Szekszárd

Talán jövőre kész lesz a 9 éve beígért uszoda, de kell még hozzá 3,2 milliárd forint

Szekszárd régi uszodáját 2015-ben zárták be, az akkori fideszes polgármester 2017-re ígérte az új létesítmény elkészülését. Az építkezésnek végül 2018-ban álltak neki, de az uszoda még mindig nincs kész, holott már egy csomó közpénzt elköltöttek rá. Most egy újabb kormányközeli építőcsapat fut neki a beruházásnak, további milliárdokért.

Az első kivitelezővel szerződést bontott az önkormányzat, mert hiába fizetett a cégnek, nem haladt az építkezés. Rendőrségi nyomozás is volt az ügyben, de azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény. Lázár János 2022-ben aktivizálta magát az ügyben, hogy befejezzék végre az évek óta húzódó projektet. Talán most sikerülni fog.

2022 novemberében az akkori polgármester, Ács Rezső (Fidesz) és Horváth István fideszes országgyűlési képviselő meghívására Szekszárdra látogatott Lázár János. Az építési és beruházási miniszter úgy gondolta, hogy pontot tesz egy akkor közel 7 éve húzódó történet végére.

Lázár a helyszínen azt ígérte, megbeszéli Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a koloncként hagyott szekszárdi uszodát állami beruházásként folytassák, s akkor 2024 tavaszára el is készülhet – írta akkor a TEOL 

Lazarjanos Szekszard 221109

Lázár János Szekszárdon 2022 novemberében (fotó: Ács Rezső/Facebook)

2015 óta ígérik az új uszodát

Szekszárd Megyei Jogú Városa rögös utat járt be az új uszodával kapcsolatban. Az 1970-es években épült, 12×33 méteres medencét tartalmazó régi létesítményt 2015-ben zárták be statikai okokból. A bezárás évében Szekszárd akkori, fideszes polgármestere, Ács Rezső arról beszélt, hogy amint megérkezik a Modern Városok Program keretében beígért 2,3 milliárd forint, kiírják a feltételes közbeszerzési eljárást és 2017-re megépülhet az új uszoda.  

A 2017-ből 2018 március vége lett: ekkor tették közzé a szekszárdi sportuszoda kiviteli munkáira kiírt nyílt közbeszerzés eredményét. Az akkori kiírás szerint a feladat a megléstrand- és élményfürdő területének dél-keleti részén, a jelenlegi főépülethez kapcsolódó sportuszoda teljes körű megvalósítása volt.

Az első tender nyertese az AQUAPLUS Kft. lett nettó 2,3 milliárd forintos ajánlattal. 

Az önkormányzat és a sportközpont 2018 március elején kötötte meg a kivitelezési szerződést az AQUAPLUS Kft.-vel. Az építmény alapkövét 2018. március végén tették le, a polgármester akkori bejegyzése szerint „a kivitelező már gőzerővel dolgozik a munkaterületen”.

Acsrezso Sportuszoda 180327

Ács Rezső az uszoda alapkőletételén 2018-ban (fotó: a politikus Facebook-oldala)

Az AQUAPLUS Kútfúró, Építő és Termál-energetikai Kft.-t kormányközeliként szokták emlegetni, ugyanis az ügyvezetője, a többségi, 95 százalékos szavazati joggal rendelkező György Zoltán Árpád korábban közösen volt tulajdonosa az Aqua Holding Befektetési és Tanácsadó Kft.-nek Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselővel.

Az Aqua Holding Kft.-ben György Zoltán az Aquaplus Kft.-n keresztül 2002 eleje és 2005 vége között, majd magánszemélyként 2011 végéig volt tulajdonosa. Bánki Erik országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának elnöke 2006 augusztusától 2010 júliusáig volt az Aqua Holding Kft. tulajdonosa György Zoltánnal közösen.  

A 24.hu 2020-ban arról írt, hogy a kormány 25 milliárd forint értékben támogatott Magyarországon működő építőipari cégeket, és ebből a keretből 859,7 millió forint az Aquaplus Kútfúró Kft-nél landolt. A lap párhuzamot vont Bánki Erik fideszes képviselővel, akivel a többségi tulajdonos György Zoltán korábban üzletelt.  

„Nem történt bűncselekmény”

A szekszárdi önkormányzat és a cég az eredeti megállapodást több alkalommal is módosította, melynek eredményeképpen a vállalkozói díj megemelkedett és több részszámlát is benyújthatott az AQUAPLUS. A részszámlák kifizetése ellenére azonban a cég kezdeti lendülete elapadt, a munkálatok megakadtak, végül 2022 júliusában az önkormányzat szerződést bontott a kivitelezővel.

A részletekről Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő 2021-es írásbeli kérdésében olvashatunk. A képviselő leírta, hogy igazságügyi szakértőt kértek fel a beruházás kivizsgálására, aki megállapította, hogy „a kötbérmentes 62,5 százalékos készültségi fok nem teljesült” és „a véghatáridő teljesítése is lehetetlenné vált”.

Acsrezso Uszoda 200923

Ács Rezső akkori polgármester az épülő uszodában 2020-ban (fotó: a politikus Facebook-oldala)

A Pintér Sándor belügyminiszternek címzett kérdésben Harangozó rámutatott, hogy „megalapozott annak gyanúja, hogy a vállalkozó által benyújtott számlák kifizetése – a munka készültségének viszonylatában – jogszerűtlen volt”. Azonban a szekszárdi „önkormányzat részéről mégis kiadták a teljesítésigazolásokat, ráadásul I. osztályú, hibátlan minőséget igazolva, ezzel vagyoni hátrányt okozva az önkormányzatnak”.

Az MSZP-s azt politikus írta, a „gyanú szerint ezzel kimerülhetett – szándékosságtól függően – a hűtlen vagy hanyag kezelés bűntettének tényállása”. A képviselőnek Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt, aki arról tájékoztatta Harangozót, hogy a szekszárdi uszoda ügyében a rendőrség nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.  

A belügyminiszter március elsejei levelére nagyon gyorsan reagált a szekszárdi rendőrség, ugyanis nem sokkal később a Tolnatáj Televízió arról készített riportot, hogy megalapozatlan volt a feljelentés, és

nem történt bűncselekmény a szekszárdi uszoda építése kapcsán.

A Tolnatájban bemutatott 1700/158/2020. bü jelű rendőrségi határozat szerint Mivel a cselekmény nem bűncselekmény”, az eljárást megszüntették 

Képernyőkép 2024 05 31 102402

A Tolnatáj tévében bemutatott irat

Újabb milliárdokat költenek rá

Lázár János építési miniszter 2022 novemberi látogatása óta teltek-múltak a hónapok, s közben Ács Rezső polgármestert összeférhetetlenség miatt leváltották tavaly nyáron. Majd elérkezett 2024 tavasza, és bár az uszoda még mindig nem készült el, legalább már kihirdették az újabb kivitelezési eljárás eredményét.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium által 2023 őszén kiírt közbeszerzési eljárás nyertese 2024 áprilisában

a VEMÉV-SZER Kft. és a Laterex Zrt. konzorciuma lett nettó 3,235 milliárd forintos ajánlattal.

A tenderre mások is jelentkeztek: az AKTÍV Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. nettó 3,249 milliárdért, a Dél-Konstrukt Zrt. nettó 4,2 milliárdért, a Viva Palazzo Zrt. nettó 4,4 milliárdért vállalta volna a megbízást. Vagyis a legolcsóbb ajánlat nyert. Pályázott a munkára a Denco Klímatechnikai Kft. is, ám a cég ajánlatát érvénytelennek nyilvánították, mert nem csatolt minden szükséges dokumentumot a jelentkezéséhez.

A tenderleírás meglehetősen virágnyelven fogalmaz az előző, befuccsolt építkezéssel kapcsolatban: „A kivitelezés első üteme 2022.07. 05. napján lezárult. (…) Az épület kivitelezése kb. 60 %-os készültségen állt meg, jelenlegi készültségi állapot nem ismert.”

A VEMÉV-SZER Kft. és a Laterex Zrt. feladata az építmény állapotának felmérése és a beruházás befejezése. Mindezzel 480 napon, vagyis 16 hónapon belül kell elkészülniük. A tervek szerint a közel 2500 négyzetméteres, háromszintes épületben egy 25 m x 33 m–es 2,20 m vízmélységű nagymedence és egy 8 m x 16 m-es 0,8 m vízmélységű tanmedence lesz.

Szekszardiuszoda Latvanyterv

A szekszárdi uszoda látványterve (fotó: szekszard.hu)

Régi motorosok a szakmában

Máté Péter szekszárdi fideszes politikus a napokban a TEOL hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a most megbízott vállalkozások (a VEMÉVSZER és a Laterex – a szerk.) komoly referenciákkal rendelkeznek hasonló beruházások terén, így biztosak lehetünk abban, hogy minőségi munkát végeznek”.  

Az biztos, hogy mindkét cég régi motoros nemcsak a szakmában, hanem a közbeszerzési eljárásokban is. Amint arról 2023-ban írtunk, a Veszprémben megvalósult Digitális Élményközpontra kiírt közbeszerzést is a VEMÉV-SZER nyerte el párban a SWIETELSKY Magyarország Kft.-vel nettó 9,4 milliárd forintért. A cég emellett részt vett a  Gyárkert Kultúrpark és az Acticity tervezésében és kivitelezésében is ugyanitt. A veszprémi parkolót a kormányközeli WHB-val karöltve építhette meg 2,2 milliárdért.  

Nem a szekszárdi az első eset, hogy uszodaépítésre állt össze a most Tolnában nyertes két cég. 2020-ban arról számoltunk be, hogy a veszprémi uszoda megvalósítására csak harmadszori nekifutásra sikerült megállapodnia a beruházó Nemzeti Sportközpontnak a kivitelező páros VEMÉV-SZER Kft.-vel és a Laterex Zrt.-vel.

A történet pikantériája pedig az volt, hogy már a kezdetekkor kiderült, hogy a tervezett 9,4 milliárd forint helyett 10,6 milliárdba fog kerülni az építkezés. Az árba ugyanis belekalkulálták azt, hogy a szintén tervbe vett Veszprémi Aréna bővítés során már kiépítik a közműrendszert, azonban az Aréna bővítése nem kezdődött el.

A Laterex Zrt. a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV partnereként is feltűnt már korábban. AVeresegyházi Katolikus Gimnáziumot például 2,3 milliárd forintért építették fel közösen, és konzorciumban voltak a kivitelezői a városban 2,1 milliárdért  megépült Szentlélek templomnak is. 

Arról is írtunk, hogy a Laterex Zrt. négy éve egyedül nyerte meg a gazdagréti tanuszoda közbeszerzését, igaz itt is harmadszorra lett érvényes az eljárás, amit nettó 870 millió forintért építhetett meg. A cég emellett tavaly 5,6 millió euróért (2,1 milliárd forint) újíthatta fel azt az elegáns villát, amit a  magyar állam 2021-ben vásárolt Brüsszel kormányzati és diplomáciai negyedében.  

A VEMÉV-SZER Kft. már leadta a 2023 évre vonatkozó mérlegét és eredménykimutatását, ebből tudhatjuk, hogy értékesítésének nettó árbevétele elképesztő növekedést mutat. 2023-ban 19,6 milliárd forint volt a forgalma, míg a megelőző 2022-es évben 16,6 milliárd. 

A korábbi két évben, 2020-ban és 2021-ben ez a tétel 10 milliárd forint körül mozgott, míg 2018-ban és 2019-ben körülbelül a tavalyi negyede, 5,3 milliárd forint volt csupán.  A cég a 2023-as rekordbevételből rekordnyereséget ért el: 5,5 milliárd forintot.

A Laterex Zrt. esetében egyelőre még csak a 2022-es év pénzügyi adatai nyilvánosak: a cégnek abban az évben nettó 38,3 milliárd forint volt az árbevétele. Az azt megelőző 2021-es évben 19,2 milliárd forint, 2020-ban 11,9 milliárd forint, a 2018 és 2019-es években kb. 13 milliárd forint volt a vállalkozás forgalma. A 2022-es 38 milliárdos forgalomból rekord magas, 7 milliárd forint profitot sikerült összehoznia.

Török Ágnes

Címlapkép: A szekszárdi uszoda 2024 május végén (fotó: Átlátszó/Török Ágnes)

Megosztás