cikkünk nyomán

A Transparency az Integritás Hatósághoz, Hadházy és Donáth az OLAF-hoz fordult a lombkoronaösvények ügyében

Hivatalos bejelentést, kivizsgálás iránti kérelmet küldött a Transparency International Magyarország az Integritás Hatóságnak a „részben erdő nélküli lombkoronaösvények” ügyében. Bejelentésükben az Átlátszó tényfeltáró cikkére hivatkozva azt írják, hogy az ismertté vált esetekből arra lehet következtetni, hogy az Európai Unió által biztosított források felhasználásával megvalósuló egyes projektek kiválasztása során „rendszerszintű hibák fordulnak elő”. Hadházy Ákos és Donáth Anna hasonló tartalmú bejelentéssel fordultak az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz.

„A beruházásnak nem volt feltétele, hogy erdő is legyen a lombösvény körül” – így védekezett Filemon Mihály nyírmártonfalvai polgármester az elhíresült lombkoronaösvénye ügyében. Brüsszelt okolja a tarvágásért, mert a pályázatot már évekkel ezelőtt beadta, de pénz nem jött, „és valamiből finanszírozni kellett a beruházást, ezért mivel az erdő vágásérett volt, letermeltük, és beforgattuk a pénzt ebbe a beruházásba”.

A polgármester nyilatkozatai most az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) címzett beadványban köszönnek vissza, amelyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, és Donáth Anna momentumos EP-képviselő jegyeznek. Filemon Mihály mellett a nyíradonyi fideszes politikus Tasi Sándor, és a választókörzet fideszes országgyűlési képviselője, Tasó László lombkoronasétányát említik, mint

„borzalmas példáját annak, hogyan pazarolja a Fidesz-kormány és az önkormányzatok az Európai Uniós támogatásokat”

Az Átlátszó március végén számolt be arról, hogy kitermelte az erdőt a 60 milliós uniós támogatásból épített lombkoronaösvény építése közben a nyírmártonfalvai polgármester, így most egy pusztaság közepén áll a gyatra színvonalon kivitelezett létesítmény.

Tarra vágták az erdőt az uniós támogatásból épült lombkorona sétány építése közben | atlatszo.hu

Ahhoz, hogy megtaláljuk az uniós pénzek felesleges elköltésének eme újabb remekművét, Debrecentől körülbelül még 30 kilométert autózunk keletre. Nyírmártonfalván, egy kétezer fős település külterületén valósult meg a lombkorona sétány, szántóföldek, elhagyott tanyák, felhagyott állattelepek szomszédságában. Ott tartózkodásunk során csak egy kutyával találkozunk, aki az útról nézte a messziről jött érdeklődőket.

Cikkünkre reagálva Filemon Mihály nyírmártonfalvai polgármester, aki magánszemélyként pályázott a támogatásra, bocsánatkérést követelt és sajtóperrel fenyegette meg az Átlátszót. Azt is kiderítettük, hogy a lombkoronasétány közelében üresen álló mezőgazdasági épületre is 50 millió forintos uniós támogatást kapott az EU-pénzek lehívása terén jeleskedő helyi politikus. A tarvágásban álló lombkoronasétány az internetes népművészetet is megtermékenyítette, a közösségi hálózatokon rengeteg mém jelent meg a témáról.

Üresen álló vágópontra is 50 milliós uniós támogatást kapott a lombkoronasétányos nyírmártonfalvai polgármester | atlatszo.hu

Az Átlátszó kitart amellett, hogy amikor arról számoltunk be, hogy a polgármester uniós támogatást kapott a lombkorona sétányra, akkor a valóságnak megfelelően tájékoztattuk az olvasóinkat, és ezt a bíróságon is bizonyítani tudjuk. Ugyanis az a valóság, hogy Filemon uniós pénzre pályázott, azt elnyerte, és ezért építette meg a lombkorona sétányt; az, hogy ezt a pénzt kifizették-e már vagy később fogják, teljesen lényegtelen.

A Transparency International Magyarország az EU által kikényszerített, újonnan létrejött antikorrupciós hivatalhoz, az uniós pénzek felhasználása felett őrködni hivatott Integritás Hatósághoz fordult az ügyben. Hivatalos bejelentésükben az Átlátszó tényfeltáró cikkére hivatkozva azt írják, hogy

„Az ismertetett esetekből arra lehet következtetni, hogy az Európai Unió által biztosított források felhasználásával megvalósuló egyes projektek kiválasztása során rendszerszintű hibák fordulnak elő, aminek következtében közhatalmi megbízatással is rendelkező személyekhez köthető, értelmetlennek, illetve szükségtelennek tűnő beruházások jutnak közpénzből finanszírozott támogatáshoz.”

Transparency Int Mo Bejelen… by atlatszo.hu

 

A Transparency International Magyarország számos „red flaget” talált az érintett pályázatokban: Tasó László és Tasi Sándor projektjei például azonos kistelepülésen megvalósítandó, azonos jellegű beruházásra egyazon napon kaptak európai uniós forrásból származó támogatást. Ráadásul Tasi Sándor nemcsak kedvezményezettje a támogatásnak, de elnökként vezető tisztséget töltött be a Vidékfejlesztési Program helyi felhívásának előkészítésében, népszerűsítésében résztvevő, az e két pályázat szerinti térséget lefedő Dél-Nyírség Erdőspuszták Leader Egyesületben, ezért esetében felmerül a közpénzből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény által tilalmazott összeférhetetlenség gyanúja is.

 

A Transparency bejelentése azért is érdekes, mert az Integritás Hatóság elnöke, Bíró Ferenc nemrégiben az Átlátszó podcastjában úgy nyilatkozott, hogy a lombkorona-sétányok ügye nem elég fajsúlyos ahhoz, hogy hivatala kivizsgálja azokat. A műsorban azt is elmondta az újonnan létrehozott hatóság elnöke, hogy tényfeltáró cikkekből nem tájékozódnak az Integritás Hatóságnál, ha valaki eljárást szeretne, annak hivatalos bejelentést kell tenni. Ez most megtörtént, a fejleményekről be fogunk számolni.

„Ez nem feljelentővonal” – az EU által kikényszerített új korrupcióellenes hivatal vezetője az Átlátszó podcastban – Rádió

Ősszel Bíró Ferencet választották az újonnan fölállt Integritás Hatóság élére.

Címlapkép: Lombkorona sétány, Nyírmártonfalva, 2023 (fotó: Átlátszó)

Megosztás