médiaszereplés

A milliárdos mezőhegyesi istállóépítésről beszélt Segesvári Csaba a Klubrádióban

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-hez évek óta folynak az állami milliárdok, így nem okoz gondot a milliárdos kiadás. Az ország egyik legértékesebb agráripari komplexuma 2021 tavaszán került a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kezébe, a kuratórium elnöke Lázár János lett. A közbeszerzésről és az állami milliárdokról Segesvári Csaba beszélt július 26-án a Klubrádió reggeli műsorában.

Versenyistálló és kocsiszín újul meg Mezőhegyesen: a Lázár János felügyelte Ménesbirtokon most 1 milliárd forintért építkeznek. Miközben több beruházást is lestoppolt a kormány spórolásra hivatkozva, a Ménesbirtokon nem állt meg az élet.

Néhány napja számoltunk be arról, hogy kocsiszín és versenyistálló felújítását végezheti nettó 1,055 milliárd forintért a Galéria Invest Kft. a mezőhegyesi ménesbirtokon. „A rekonstrukcióval érintett nettó alapterület kocsiszín esetében 1286 m², versenyistálló 1003 m², az összes hasznos alapterülete 2289 m², tervezett (kialakult megmaradó) építménymagasság 5,33 m.” – olvasható a tender leírásában.

A Lázár János által vezetett alapítvány kapott 15 milliárd forintot a Miniszterelnökségtől a választások előtt | atlatszo.hu

A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány (JNFA) célja az alapító okirat szerint vagyonkezelésében lévő mező- és erdőgazdasági földek megőrzése és átörökítése a jövő nemzedékek számára, emellett a Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. működési feltételeinek biztosítása és bővítése, valamint más minta- és tangazdaságok fejlődésének előmozdítása, illetve a középfokú és felsőfokú agrárképzés támogatása.

Bár a kormány több projektet leállított a közelmúltban takarékoskodási okokból, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek nincsenek anyagi gondjai: legutóbb azért írtunk róla, mert kiderült, hogy kapott 15 milliárd forint közpénzt az államtól.

A Miniszterelnökségtől származó összegről a márciusi Magyar Közlöny számolt be, a támogatott szervezet neve azonban nem szerepelt a dokumentumban. Április elején ezért megkérdeztük Miniszterelnökséget, és nemrég, két hónappal később választ kaptunk a kérdésünkre: a Mezőhegyesi Ménesbirtok budapesti címére bejegyzett vagyonkezelő alapítvány, a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kapta a támogatást. E szervezet kuratóriumi elnöke Lázár János.

A Ménesbirtokra áramló állami pénzekről, az aszályról, a mezőgazdasági támogatásokról Segesvári Csaba beszélt július 26-án a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Az Mfor összesítése szerint az állam négy év alatt 44 milliárd forint tőkét biztosított a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. számára, amely 2021-ben 9,5 milliárdos tőkeemelést kapott. Mindez azonban már nem közvetlenül az állami vagyont gyarapítja, hanem a Jövő Nemzedék Földje Alapítványét.

Megosztás