Mezőhegyes

Lámacsapatnak kinéző lovasszoborral sokkolta a Ménesbirtok a mezőhegyesieket

Csak az alkotás elkészülte után tudta meg Mezőhegyes képviselőtestülete, hogy mit készül elhelyezni a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. a városi körforgalomban. Nem nagyon tetszett a képviselőknek, de azért megszavazták a lovakat ábrázoló modern szoborcsoportot, ami sok lakosnál is kiverte a biztosítékot. A mű áráról nincs hivatalos információ, de az alkotó szerint 60 millió forintot fizetett érte a Ménesbirtok, aminek tulajdonosa a Lázár János által irányított alapítvány. A polgármester korábban a Ménesbirtokot vezette, és Lázár kampányolt mellette a lakosoknál.

Művészetről nem érdemes vitatkozni, ennek ellenére több száz komment szól arról, hogy borzasztónak tartják a helyiek a frissen elkészült alkotást. A mű megtekintésekor valóban eléggé hunyorítani kell ahhoz, hogy lovaknak lássa az ember a fura csoportosulást.

A Békés megyei város képviselőtestülete a 2023. március 29-i testület ülés 18. napirendi pontjaként szembesült a Mezőhegyes, II. József krt. – Kossuth utca kereszteződésében lévő körforgalomba kihelyezni kívánt szobor tervével. Sőt, nem pusztán egy tervről értesültek ekkor, amiről szavazhattak volna, hanem a már elkészült alkotásról kaptak egy fotót.

Nem tetszett a képviselőknek, de megszavazták

Pap István Tibor polgármester a jegyzőkönyv szerint tájékoztatta a testületet, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója megkereste az önkormányzatot azzal a kérelemmel, hogy egy szobrot helyezzenek el a körforgalomban. A jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy a költségeket a Ménesbirtok állja, azaz a szobor elhelyezése miatt a körforgalom közepében lévő növényeket áttelepítik, és a területet innentől kezdve a Ménesbirtoknak kell üzemeltetnie – jelentsen ez bármit is.

A képviselők véleményezték a szobrot. Van, aki szerint fekete színben jobban nézne ki, más szerint Tarpán sokkal szebb szobor van, de nagy vita nem lett a dologból. A testület 4 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal és 2 tartózkodással elfogadta a javaslatot. Így majdnem egy hónappal később, április végén ki is került a szobor a körforgalomba.

A szobor ügye a 2023. március 29-i képviselőtestületi ülésen (forrás: mezohegyes.hu)

Arról, hogy mi a menete annak, hogy egy szobor például egy körforgalomba kerülhessen, a Településképi rendelet rendelkezik ( 1/2020 – A településkép védelméről ). Ennek 27. paragrafusa szerint amennyiben az építtető nem a helyi önkormányzat, a polgármester a kormányrendeletben meghatározottak kivételével településképi bejelentési eljárást folytat le minden közterületről, közforgalom által használt területről, közforgalom céljára átadott magánterületről látható építési tevékenység megkezdése előtt.

Egy neve elhallgatását kérő forrásunk szerint a mű egyébként a négy mezőhegyesi lófajtát szimbolizálja, azaz a Nóniuszt, a Gidránt és a Furioso-North Start, illetve a mezőhegyesi sportlovat. Elmondása szerint a műhöz a jogszabályoknak megfelelően beszereztek szakvéleményt, mely szerint az alkotás megfelelő minőségű.

„Inkább virágot ültettek volna!”

A mezőhegyesi körforgalomba kihelyezett alkotásról egy helyi képviselő, a szoborral kapcsolatban egyedüliként nemmel szavazó Kovács István rakott ki fotókat egy mezőhegyesi nyilvános Facebook-csoportba. A kommentelők között volt, aki csak annyit írt: „Ez van, ha a Wish-ről rendelünk lovasszobrot…”, míg mások alpakát, dinót, lámát, jegesmedvét, tapírt, birkát láttak bele.

Bár olyan is akadt, aki szerint egy élő állat sem néz ki így, és inkább virágot kellett volna ültetni a körforgalom közepébe. Többek szerint viszont legalább növekedni fog a turistaforgalom, mert mindenki kíváncsi lesz az alkotásra. „Pont olyan mint a lombkorona sétány, nem a szépsége miatt fognak a csodájára járni!!!” – írta valaki.

A képviselő fotói a szobor elhelyezéséről (forrás: Facebook)

Egy helyi lakos a képviselő bejegyzésére válaszul azt írta a mezőhegyesi Facebook-csoportban, hogy korábban kellett volna az alkotással foglalkozni. „A körforgalmi szobor ügye a 2020. július 17-i testületi ülésen napirenden volt. Ekkor kellett volna kérni, hogy a szobortervet mutassák be a testületnek. Senki sem kérte ezt, a jegyzőkönyv tanúsága szerint. Eredetileg nem ide volt lovas szobor tervezve.” – írta.

Erre Kovács István képviselő azt közölte, hogy „Egyet értek azzal, hogy anno volt szó 2020-ban a lovasszoborról. Említés volt, hogy tervben van, melyből az egyik elvetésre került.A másik a körforgalomban megmaradt. Megkerestem a fotóim közül azt a részt ahol látszik. Hát fogadja el azt, hogy ha a képen szereplő szobor készült volna el, ma senki nem lenne indulatos, azt mindenki elfogadná. Talán még akkor is, ha erről szavaz a testület, vagy sem. Az valóban oda illett volna. (Kinagyítva csak ilyen felbontás lett belőle, de a lényeg kinézhető!)”

A körforgalmi lovasszobor 2020-as látványterve (forrás: Kovács István képviselő / Facebook)

A szobrász szerint 60 millióba került

Felvettük a kapcsolatot az alkotóval, Kotormán Norberttel is, aki részletesen mesélt a mű keletkezéséről. Elmondása szerint 1-1,5 éve keresték meg a Ménesbirtoktól, hogy rendelnének tőle egy szobrot. A témaválasztásban szabad kezet kapott, de mivel Mezőhegyesről mindenkinek a lovak ugranak be, ezért ezekből az állatokból indult ki. Továbbá az úgynevezett jelfákat is szerette volna beleemelni a műbe, amelyek kereszteződésekben, útelágazásokban mutatták az utat.

Az általa Felhőlovaknak titulált lények pont ezért nem is tökéletes anatómiai formában jelenítik meg az állatokat, hanem elnagyolva, mintha felhőket figyelnénk meg. Elmondása szerint 60 millió forintba került az alkotás, és mindössze abból értesült arról, hogy sokan elutasítják a művet, hogy a felállítás során többen erős szavakkal közölték a véleményüket.

Mivel a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. honlapján csak 2019-es a szerződéseket találtunk, ezért adatigényléssel fordultunk feléjük, hogy pontosan mennyibe került a szobor elkészítése és elhelyezése.

Lázár alapítványa és embere

Vélhetően azonban a szobor ára a nyomába sem ér annak, amennyibe a körforgalomhoz közeli Ménesbirtokon található kocsiszín és istálló felújítása kerül, az a munka ugyanis nettó 1 milliárd forintot kóstál.

2016-ban a Ménesbirtok Zrt. tulajdonrészét 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza az állam, és az igazgatására kormánybiztosként Lázár Jánost jelölték ki. A visszavásárlás óta több tízmilliárd forintot fordított a kormány a birtokra: 2018-ig Lázár elmondása szerint 22 milliárd forintból szervezték át, és 2021-ben 9,5 milliárdos tőkeemelést kapott. A mezőhegyesi lovaskomplexum 2021-ben került a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kezébe, melynek kuratóriumi elnöke Lázár János lett.

A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány egyike azoknak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak (KEKVA-k), amelyek többek között a 2021. tavaszi osztogatási hullám során kaptak több milliárd forintnyi vagyont a kormánytól.

Az állam nagyvonalúan támogatja a Nemzeti Ménesbirtok Zrt.-t: az Mfor számítása szerint 4 év alatt 44 milliárd forint közpénzt biztosított számára. Az 1 milliárdos kocsiszín és istálló mellett így futotta egy 3,3 milliárd forintos sportcsarnokra, egy 1,3 milliárdos kollégiumra, egy közel 3 milliárdos vetőmagüzemre, és sok másra is. De az egykor állami tulajdonban lévő Ménesbirtok új gazdája, a Lázár János által vezetett alapítvány sem panaszkodhat: a tavalyi országgyűlési választás előtt 15 milliárd forintot kapott a Miniszterelnökségtől.

Lázár János és Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. akkori vezérigazgatója a mezõhegyesi ménesbirtok eredményeirõl és fejlesztésérõl tartott sajtótájékoztatón Mezõhegyesen 2018. január 12-én. (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Pap István Tibor polgármester a Ménesbirtokhoz és Lázárhoz is közel áll, bár (pártoktól) független jelöltként, a Fidesz hivatalos jelöltjét is legyőzve nyerte meg az önkormányzati választást 2019-ben. A Magyar Narancs cikke szerint Pap úgy lett polgármester, hogy Lázár János kampányolt mellett a mezőhegyesieknél.

A helyi postaládákba eljuttatott szórólapon Lázár azt írta, hogy „a legjobb választás egy olyan ember, aki a város valamelyik nagy cégében dolgozik, kellő felelősséggel, tudással és alázattal vállalja a mezőhegyesiek szolgálatát.” Pap István Tibor pedig akkor a Ménesbirtok vezérigazgatója volt, ami ugyan nem a város cége, hanem a Lázár által vezetett alapítványé, de valóban a településen található. Ahogy most már a helyieknek nem tetsző lovasszobor is, amit Pap egykori munkahelye tett ki a városi körforgalomba.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: A mezőhegyesi körforgalomba kihelyezett lovasszobor (fotó: Kovács István önkormányzati képviselő / Facebook)

Megosztás