta közepén ekkor már elég menthetetlen volt, de ezt Filemon máshogy látta. Cikkünk után minden látható hiányosságot megpróbáltak kijavítani: lekenték lazúrral a sétányt, és orvosolták, hogy belül üres volt a kívülről zárható WC épülete.

A lombkorona-ügy megmutatta, hogyan szövi át az ügyeskedés a választókerületet és vezetnek el a szálak az országgyűlésig. 15 kilométeren belül egyszerre három fideszes politikus kapott pénzt lombkorona-sétányra: a másik kettőt a Nyírmártonfalvával szomszédos Nyíradonyban húzták fel. Az egyik építtetője nem más, mint Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője. A másik sétányt pedig a megyei közgyűlés fideszes alelnöke, Tasi Sándor építtette, aki egyúttal a Dél-Nyírség, Erdőspuszták LEADER Helyi Egyesület, azaz az uniós pénzeket elosztó egyesület elnöke.

Filemon Mihály politikai karrierjének azonban sem a lombkorona-sétány, sem a botrány kitörése utáni nyilatkozatai nem vetettek véget, pedig rendesen vágta maga alatt a fát, hogy stílszerűek legyünk.

„Akkor erdő is volt, amikor a pályázatot kiírták, de még egyszer mondom, nem feltétele a beruházásnak, nincs előírva, hogy milyen magas legyen az erdő” – magyarázkodott a polgármester az ATV Híradójának. „A pályázatot beadtuk 2017 végén, 2018 elején, és sajnos az elbírálása négy évbe került. Addig az erdő növekedett, és amikor megkaptuk a támogatói okiratot, akkor elkezdtük a beruházást megvalósítani, közben az erdő már négy évvel idősebb lett, és valamiből finanszírozni kellett a beruházást, ezért mivel az erdő vágásérett volt, letermeltük és beforgattuk a pénzt ebbe a beruházásba” – folytatta a település első embere.

Filemon Mihály lemondás helyett megcsillogtatta az arroganciáját, és beperelte az Átlátszót, mert nem tettünk eleget a helyreigazítási kérelmének, és bocsánatot sem voltunk hajlandóak kérni a lombkoronás cikkünk miatt. A polgármester május 12-én első fokon elvesztette a pert, azóta nem hallottunk felőle. Helyi szinten kezdett megtorlásba, azaz telefonálgatásba:

Közmunkás: Igen. Tessék.
Filemon: Helló.
Közmunkás: Csók.
Filemon: Le kéne venni a röhögős fejet.

Amikor egy ország nevetett a lomb nélküli lombkorona-sétányon, a polgármester helyi szinten talált megnyugvást, amikor is egy nevetős szmájli miatt behívatott egy közmunkást az irodájába, és kirúgással fenyegette meg.

A lombkoronás polgármester kirúgással fenyeget egy közmunkást egy nevetős smiley miatt

❗️ Ezen a hangfelvételen az hallható, ahogyan a LOMBKORONÁS, FIDESZES POLGÁRMESTER EGY NEVETŐS SMILEY MIATT KIRÚGÁSSAL FENYEGET EGY KÖZMUNKÁST. Először telefonon hívta fel és felszólította, hogy távolítsa el a „röhögős fejet” a lombkoronátlan sétány képe alól, majd berendelte magához, hogy „megbeszéljék a dolgokat”. A személyes találkozó alkalmával hangfelvételtől tartva a közmunkással kint akarta hagyatni a telefonját, de miután az erre nem volt hajlandó, csak annyit közölt: „akkor mindent megbeszéltünk, viszont látásra, a papírokat majd kapod”. Gyakorlatilag kirúgta, illetve kirúgással fenyegette, mert a hölgy a mai napig még nem kapott írásos értesítést az elbocsátásáról.
❗️ Ez akkora aljasság és akkora arcátlanság, hogy amikor először hallottam, nem is akartam elhinni. Mivel a felvételt nem a polgármesteri önkény áldozatától kaptam, újra elutaztam Nyírmártonfalvára, hogy ellenőrizzem annak hitelességét. A nehéz körülmények között élő, valójában szociális munkásként dolgozó (de csak közmunkás bért kapó), nagyon bátor fiatal anyuka megerősítette a hanganyag valódiságát.
Mint mondta, egy ismerősük családja elment a híressé vált lombkorona sétányhoz, ott készítettek magukról egy képet, ezt posztolták ki, és erre nyomott ő egy nevetős emotikont. Mint mondja, nem volt benne semmi rossz szándék, ezen kívül soha semmi mást nem tett ki a lombkorona sétánnyal kapcsolatban, de másról sem szokott írni, ami a hivatalt érinti. Ezért is lepődött meg, amikor a polgármester felhívta, és az ő értelmezése szerint is arra tett utalást, hogy kirúgja.
A fiatal nőnek nagy szüksége van a munkára, mert egyedül neveli a 8 éves kisfiát, aki speciális nevelési igényű. Őt egy közeli településre viszi iskolába minden reggel, ezért is érintette rosszul, amikor a polgármester később bejelentette, hogy változtatna – az egyébként határozott idejű – munkaszerződésén, és reggel 8 óra helyett 7 órakor kellene kezdenie a hivatalban. Eddig táppénzen volt, ma ment vissza először dolgozni a megfenyegetése óta. Egyelőre hivatalosan még nem bocsátották el. Az is nagyon sok mindent elmond a magyar falvakról, hogy a hölgy pár éve még „rendes” állásban, szociális munkásként gondozta az időseket. De aztán a lombkoronás polgármester azt mondta, hogy erre nincs pénz, ezért ezentúl közmunkásként fogja ugyanazt (!) csinálni.
A fideszes polgármesternek ezekre a kérdésekre kellene válaszolnia:
– Valóban ő hallható-e a hangfelvételeken?
– Ha igen, szerinte hogyan kell mindezt értelmezni?
– Tervezte-e vagy tervezi-e, hogy elbocsátja az érintett dolgozót?
– Ha igen, milyen indokkal?
❗️ Persze nem fog válaszolni, de anélkül is elmondható: a polgármester arrogáns bosszúja még a lombkoronasétányánál is nagyobb botrány. Ugyanakkor, ahogyan a tarvágott erdő is jelképe lett az EU-s pénzek ellopásának, a nevetős smiley miatti fenyegetés pedig a települések lakóit terrorizáló, fideszes kiskirályok szimbóluma. Csak remélni lehet, hogy legalább ez a polgármester hamarosan eltűnik a süllyesztőben – mindenesetre a helyiekkel beszélve erre látok is esélyt. Az ellenzéki közösségnek viszont mindent meg kell tenni, hogy a megfenyegetett szociális munkást megvédje.

Közzétette: Hadházy Ákos – 2023. május 1., hétfő

 

Az igazságszolgáltatás malmai közben marha lassan őrölnek. Idén áprilisban hivatalos bejelentést, kivizsgálás iránti kérelmet küldött a Transparency International Magyarország az Integritás Hatóságnak, Hadházy Ákos és Donáth Anna pedig az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult, így az OLAF is vizsgálódni kezdett az ügyben. De vizsgálódik az Állami Számvevőszék is a lombkorona-sétányok körüli pénzelosztás kapcsán. Eredmény eddig semmi.

 

A nyírmártonfalvi lombkorona-sétány nem alkalmas sem a fauna, sem a flóra megismerésére, azonban a segítségével testközelből lehet látni, hogyan hasznosulnak barátok között a Magyarországra zúduló EU-s pénzek.

Szöveg: Zsilák Szilvia – Videó: Bodoky Bence

Címlapkép: Átlátszó montázs – Filemon Mihály a lombkorona-sétány előtt (forrás: Facebook, Átlátszó)

Megosztás