választás 2024

Öten hívják ki a lombkoronás polgármestert, Filemon megint dühbe jött az Átlátszótól – választási riport Nyírmártonfalváról

2019-ben kevesebb mint húsz szavazattal nyert Nyírmártonfalván, a lomb nélküli lombkoronasétánnyal országos hírnevet szerző településen Filemon Mihály, a Fidesz jelöltje, akit a botrányok és a kormánypárt támogatásának megvonása sem tántorított el attól, hogy június 9-én újra versenybe szálljon a polgármesteri címért. A regnáló polgármestert kihívó jelöltek egyetértenek abban, hogy a falu lakóinak félelemben tartása, a szabad véleménynyilvánítás ellehetetlenítése a legfőbb probléma a településen. Visszalépni ugyanakkor senki nem akart végül a másik javára, így öten szállnak szembe az ezúttal függetlenként induló Filemon Mihállyal vasárnap. Választási riport Nyírmártonfalváról.

Nyírmártonfalva egy kis Hajdú-Bihar megyei település, a 2022-es népszámlálás adatai szerint 1856 lakossal. Június 9-én, a vasárnapi önkormányzati választáson mégis rekordszámú jelölt indul, hatan jelentkeztek be a polgármesteri székért. Akadnak köztük régi motorosok, akik évtizedek óta jelen vannak a helyi politikában, olyanok, akik korábban szintén a kormánypárt színeiben politizáltak, és olyan is, akinek ez az első alkalom, hogy politikai tisztséget vállalnának.

Lomb nélküli lombkoronasétány és más botrányok

Az arányaiban nagy közéleti részvételnek több oka is lehet. A település tavaly országos hírnévre tett szert a 60 millió forintos uniós támogatásból épült, lombok nélküli lombkorona sétány történetével, amiről az Átlátszó számolt be elsőként.

Az uniós pénzek elherdálásának szimbólumává vált remekművet a polgármester, Filemon Mihály építtette magánszemélyként. A polgármester a botrány kirobbanása után azzal védekezett: „A beruházásnak nem volt feltétele, hogy erdő is legyen a lombösvény körül”. Az Átlátszótól bocsánatkérést követelt, és be is perelt minket, ám a sajtópert elbukta.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, és Donáth Anna momentumos EP-képviselő az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF), a Transparency International Magyarország pedig az Integritás Hatósághoz fordult az ügyben. Az Integritás Hatóság idén februárban közölte: a vizsgálat során súlyos szabálytalanságokat találtak, ezért feljelentést tettek. 

Filemon nevéről más ügyek kapcsán is lehetett olvasni a közelmúltban: a sétány közelében 50 millió forintos uniós támogatásból egy vágópont is épült, azonban ott nem voltak sem állatok, sem bármilyen munkára utaló jel. Nem sokkal később Hadházy Ákos számolt be arról, hogy a polgármester egy virtuális nevető fej miatt fenyegetett meg kirúgással egy közmunkásként dolgozó szociális gondozót, aki ellen még egy hamis magánokiratot is megpróbálhattak bevetni, az ügyben nyomozás indult.

Azonban úgy tűnik, mindez nem tántorítja el Filemont attól, hogy ismét versenybe szálljon a polgármesteri székért. 2019-ben a Fidesz jelöltjeként nyert, idén már függetlenként indul, öt másik kihívójával egyetemben. Többen rutinos versenyzők, nem ez az első, hogy polgármesteri címre pályáznak. Kíváncsiak voltunk, mi lehet az oka, hogy ennyien tolonganak a polgármesteri székért, ezért ellátogattunk a településre.

Untitled 2.10.1

Nyírmártonfalva 2024. júniusában. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Sok mindenben egyetértenek a jelöltek

A Filemont kihívó polgármesterjelöltek Facebook oldalát, kampányuk szórólapját, programját böngészve, és a velük folytatott beszélgetéseink alapján szembetűnő, hogy mennyi közös pont, egybecsengő kritika és kitűzött cél található bennük.

A jelöltek többsége egyetért abban, hogy a település egyik legnagyobb problémája a lakosság számának csökkenése – 20 év alatt több mint 300 fővel lett kevesebb lakos a népszámlálási adatok szerint. Ezt a trendet igyekeznének visszafordítani: hangsúlyozzák, hogy a fiatalokat a településen kell tartani, segíteni kell a lakhatásuk rendezésében. Ezen felül az idősgondozás fejlesztését is fontosnak tartják.

Több jelöltnél is felbukkant, hogy a képviselő-testületi üléseket élőben, online közvetítenék, így biztosítva  az ott elhangzottak átláthatóságát. Gyakran ismételt programpont volt továbbá, hogy le kell szedni a polgármesteri hivatal ajtajáról a behajtani tilos táblát.

Ez elsőre egy metaforának tűnt, ám kiderült, hogy egy konkrét »behajtani tilos« tábláról van szó, amit a lombkoronasétányos botrány után rakhatott ki Filemon Mihály az ajtajára.

Untitled 2.9.1

A Polgármesteri Hivatal bejárata. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Félelemben élő helyiek, besúgóhálózat

Visszatérő kritika volt a település vezetésével kapcsolatban a falu lakóinak félelemben tartása, a szabad véleménynyilvánítás ellehetetlenítése, a kicsinyes bosszúállás, amit a jelöltek szerint a lakosok a polgármesternek nem tetsző véleményük miatt elszenvedhetnek.

„Olyan Nyírmártonfalvát szeretnénk, ahol senkinek nem kell retorzióktól tartania, mert mást gondol vagy mond egyes ügyekről” – olvasható az egyik polgármesterjelölt, Debreceni Zsolt programjában.

„Egy ekkora faluban, mint mi vagyunk, megmérgezi az emberek közérzetét és egyúttal rontja életminőségét is, ha nem nyilváníthat szabadon véleményt, ha számon tartják, hogy kivel beszélgetett az utcán, a boltban, a focimeccsen” – írja a falu korábbi polgármestere, Kövér Mihály Csaba – aki most vasárnap ismét ringbe száll a polgármesteri címért – Facebook posztjában. Egy másik jelölt, Gajdos István pedig szabályos “besúgóhálózatot” emleget programjában.

Nem jött össze az összefogás

Bár rengeteg a hasonlóság a jelöltek a regnáló polgármester felé irányuló kritikájában, valamint tervezett programjában, sőt, abban is egyetértenek, hogy a legfontosabb feladat a jelenlegi polgármester leváltása lenne, összefogás mégsem valósult meg közöttük.

Többen is megfogalmazták, hogy a Filemonnal nem szimpatizálók szavazatai így szétmorzsolódhatnak, megnehezítve a polgármester leváltását.

„Sokan vagyunk polgármesterjelöltek ebben a kis faluban, belátom, és azt is, hogy sajnos nem könnyítjük meg az itt élő embereknek a döntését abban, hogy ilyen sokan indultunk” – mondja Papp Sándor is friss Facebook videójában, amiben ennek ellenére arra kéri a lakosokat: szavazzanak rá vasárnap.

Úgy tudjuk, voltak, akik sürgették hogy mindenki lépjen vissza egy jelölt javára, volt is egy egyeztetés erről négy jelölt között, de megállapodás végül nem született. Az okokat minden jelölt máshogy magyarázta, volt, aki szerint túl későn került sor az egyeztetésre, és volt, aki azt mondta, lett volna egy ember, akinek a javára azonnal visszalépett volna – ő azonban nem indult el a mostani választáson.

„Menjetek, ahonnan jöttetek”

Riportunk készítése során mind a hat polgármesterjelölttől kértünk interjút, de ezt hárman visszautasították, köztük a legerőteljesebben Filemon Mihály, a jelenlegi polgármester,

aki szabályosan kitessékelt bennünket a polgármesteri hivatalból, amikor megszólítottuk.

Mikor előzetesen felhívtuk, sem volt barátságosabb, a telefont egy „Viszontlátásra!” kíséretében azonnal letette, amint meghallotta, hogy az Átlátszótól keressük. Ottjártunkkor gondoltuk, teszünk még egy próbát a Polgármesteri Hivatalban.

 

A tér túloldalán, a Trianon-emlékmű mellett állva úgy tűnt, mintha az ő fejét láttuk volna felbukkanni a főbejárat ajtajának üvege mögött. Átvágtunk egy kis füves téren a székely zászló mellett, és megpróbáltunk besétálni az ajtón. Már az előtérben megállítottak minket, méghozzá maga a polgármester, aki vastag szemöldökét összeráncolva feltette a kissé fölöslegesnek tűnő kérdést: kit keresünk?

Mikor mondtuk hogy őt magát, erőteljes hanggal és testmozdulatokkal tessékelt ki minket az ajtón, azzal az indokkal, hogy most kezdődik a választási bizottság ülése, majd az alábbi szavak kíséretében vágott el minden további lehetőséget a kérdések feltevésére: „menjetek, ahonnan jöttetek.”

A függetlenként induló Filemon kampányszlogenje idén: „A szó elszáll, a tett megmarad!”

Filemon egyébként régóta aktív a falu közéletében. Már 2002-ben indult önkormányzati képviselőnek, függetlenként, akkor még nem választották be a kilenc fős testület tagjai közé. Négy év múlva már a polgármesteri székért is bejelentkezett, fideszes színekben indult a választáson – sikertelenül. 2010-ben újra próbálkozott, de ismét kikapott Kövértől.

2014-ben egyéni képviselőként indult, és be is került a testületbe, a negyedik legtöbb szavazatot kapva a jelöltek közül. Ekkor épp az uniós források lehívásával kampányolt.

7sntwlt6nkpfcu94s

Filemon Mihály 2014-es választási plakátja Forrás: users.atw.hu/martonfalva/

2019-ben jött meg a várt áttörés: nagyon szoros versenyben megválasztották polgármesternek. Elméletben tehát nem lenne lehetetlen a leváltása, az ugyanakkor biztos, hogy a sok kihívó nem könnyíti meg a helyzetet.

 

Nem minden jelölt akart nyilatkozni

Papp Sándor sem szeretett volna nyilatkozni, pedig ő 2012-2014 között, majd öt év kihagyást követően a legutóbbi ciklus óta ismét a képviselő-testületben ül függetlenként, 2002-ben pedig még fideszesként szerzett mandátumot. 2006-ban és 2010-ben is fideszes színekben indult, ám ekkor nem jutott be a testületbe. Szerinte a kampánya csak a falura tartozik és nem az országos nyilvánosságra, csak megválasztása után adna interjút.

Áprilisban ezt még máshogy gondolhatta, az RTL Klubnak ugyanis nyilatkozott. Elküldte a programját, amelynek pontjai egy ifjúsági klub és öregek otthona kialakítása, új sportpálya építése és az orvosi rendelő felújítása.

Bár előzetesen nem mondott egyértelműen nemet, végül Kövér Mihály Csaba is elzárkózott attól, hogy interjút adjon. Kövér 13 évig, 2006 és 2019 között volt MSZP-s színekben polgármester, és 2019-ben is ő volt az, aki pár szavazattal maradt csak alul Filemonnal szemben, igaz, ekkor már függetlenként indult.

A faluban többen is úgy nyilatkoztak, hogy őt tartják a legesélyesebbnek Filemon leváltására. Mégis, a telefonban azt mondta, hogy Nyírmártonfalva kis település, szerinte nincs szükségük országos szintű nyilvánosságra. Továbbá azt is állította, hogy igyekszik távol tartani magát a botrányos sztoriktól, ugyanis a polgármester “már így is rá van kihegyezve”, és „neki erre nincs szüksége”.

Mindezek alapján könnyen az a benyomásunk támadhat, hogy még egy olyan ember, aki majdnem másfél évtizedig volt polgármester, a település egyik legnépszerűbb figurája, legutóbb majdnem megnyerte a választást, és ismét indul Filemon ellen, még ő sem szeretne többet és nyíltabban konfrontálódni a jelenlegi polgármesterrel, mint amennyit muszáj, és elzárkózik attól, hogy nagy nyilvánosság előtt kritizálja és botrányait felemlegesse kihívottjának. Persze az is lehet, hogy egy átgondolt stratégiáról van szó, és szándékosan akarja magát kiemelni a jelöltek sokaságából, azzal, hogy látványosan kimarad a sárdobálásból.

Facebook oldaláról azonban kiderül pár tervezett programpont: kiemelte, hogy az elkezdett beruházásokat befejezné.

Plakátokban senki nem veszi fel a versenyt a jelenlegi polgármesterrel

Így végül három jelölttel tudtunk beszélni. Pálfi Zoltán az egyetlen, akinek nem volt korábbi politikai szerepvállalása a településen. Kolozsváron született, a Ceaușescu-korszakban, ahonnan Svédországba menekült. „Ott megtanultam, milyen az igazi szabadság, milyen az igazi demokrácia” – mondja. A település legfontosabb problémájának a korrupciót tartja.

Untitled 1.7.1

Pálfi Zoltán. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Többször is hangsúlyozta, hatalmas gond, hogy túl sokan indulnak Filemon ellen. A jelöltek közül ő volt a legpesszimistább: úgy fogalmazott,

ilyen körülmények között semmi esély nincs Filemon leváltására.

Pálfi állítja, visszalépne, ha mindenki más is beállna egy jelölt mögé, bár úgy tudjuk, ő volt a legutolsó, aki bejelentkezett a polgármesteri székért.

Kampányának fontos eleme, hogy nem kérne pénzt a polgármesteri tisztségért, hanem ingyen vállalná, hogy így bizonyítsa tisztességességét. Klasszikus kampányra sok erőforrása nincs, főleg a Facebookon próbálja a település lakóit meggyőzni. Ez egyébként a legtöbb jelöltre igaz, szembetűnő, hogy a Facebook a politikai nyilvánosság és a kampányok legfőbb helyszíne Nyírmártonfalván is. Vannak, akik plakátokat is ragasztottak ki, ám a regnáló polgármester elsöprő fölénye a plakátok számában jól látható.

Untitled 3.6.1

Választási plakátok. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Több polgármester-, vagy képviselőjelölt említette, hogy Filemon a ciklusa alatt több embert kirúgathatott különböző állásokból. Pálfi ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Filemon a választás előtt munkahelyteremtést ígért, de ezt nem új munkahelyek megteremtésével oldotta meg, hanem „vele konfliktust vállaló emberek kirúgásával és helyükre neki szimpatikus emberek beültetésével.”

Helyi Fidesz csoport alapítóból Filemon ellenlábasa

A következő állomás Gajdos István polgármesterjelölt volt, aki többször indult már a polgármesteri címért, 2002-ben, 2006-ban, és 2010-ben is. 22 éve van jelen a helyi közéletben, a település hivatalos oldala szerint az elmúlt három ciklusban végig önkormányzati képviselő volt. Azonban már előtte is vállalt aktív politikai szerepet: mint mondja, a kétezres évek elején négy társával, köztük Filemon Mihállyal együtt megalapították a helyi Fidesz-csoportot.

Ahogy ő fogalmaz, később aztán érte egy csalódás, ami egy személyes konfliktuson alapult, ez elmondása szerint Filemon Mihályhoz kötődött. Civilben egyéni vállalkozó, ÖCSG-t (Őstermelők Családi Gazdasága) vezet, azt mondta, az önkormányzat után ő a legnagyobb foglalkoztató a faluban.

Untitled 1.9.1

Gajdos István. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Februárban döntötte el, hogy ismét elindul a polgármesteri székért, ennek fő okaként azt említette, hogy Filemon egy „énközpontú irányítást” alakított ki. A kampánya szórólapján is főleg erről, és az emberek félelméről ír.

„Az emberek félnek! Félnek az utcán beszélgetni, félnek lájkolni, félnek kommentelni, hozzászólni. Sokunkkal előfordult már, hogy mielőtt szóba elegyedett valakivel az utcán vagy bármilyen közterületen, előtte szétnézett, hogy ki látja. Többekkel előfordult, hogy egy Facebook lájk vagy egy poszt után személyesen jelentek meg az otthonában, hogy a posztot le kell venni.”

Mikor a konkrét jövőbeli intézkedéseiről kérdeztük, elővette a programfüzetét, és onnan kezdte el felolvasni saját  programpontjait.

Elengedte a polgármester kezét a Fidesz

A jelöltek egy része, köztük Gajdos is egyetértett abban, hogy a településen az utóbbi öt évben sok beruházás, fejlesztés valósult meg: ilyen a közismert lombkoronasétány, a temető felújítása, valamint egy új piacot is építtetett Filemon. Ugyanakkor több forrásunk is azon az állásponton volt, hogy ezek csupán látványberuházások, és nem a falu lakosainak érdekeit szolgálják.

Gajdos egyenesen úgy fogalmazott, szerinte ezeket csak a Fidesz tette lehetővé. Azonban ha tovább marad Filemon, a fejlesztések meg fognak torpanni, ugyanis – és ezt minden beszélgetőpartnerünk megerősítette – „Filemont kirúgták a Fideszből.” Saját magát tartja a legesélyesebbnek. „Le fogom váltani”, mondta, és elnevette magát.

Gajdos elmondta, beszélt Tasó László országgyűlési képviselővel indulásának bejelentése előtt – információink szerint nem ő volt az egyetlen –  aki azt mondta, azzal a polgármesterrel fog együttműködni, akit megválasztanak.

E-mailben kerestük az országgyűlési képviselőt, szerettük volna megtudni, hogy mi az oka annak, hogy nem fideszesként indul a korábbi választáson még a kormánypárt által támogatott Filemon, és támogatják-e valamelyik jelöltet. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz kérdéseinkre. Filemon Mihály korábban a Telex kérdésére annyit mondott, szerinte a magánügye, hogy miért függetlenként indul, és hozzátette: a nyírmártonfalvaiak pontosan tudják, miért alakult így a dolog.

A napokban a 444.hu-n írt arról, hogy Tasó László által szerkesztett, a helyi Fidesz által kiadott újságban Nyírmártonfalva polgármesteréről is szó volt. A politikus Filemonra erdőgazdálkodóként utalt, majd arról írt, az erdő letarolásával politikai és erkölcsi károkat is okozott neki, emellett a kormánypárttal szemben is támadási felületet nyitott. Hozzátette:

teljes mértékben elhatárolódik az esettől, nem vállal közösséget a felelőtlenséggel.

Öt éve nagyon másképp nézett ki a helyzet, Tasó 2019-ben beszédet is mondott Filemon kampányrendezvényén. „Sok sikert Filemon Mihály! Sikerre fel Mártonfalva!” – írta akkor Facebook posztjában.

72478889 2832909510055109 8465698329341198336 N

Tasó László országgyűlési képviselő Filemon Mihály nyírmártonfalvai polgármesterjelöltünk kampányrendezvényén 2019 októberében. Forrás: Facebook/Tasó László.

Van, aki a korábbi városvezetésben is hasonló mintázatokat látott

Egy másik jelölt, Debreceni Zsolt előzetesen nem zárkózott el a beszélgetéstől, indulásunk reggelén mégis lemondta az interjút. Mikor elhaladtunk háza és egyben mozgalmának központja előtt, végül úgy döntött, hogy beszél velünk.

A bejárati ajtaján belépve egy zsúfolt ruhaboltra, vagy inkább turkálóra emlékeztető raktárhelyiség fogadott minket: ez is a polgármesterjelölti kampányának eredménye, ugyanis az általa alapított Összhang Mozgalom, amelynek színeiben a választáson indul, első lépéseként ruhagyűjtést és -osztást szervezett a helyi lakosoknak, amin állítása szerint 54 család adakozott, és 100-150 ember is részt vett. Debreceni egyébként civilben egy játék outlet tulajdonosa az M3 autópálya mentén, Facebook oldalán egyszerre posztol jelölti kampányáról és vállalkozásáról.

Untitled 1.6.1

Debreceni Zsolt. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Az MSZP tagjaként kezdte politikai pályafutását, 2010-ben a Demokratikus Koalíció Hajdú-Bihar megyei alapító tagja és később megyei alelnöke volt, négy év múlva DK-s színekben ringbe is szállt a polgármesteri címért. Ugyanebben az évben azonban kilépett a pártból, mint mondja, azért, mert úgy érezte, Budapestre nem érkezik fel a nyírmártonfalvai emberek hangja, csak különböző szűrőkön keresztül.

2002 és 2006 között önkormányzati képviselő volt, 2006 és 2012 között pedig alpolgármester. Ciklus közben lemondott a tisztségéről. Az Átlátszónak erről annyit mondott: lemondása oka, hogy nem értett egyet az akkori polgármester (Kövér Mihály Csaba) működésével, de nem szeretett volna ellenzéke lenni annak a polgármesternek, akivel addig dolgozott.

Szerinte a viszonyok nagyon hasonlóak voltak akkor és jelenleg.

Azt állította, bár csendesebb és nyugodtabb volt akkor a falu, egységesebb nem.

Pár éve még jó volt a viszony, most kihívná a polgármestert

2019-ben Filemon Mihályt támogatta – erről, és múltbéli jó kapcsolatukról több Facebook poszt is árulkodik. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, akkor még látott a polgármesterben „egy másfajta gondolkodásmódot, lendületet.”

Azonban – állítása szerint –  2021 elején Filemon „180 fokos fordulatot vett”, lekezelővé vált. De hozzátette, hogy ő valójában nem akar a polgármesterrel foglalkozni: mint vállalkozó, nincs vele vitája, azonban az, hogy a falu lakosaira milyen hatással vannak a tettei, már egy másik történet”. „Én nagyon sajnálom hogy ide jutottunk egyébként” – tette hozzá a polgármesterjelölt.

Debreceni elmondása szerint ő jelentette be elsőként, hogy kihívja Filemont, még tavaly novemberben. Legnagyobb problémának a hiteles tájékoztatás hiányát látja, ezért online közvetítené a képviselő-testületi üléseket. Kissé ironikusan megjegyezte, örömmel látta, hogy több polgármesterjelöltnél is olvashatók azok az elképzelések amit ő elsőként kiadott, „ez azt jelenti hogy jó úton járunk mindannyian”.

A többi konkrét tervéről nem szívesen beszélt, pedig neki van a legrészletesebb, 15 pontból álló programja. Bár vannak elképzelései, ha a lakosság nem akarja, úgysem fog megvalósulni, hiszen a „képviselő-testület dönt, a polgármester végrehajt”. Lát esélyt Filemon leváltására, szerinte a csendes többség fogja megdönteni a polgármestert.

Még mindig nincsenek lombok a sétánynál

Elmentünk a falu nevezetességéhez, a lombkoronasétányhoz is, ahol már nem olyan kopár és lehangoló a környék, mint ahogy a korábbi felvételeken volt látható. A fák cseperednek, de lombokról azért továbbra sem lehet beszélni.

Untitled 1.21.1

Nem sokkal ezután ránk szakadt az ég, ezért bemenekültünk a település – Google Maps szerint – egyedüli nyitva tartó kocsmájába. A presszóban egy idős, kedves férfi ült, valószínűleg a kocsma törzsvendége lehetett. Mikor rövid beszélgetés után kiderült, hogy újságírók vagyunk, mondta, hogy nagyon szívesen nyilatkozik. Kritikus a jelenlegi polgármesterrel, ő is említette a korrupciót, a kirúgásokat, az emberek félelemben tartását.

Ám kijelentette, hogy ő nem fél, sőt: jelentkezett is képviselőnek a testületbe. Nyírmártonfalván a presszó egyetlen vendége, a Kőbányaija mellett üldögélő bácsi is kiveszi részét a helyi közéletből: ő is önkormányzati képviselőjelölt.

Szöveg: Háberman Dávid – Szopkó Zita, videó: Bodoky Bence.

Címlapkép: Átlátszó montázs, Filemon Mihály, Nyírmártonfalva jelenlegi polgármestere, és a település elején található üdvözlő tábla.

Megosztás