adatigénylés

A Lázár János által vezetett alapítvány kapott 15 milliárd forintot a Miniszterelnökségtől a választások előtt

Sokan találgatták idén tavasszal, hogy melyik lehetett az a szerencsés szervezet, amit a márciusi Magyar Közlöny szerint 15 milliárd forinttal támogatott a Miniszterelnökség. Április elején közérdekű adatigénylésben kérdeztük meg a Miniszterelnökséget erről, és most, két hónappal később választ kaptunk a kérdésünkre: a Mezőhegyesi Ménesbirtok budapesti címre bejegyzett vagyonkezelő alapítványa (Jövő Nemzedék Földje Alapítvány) kapta a támogatást. E szervezet kuratóriumi elnöke Lázár János. A Ménesbirtok-alapítvány az Áder-féle Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) egyik cégétől bérel irodát Budapesten a Rózsadomb mellett, de hogy mennyiért, azt az Átlátszó korábbi adatkérésére nem árulták el.

A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány egyike azoknak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak (KEKVA-k), amelyek többek között a 2021. tavaszi osztogatási hullám során kaptak több milliárd forintnyi vagyont a kormánytól. Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy ez az alapítvány lett a vagyonkezelője a korábban államosított Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaságnak.

2016-ban a birtok tulajdonrészét 2,1 milliárd forintért visszavásárolta az állam, és az igazgatására kormánybiztosként Lázár Jánost jelölték ki. Ebben az írásban arról is beszámoltunk, hogy a visszavásárlás óta több tízmilliárd forintot fordított az állam a birtokra, 2018-ig Lázár elmondása szerint 22 milliárd forintból szervezték át, és 2021-ben 9,5 milliárdos tőkeemelést kapott.

Rejtett privatizáció: az elmúlt évben több ezermilliárdos vagyon került az államtól a kormánypárt által uralt alapítványokhoz | atlatszo.hu

A folyamatot többen nevezik a privatizáció egy formájának, ami nagyságrendileg csak a rendszerváltást követő magánosításhoz mérhető – ezt igazán az Orbán-kormány sem cáfolta, hiszen az általuk benyújtott és április 27-én elfogadott törvény bevezetőjében is célként szerepel, hogy ezek az alapítványok „a mindenkori kormányzattól” függetlenek legyenek.

A KEKVA-törvény alapján a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány átvette a Ménesbirtok legelőit, erdeit, szántóit. A szervezet kuratóriumi elnöke Lázár János. Az alapítványban kuratóriumi tag még Balczó Barnabás, a NER-közeli cégeknek készségesen hitelező állami bank (MFB) egyik cégének (MFB Invest Zrt.) vezérigazgatója, Kerezsi Miklós, a Ménesbirtok igazgatósági tagja, Csányi Attila, az OTP-vezér Csányi Sándor fia és a Ménesbirtok felügyelőbizottsági tagja és Győrffy Balázs korábbi fideszes parlamenti képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A tisztségviselők a szervezet éves beszámolója szerint nem kapnak tiszteletdíjat a pozíciókért.

A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány (JNFA) célja az alapító okirat szerint vagyonkezelésében lévő mező- és erdőgazdasági földek megőrzése és átörökítése a jövő nemzedékek számára, emellett a Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. működési feltételeinek biztosítása és bővítése, valamint más minta- és tangazdaságok fejlődésének előmozdítása, illetve a középfokú és felsőfokú agrárképzés támogatása.

A szervezet mindezt Budapestről, egy Pasaréti úti irodaházból irányítja: a JNFA ugyanis az Áder János által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány másfél milliárd forintért megszerzett ingatlanába van bejegyezve. Korábban írtunk arról is, hogy bár az ingatlan adásvételi szerződését megkaptuk, a bérleti díj összegét titokban tartotta az ingatlant megvásárló cég tulajdonosa, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

15 milliárd forint egy meg nem nevezett szervezetnek

Március végén az Mfor.hu írta meg, hogy a Miniszterelnökség 15. milliárd forintot csoportosított át „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítéséhez, valamint részére pénzbeli vagyoni juttatás nyújtásához szükséges forrás biztosítása érdekében”. A döntés részleteit a 1208/2022. (III. 30.) kormányhatározat tartalmazza „fejezeten belüli előirányzat-átcsoportosítás”-ként. (Az összeg ugyanis a március végi rendelet hatályba lépéséig a Központi kezelésű előirányzatok részeként a Miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos bevételek és kiadások között szerepelt, a választások előtt néhány nappal pedig átkerült a Miniszterelnökség Fejezeti szintű előirányzatai közé.)

Forrás: Magyar Közlöny, 2022/59.

A rendelet megjelent a Magyar Közlönyben, majd mindenki találgatni kezdte, hogy vajon milyen újabb közérdekű alapítvány létrehozására készül a kormány. Mi is szerettük volna ezt megtudni, ezért a Miniszterelnökséghez fordultunk egy erre vonatkozó adatkéréssel, április 7-én. A válasz július 6-án érkezett: eszerint nem új szervezet létrehozásáról van szó, hanem a fenti döntés eredményeként a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kap 15 milliárd forintnyi támogatást az adófizetők pénzéből.

Horn Gabriella

Címlapkép: Lázár János hivatalos Facebook-oldala

Megosztás