Mezőhegyes

EU-s támogatásból fejlesztik a mezőhegyesi Ménesbirtok vetőmagüzemét

A szintén uniós támogatás segítségével épített vízágyas tehénistállók után most újabb fejlesztés lesz Mezőhegyesen. A tangazdaságban ezúttal a vetőmagüzemet bővítik egy mezőgazdasági terménytisztítóval és -szárítóval 2 milliárd forintból. A projekt felét az Európai Unió fizeti. Az uniós támogatást akkor kapta a Ménesbirtok, amikor még állami tulajdonban volt. Később viszont a kormány odaajándékozta a Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak, amit Lázár János építési miniszter vezet.

A kormány a többi „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványhoz” (KEKVA) hasonlóan 2021-ben hozta létre a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt is, melynek kuratóriumi elnöke Lázár János lett. A szervezet 2022 nyarán megkapta ajándékba az állami tulajdonú Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t, amit Lázár már évek óta igazgat(ott). A közpénz pedig rendületlenül dől a tangazdaságba.

Legutóbb júliusban írtunk a mezőhegyesi Ménesbirtokról, akkor jelent meg ugyanis a közbeszerzési értesítőben, hogy két új tehénistállót építenek nettó 3,3 milliárd forintból. Az építményekhez lesz napelemrendszer és silófermentáló, sőt, még vízágyakkal is kényeztetik a teheneket. Az istállóépítés 1,2 milliárd forint EU-s támogatást kapott, amit a Ménesbirtok még állami cégként nyert el 2021 májusában.

Most egy újabb mezőhegyesi fejlesztésről szóló hirdetmény jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben. Eszerint a „ Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a Vetőmagfeldolgozó üzeme területén kíván építeni mezőgazdasági terménytisztítót és szárítót a hozzá kapcsolódó felsőpályás rendszerrel, valamint 1400 m2-es fedett előtárolóval és a hozzá kapcsolódó betonfelületekkel, vízelvezető rendszerrel.”

A terménytisztítót és -szárítót nettó 2,1 milliárd forintért építi meg az A-Mezőgép Kft. 

A kivitelezőt idén májusban kezdték el keresni, és csak ketten jelentkeztek a munkára: a nyertes A-Mezőgép Kft. mellett a Mega-Sped Kft., ám utóbbi ajánlatát nem is bírálták el, mert kedvezőtlenebb (vélhetően drágább) volt a másiknál.

A 2 milliárdos munkát megkapó, Mórahalomra bejegyzett A-Mezőgép Kft. tulajdonosa Márkus György, ügyvezetője pedig Gubacsi Szilárd. A mezőhegyesi megbízás rendesen megdobja majd a vállalkozás mérlegét, hiszen az elmúlt négy évben összesen nem volt ekkora forgalma. A kft. nettó árbevétele ugyanis 2019-ben és 2020-ban 1 és 1,1 milliárd forint volt, 2021-ben viszont már csak 475 millió, tavaly pedig mindössze 352 millió forint.

A cég idei eredménye viszont valószínűleg sokkal jobb lesz, ugyanis a 2 milliárdos terményszárító mellett múltkor ők nyerték el a 3 milliárdos tehénistállók építését is a Ménesbirtokon.

Felét az EU fizeti

Ahogy az a közbeszerzési kiírásban és az eredményközlő hirdetményben is szerepel, a Ménesbirtok a terménytisztító és -szárító építési költségeihez európai uniós támogatást is felhasznál. Azt írták, hogy a beruházást „a VP2-4.1.7-21 kódszámú pályázatban benyújtottak alapján” kívánják megvalósítani.

Ebből a VP a Vidékfejlesztési Program rövidítése, és az uniós támogatásokat nyilvántartó kormányzati honlap szerint a Ménesbirtok még állami cégként, 2021. szeptember végén nyújtott be támogatási kérelmet a vetőmagüzem fejlesztésére. A kormány pedig 2022. február elején ítélt oda 1 milliárd forint EU-s pénzt a tangazdaságnak a beruházásra, melynek összköltségét akkor 2 milliárd forintra becsülte a Ménesbirtok.

A tehénistállókra és vetőmagüzem-fejlesztésre kapott uniós támogatások (forrás: palyazat.gov.hu)

A vetőmagüzem fejlesztésére odaítélt 1 milliárd forint EU-s támogatásáról szóló döntés után fél évvel később, 2022 augusztusában a kormány ingyen odaajándékozta a mezőhegyesi Ménesbirtokot a 2021-ben létrehozott a Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak (JNFA), melynek kuratóriumi elnöke Lázár János.

Állami kézből alapítványiba

A JNFA egyike azoknak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak (KEKVA-k), amelyek több milliárd forintnyi vagyont kaptak a kormánytól, és fideszes politikusok irányításával működnek.

Az egykor állami, majd a 2000-es évek elején privatizált Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonrészét 2016-ban az állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza, és az igazgatására kormánybiztosként Lázár Jánost jelölték ki. A visszavásárlás után több tízmilliárd forintot fordított a kormány a birtokra: 2018-ig Lázár elmondása szerint 22 milliárd forintból szervezték át, és 2021-ben 9,5 milliárdos tőkeemelést kapott.

Épült többek között kollégium 1,3 milliárd forintért, sportcsarnok 3,3 milliárdért, kocsiszín és versenyistálló 1 milliárdért, de egy absztrakt lovasszoborral is meglepte a mezőhegyesieket a Ménesbirtok.

A most EU-s pénzből fejleszteni kívánt vetőmagüzem is a Ménesbirtokhoz hasonló sorsot járt be: valamikor állami tulajdonban volt, majd privatizálták, aztán a Fidesz-kormány közpénzből visszavásárolta, beintegrálta a tangazdaságba, végül azzal együtt odaajándékozta a Lázár által vezetett alapítványnak.

„A francia termelők által irányított Limagrain vállalat magyarországi önálló kereskedelmi tevékenységét 2000-ben kezdte meg. 2014-ben a Limagrain Europe vetőmagüzemet vásárolt Mezőhegyesen (…) Hosszas tárgyalásokat követően a francia tulajdonos megértette és elfogadta a Magyar Kormány célkitűzését a nagy múltú mezőhegyesi állami gazdaság teljes körű újjászervezésére. Ennek szükségszerűen részét képezi egy olyan ipartelep létesítése, amely a vetőmagtermelés minden lépését integrálja, a szántóföldtől az üzemig. 2019. június 27-én aláírásra került az a szerződés, mellyel a Limagrain Europe eladta a Limagrain Hungary nevű termelési leányvállalatát a Magyar Államnak.” – olvasható a Ménesbirtok Facebook-oldalán.

A mezőhegyesi vetőmagüzem újra az állami vagyon része

A francia termelők által irányított Limagrain vállalat…

Közzétette: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság – 2019. július 1., hétfő

 

Ezt megerősíti a cégadatbázis is: a 2014-ben alapított Limagrin Hungary Kft. új tulajdonosa a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lett 2019 júniusában, és a céget akkor át is nevezték Mezőhegyesi Vetőmagfeldolgozó Kft.-re. Az ügylet idején a Ménesbirtok még állami kézben volt, de már nem sokáig.

2021-ben Lázár lett az akkor létrehozott Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumának elnöke, tavaly pedig a szervezet megkapta ajándékba a kormánytól a Ménesbirtokot – az államkasszából, ismeretlen összegért visszavásárolt vetőmagüzemmel együtt.

A közpénz pedig azóta is nagy tételben áramlik a tangazdaságba: a 2022-es országgyűlési választás előtt az alapítvány 15 milliárd forint közpénzt kapott a kormánytól, a kezelésében lévő Nemzeti Ménesbirtok Zrt. pedig szépen gyarapítja a szervezet vagyonát. A cég ugyanis tavaly minden korábbinál magasabb, nettó 9,6 milliárd forintos forgalmat és 1,3 milliárdos profitot termelt, és ez most már nem az államkasszát, hanem a Lázár-féle alapítványt gazdagítja.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Lázár János lovakkal Mezőhegyesen 2019 áprilisában (fotó: a politikus Facebook-oldala)

Megosztás