Mezőhegyes

1,3 milliárd forintból lesz „szállodai kényelem” a mezőhegyesi kollégiumban

1 milliárd 319 millió forintért újítják fel és bővítik ki a kollégiumot a Lázár Jánosra bízott mezőhegyesi ménesbirtokon – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A ménesbirtok milliárdokat kapott 2020-ban a fejlesztésekre, így minden bizonnyal a fideszes országgyűlési képviselő profi lesz nemzetiszínű szalagátvágásban. Nemrég adták át az iskola 1,2 milliárd forintból megújult főépületét, több mint 3 milliárd forintból épül majd sportcsarnok, a tervek szerint lesz uszoda is. A tanári épület rekonstrukciója több száz millió forintba kerül, a Nonius Hotel felújítása is milliárdos tétel. 

A leírás szerint a tervezett oktatási funkciójú kollégium épület elsősorban a Mezőhegyesi Technikum Szakképző Iskola és Kollégium tanulóinak elszállásolására, iskolai étkeztetésre lesz alkalmas, melegítőkonyhát és étkezőt alakítanak ki. Az épület 150 férőhelyes, 2293 négyzetméter nettó alapterületű lesz. Új szigetelést is kap a kollégium, napelemes rendszert építenek ki, illetve talajszondás hőszivattyúval hűtenek, fűtenek majd. Jelenleg az épület egy földszinttel és egy emelettel rendelkezik, a bővítés során a tetőteret építik be, a kollégiumban lift is lesz.

„A férőhelyek számát 150 főre emeljük, minden szobához tartozni fog külön vizesblokk (tusoló, WC).

A háromszintes, jelentős mértékben megnövelt alapterületű épület modern berendezésével és bútorzatával a szállodák kényelmét idézi

– írják a ménesbirtok honlapján.

Öntik a pénzt az alapítványi kézbe kiszervezett ménesbirtokba

Az ajánlatkérő a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Az elmúlt években valósággal dőlt a közpénz a Mezőhegyesi Ménesbirtokra (az állam négy év alatt 44 milliárd forint tőkét biztosított a Társaság számára), amiben nagy szerepe lehetett annak, hogy Lázár János (volt Miniszterelnökséget vezető miniszter) 2018 óta kormánybiztosként tevékenykedik a társaságnál – írta az Mfor.hu.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok (fotó: Lázár János Facebook-oldala)

Idén tavasszal szavazta meg a parlament, hogy a 12 állami egyetem mellett a ménesbirtok is alapítványi fenntartásba kerüljön. Lázár János szerint ugyanis ez egy erős jogi biztosíték, hogy a ménesbirtokot többé senki se vehesse el a magyaroktól és a mezőhegyesi emberektől. Bár a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság az ország egyik legértékesebb agráripari komplexuma, az érintett Jövő Nemzedék Földje Alapítvány a mai napig nincs bejegyezve.

Pár nappal azután, hogy az alapítványba adásról szóló törvény hatályba lépett, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 1,2 milliárd forint agrártámogatásban részesült.

Fideszes érdekkörök és szupergazdagok is profitálnak az uniós agrártámogatásokból | atlatszo.hu

Miközben a kormány arról faggatja a lakosságot, vajon „dühíti-e őket Brüsszel”, úgy tűnik, a saját berkeikben is vannak, akik ha nem is kedvelik az EU-t, profitálnak az onnan érkező forrásokból. Például az agrártámogatásokon keresztül, amelyek közül egyet, az „állattartó telepek fejlesztésére” kiírt pályázatot végig is néztünk, hogy megtudjuk, kiknek hozott hasznot.

Közel 10 milliárd állami támogatásból fejlesztenek

A 2020. december 24-én megjelent Magyar Közlöny írt arról, hogy 9,5 milliárd forint tőkeemelést kap a ménesbirtok. Ebből a forrásból 2,8 milliárd forint értékben a vetőmagüzem korszerűsítése valósul meg, illetve 250 millió forint értékben Magyarország Digitális Agrár Stratégiája helyben megvalósuló elemeit finanszírozza a társaság, a többi forrásból az iskolához kapcsolódó további beruházások indulnak el. A központi épület 1,2 milliárd forintért újult meg nemrég.

A sportcsarnok megépítése a legnagyobb vállalkozás, ugyanis annak a becsült költsége több mint 3 milliárd forint. A kivitelezésre kiírt tender még zajlik. A 3000 négyzetméteres hasznos területtel rendelkező létesítményben a hagyományos kézilabda- és kosárlabdapályák mellett többek között edzőterem, elektromos találatjelző gépekkel felszerelt vívópástok, automata önbiztosító rendszerrel ellátott mászófal is helyet kapnak – olvasható az iskola oldalán. A tervek szerint uszoda is lesz a ménesbirtokon.

A tornacsarnok látványterve (fotó: DAW Építész Stúdió/mezohegyesbirtok.hu)

A tanári épület rekonstrukciója 352 millió forintba kerül, amivel az orosházi Iványi Építőmester Kft. járt jól. A beruházás során az 1864-ben épült főállatorvosi villa műemlék épülete visszanyeri eredeti alaprajzát és romantikus stílusú arculatát. A Nonius Hotel felújítását 1,3 milliárd forintért a szegedi RZB Invest Kft. nyerte el. A Hangai fogadó épületének és környezetének rendezése 413 millió forintba kerül, azt a HÉB Hungária Kft. végezheti.

Hirtelen megtáltosodott a cég

A kollégiumra kiírt nyílt eljárásra öt ajánlat érkezett be, a nyertes ajánlattevő a budapesti BUILD IT Mérnökiroda Kft. lett. A cég tulajdonosa az Opten adatbázisa szerint Sárkány Márk. A kft. az elmúlt néhány évben igencsak megtáltosodott. Az értékesítés nettó árbevétele 2020-ban 4,2 milliárd, 2019-ben 2 milliárd volt, miközben 2016-ban még csak 112 millió forintos nettó árbevételt értek el. Az adózott eredményük 2020-ban 723 millió, 2019-ben 52 millió, 2016-ban pedig 14 millió forint volt.

Idén nyáron számoltunk be arról, hogy a cég részt vesz az 5,5 milliárdos, Békés megyében található, geszti Tisza-kastély felújításában, a tenderkedvenc West Hungária Bau (WHB) mellett. A cég 2020-ban nyerte el Mezőhegyesen az oktatási főépület energetikai homlokzatfelújítását 580 millió forintért. Ők zsebelték be 2020-ban az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskola felújítását és bővítését is 625 millió forintért.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A mezőhegyesi kollégium látványterve (fotó: DAW Építész Stúdió/mezohegyesbirtok.hu)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás