Mezőhegyes

Húzta a száját, de végül megmondta a mezőhegyesi lámaszobor árát a Ménesbirtok

Április végén Mezőhegyesre egy körforgalom közepébe modern lovas szobrot telepített a Nemzeti Ménesbirtok Zrt., amelyet a Lázár János által vezetett alapítvány irányít. Az alkotója által Felhőlovak névre keresztelt szoborcsoport sokak szerint inkább lámákra, dinoszauroszokra vagy kövér birkákra hasonlít. Május elején hiába kérdeztük a Ménesbirtoktól, hogy mennyibe került a megosztóra sikerült alkotás, a cég megtagadta a válaszadást. Emiatt panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, s ennek köszönhetően most megkaptuk a szobor készítőjével kötött szerződést, amely tartalmazza az árat is: nettó 48 millió forint.

2016-ban a Ménesbirtok Zrt. tulajdonrészét 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza az állam, és az igazgatására kormánybiztosként Lázár Jánost jelölték ki. A visszavásárlás óta több tízmilliárd forintot fordított a kormány a birtokra, ami aztán 2021-ben került az egyik KEKVA, a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kezébe, melynek kuratóriumi elnöke Lázár János lett. A Mezőhegyesen működő tangazdaság azóta is fürdik a közpénzben, a tavalyi országgyűlési választás előtt például 15 milliárd forintot kapott a Miniszterelnökségtől, s most épp vízágyas istállót építenek teheneknek.

Május elején számoltunk be arról, hogy a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. a mezőhegyesi II. József krt. – Kossuth utca kereszteződésében lévő körforgalomba egy szoborcsoportot helyezett ki. Méghozzá elég meglepetésszerűen: a Békés megyei város képviselőtestülete sem tudott a tervekről, csak a már elkészült alkotásról kaptak egy fotót a március végi testületi ülésen. Méghozzá Pap István Tibor polgármestertől, aki korábban a Ménesbirtokot vezette, és Lázár kampányolt mellette a lakosoknál a választás előtt.

Nem minden képviselőnek tetszett az alkotás, de 4 igennel, 1 ellenszavazattal és 2 tartózkodással elfogadták a javaslatot, így április végén ki is került a szobor a körforgalomba. Ekkor lángoltak fel a helyiek indulatai. Bár a mű elvileg a négy helyi lófajtát, a Nóniuszt, a Gidránt, a Furioso-North Start és a mezőhegyesi sportlovat szimbolizálja, sokan inkább alpakát, dínót, lámát, jegesmedvét, tapírt, kövér birkát láttak bele. De olyan is akadt, aki szerint egyetlen élő állat sem néz ki így, és inkább virágot kellett volna ültetni a körforgalom közepére.

A Felhőlovak nevet viselő alkotást Kotormán Norbert szobrászművész készítette, akitől annyit sikerült akkor megtudnunk, hogy 1-1,5 éve keresték meg a Ménesbirtoktól, hogy rendelnének tőle egy szobrot, de a témaválasztásban szabad kezet kapott. Ő maga döntött a lovak mellett, ám az úgynevezett jelfákat  – amelyek kereszteződésekben, útelágazásokban mutatták az utat – is szerette volna beleemelni a műbe, s az épp ezért nem is tökéletes anatómiai formában jeleníti meg az állatokat, hanem elnagyolva. Kotormán elmondása szerint 60 millió forintba került az alkotás.

Nem akarták megmondani a szobor árát

Mivel a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. honlapján csak 2019-es a szerződéseket találtunk, előző cikkünk írása előtt, április végén adatigényléssel fordultunk feléjük, hogy megtudjuk, pontosan mennyibe került a szobor elkészítése és elhelyezése. Ezzel pedig kabarét indítottunk el.

Bár csak a szobrásszal kötött szerződést és az alkotás árát kértük, az Infotörvényben megszabott 15 napos válaszadási határidő utolsó napján, május 11-én a Ménesbirtok meghosszabbította a válaszadást újabb 15 nappal. Majd a hosszabbítás letelte után, kerek egy hónappal az adatigénylésünk benyújtása után, május 26-án

megtagadták a szerződés kiadását.

„Tekintettel arra, hogy a Kotormán Norbert szobrászművésszel megkötött megállapodás időszakában a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-re nem vonatkoztak az Infotv. közzétételi kötelezettségre vonatkozó szabályai, ezért nem áll módunkban megküldeni.” – írták.

Hasonlóan jártunk a másik, szintén április végén beadott adatigénylésünkkel is, amelyben a 2020. január 1. és 2023. április 26. között kötött szerződéseik listáját kértük. Először ott is meghosszabították 15 nappal a válaszadási határidőt, majd május végén csak részleges adatokat küldtek azzal az indoklással, hogy 2021. május 5. óta a Ménesbirtok nem alanya az Infotörvénynek.

A NAIH nyomására mégis elárulták

Bár a Ménesbirtok nem indokolta meg, hogy szerinte miért nem vonatkozik rá az Infotörvény 2021. május eleje óta, nem volt nehéz kitalálni. Akkor alakult meg ugyanis a korábban állami kézben lévő cég jelenlegi tulajdonosa, a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány. Ez a szervezet egyike azoknak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak (KEKVA-k), amelyeket közpénzből alapított a kormány 2021-ben, és bár elvileg az államtól függetlenül működnek, tele vannak fideszes politikusokkal és más kormányközeli személyekkel.

Bár az összes KEKVA szeret titkolózni, rájuk is vonatkozik az Infotörvény, hiszen a nevükben és a rájuk vonatkozó törvényben is benne van, hogy közfeladatot látnak el. Korábban egy ehhez hasonló ügyünkben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) már megállapította, hogy egy ilyen, közpénzből létrejött vagyonkezelő alapítvány tulajdonában lévő cég szerződései közérdekű adatok, ezért most is a hatósághoz fordultunk.

Beadványunk nyomán a NAIH felszólította a Ménesbirtokot az általunk kért adatok kiadására, s ennek nyomán a mezőhegyesi tangazdaság augusztus végén megküldte a lovasszobor alkotójával kötött megállapodást.

A dokumentum szerint Kotormán Norberttel 2022. február 25-án egyeztek meg abban, hogy a művész készít a mezőhegyesi körforgalomba egy szobrot, ami „távolról megközelítve kisebb facsoport, vagy megöregedett fa érzetét keltheti, közelebbről azonban jól olvasható, hogy a lombozat vagy korona rész négy lófigurából áll össze”.

A szobrász összesen nettó 48 millió forintot kapott az alkotásért.

Ez bruttó 60,96 millió forint, vagyis a szobrász jól emlékezett rá, amikor májusban kérdeztük. A vállalkozói díj a következő tételekből állt össze: anyagköltség (kőanyag, saválló csapoló anyagok, ragasztó) nettó 15 millió, kőmegmunkálás (kőfaragás, fúrás, szoborállítás, munkahelyi kőmozgatás) nettó 16 millió, plusz alkotói díj (tervezés, lebonyolítás, tiszteletdíj) nettó 17 millió forint.

Érdekesség, hogy a lovas szoborral kapcsolatos szerződést nem szívesen adta ki a Ménesbirtok, és ezt jelezte is a dokumentumhoz fűzött levelében:

„Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a kért okiratot ugyan megküldtük, de azzal a jogfenntartással, hogy bár a NAIH álláspontjával nem értünk egyet, úgy gondoljuk, hogy önmagában ebben az ügyben nem érdemes a jogvitát eszkalálni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy e jogunkkal a jövőben bármely hasonló – álláspontunk szerint megalapozatlan – adatigényléssel szemben ne élnénk a jogaink megóvásának törvényes eszközeivel.”

Valószínűleg ez az oka annak, hogy a 2021. május 5. után kötött szerződéseik listáját a mai napig nem küldték még meg.

A körtefa bosszúja

Úgy tűnik azonban, hogy nem csak a szoborral, hanem az annak helyt adó körforgalommal is baj van Mezőhegyesen. Bár az ünnepélyes átadó szeptember elsején lesz, a tavaly december óta használható útra egy szeptember 4-től kezdődő 2-4 hetes lezárást jelentett be az önkormányzat „garanciális javításokra” hivatkozva.

Értesítjük Mezőhegyes Város polgárait, hogy a II. József körút-Kossuth utca-Jókai utca csomópontjában épült…

Közzétette: Mezőhegyes Város Önkormányzata – 2023. augusztus 28., hétfő

 

A helyiek a körtefa bosszújáról beszélnek az elátkozott, folyton megsüllyedő körforgalom esetében. Itt állt ugyanis egy öreg körtefa, amit kivágtak, hogy a körforgalom és a kerékpárút megépülhessen. Információink szerint nem csak az aszfalttal van most baj: a vízelvezetők sem tudják ellátni a feladatukat, mert túl magasra kerültek, így a víz mindenhova folyik, csak nem oda, ahova kéne.

A mezőhegyesi körforgalom és szoborcsoport 2023 augusztus végén (fotó: Olvasónk)

Pedig nem kevés pénz ment el a csomópontra, amely a Mezőhegyes Városi Önkormányzat, a Békés Megyei Önkormányzat és Magyar Közút Nonprofit Zrt. közös beruházásának részeként valósult meg. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-fejlesztéssel összefüggő üggyé nyilvánította a projektet, amelyben nagyjából 10 kilométernyi kerékpárút épült meg.

Alapkőletétel az épülő körforgalom közelében 2022. március 22-én (fotó: Békés Megyei Önkormányzat)

A 2,3 milliárd forintos beruházás hivatalosan „Mezőhegyes – Megyehatár kerékpárút hálózat fejlesztése új kerékpárforgalmi létesítmények építésével, 4444 és 4434 jelű utak kereszteződésében körfogalom kialakítása” néven futott, a kivitelező a Bólem Építőipari Kft. volt. A projekt teljes költségét az Európai Unió fizette.

Erdélyi Katalin – Zimre Zsuzsa

Címlapkép: A mezőhegyesi szoborcsoport közelről (fotó: Köztérkép/Benkő Gabriella Emese)

Megosztás