Heti lapszemle

Az EU vizsgálja a lombkoronasétányt, májustól bezárná a kormány a kispostákat

24.hu: Májustól bezárnák az 1500 fő alatti települések postáit

Hvg.hu: Az ügyészség semmi kifogást nem talált Orbán Viktor firenzei kiruccanásában

Korábban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök február-márciusi honvédségi repülőgéppel történt részben hivatalos, részben magánjellegű utazásával kapcsolatban. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az elrendelt feljelentés kiegészítés alapján lefolytatott vizsgálata során megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. Mint írják, abban semmi különös sincsen, hogy a miniszterelnököt személyi védelemmel látják el nemcsak a hivatali, hanem a magánjellegű utazásai során.

444: Megduplázta, így 34 milliárd forint nyereséget termelt tavaly a Mészáros Lőrinc-féle OPUS

Kirobbanó formában a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Opus Global Nyrt., derült ki a cég által közzétett tőzsdei jelentésből. A beszámoló szerint a cégcsoport a „2022. évben átlépte az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget, jelentősen növelte árbevételét, és az energiaválság sújtotta világpiaci környezetben csaknem megduplázta nettó árbevételét és üzemi eredményét, konszolidált mérlegfőösszege pedig csaknem ötödével nőtt.”

Népszava: Lombkoronasétány-ügy: már vizsgálódik az Európai Unió

„Az Európai Bizottság behatóan vizsgálja az információkat és elemzi a helyzetet, és megteszi a szükséges lépéseket, ha a támogatást szabálytalanul használták fel” – tájékoztatta a lapot egy Európai Bizottsághoz közeli forrás. A testület jelenleg azt ellenőrzi, hogy a projektet a 2014-2020-as magyar vidékfejlesztési program keretében finanszírozták-e. Ezt a programot az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból támogatják és tartalmaz magyar nemzeti társfinanszírozást is.

Magyar Narancs: Értékteremtő tevékenységet folytat, ezért kapott Bayer Zsolt cége 40 milliót a Szerencsejáték Zrt-től

„Mit ad az országnak az 1100ÉV Kft., hogy a Szerencsejáték Zrt. 40 millió forinttal támogatja?” – tette fel írásbeli kérdését Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalnak. A miniszter helyett államtitkára, Dömötör Csaba válaszolt, aki azt írta: „a Szerencsejáték Zrt. kiemelten fontosnak tartja, és eszerint támogatja az értékteremtő kezdeményezéseket a hazai kultúra, oktatás, egészségügy, valamint a sport területén egyaránt”. Dömötör Bayer Zsolt, vagy a cégének említése nélkül hozzátette, „az összes többihez hasonlóan a beadványában említett támogatás is a fenti koncepcióba illeszkedve, az előírásoknak megfelelően valósult meg”.

Címlapkép: Nyírmártonfalva, lombkorona sétány, 2023 (fotó: Átlátszó)

Megosztás