közbeszerzés

Egymilliárdért újítanak fel istállót és kocsiszínt a Lázár János vezette Ménesbirtokon

Kocsiszín és versenyistálló felújítását végezheti nettó 1,055 milliárd forintért a Galéria Invest Kft. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-hez évek óta folynak az állami milliárdok, így nem okoz gondot a milliárdos kiadás. Az ország egyik legértékesebb agráripari komplexuma 2021 tavaszán került a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kezébe, a kuratórium elnöke Lázár János lett.

„A tervezett beruházás két elemből tevődik össze, a kocsiszín és a versenyistálló épületeinek felújításából. A rekonstrukcióval érintett nettó alapterület kocsiszín esetében 1286 m², versenyistálló 1003 m², az összes hasznos alapterülete 2289 m², tervezett (kialakult megmaradó) építménymagasság 5,33 m. Az engedélyezett építési tevékenységgel felújítandó épületegyüttes műemléki védelem alatt áll.” A részlet abból a közbeszerzésből származik, amelynek a napokban hirdették ki győztesét. A tendert a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. írta ki, a felújítást a Galéria Invest Kft. nyerte, nettó 1 055 000 000 forintos ajánlattal.

A felújítás részletezéséből kiderül, hogy „az épület meglévő belső állapota jelenleg az eredetivel megegyező, azaz istálló. Ugyanakkor a jelenlegi alaprajzi elrendezés mellett képtelenség megfelelni a szabványoknak. A belső felújítás és minimális átszervezés mellett az elavult rétegrendeket korszerűekre kell cserélni.

A történeti szerkezetek (öntött vas oszlopok, poroszsüveg boltozat orrtéglával) megóvására ügyelve új padozatot kell kialakítani, megelőzve a kártevők elterjedését. Fontos cél a meglévő nyílászárók eredeti állpotban való megőrzése és felújítása, amennyiben ezt műszaki állapotuk nem engedi, a meglévő mintájára azokat újra kell gyártani. Az újonnan épített elemek kortárs építési módszerekkel, de „emberközeli” burkolattal (pl. svédpadló) kerülnek kialakításra. Az épület közepénél elhelyezkedő szárny nagyobb szerepet kap az új nyerges kialakításával.”

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság (forrás: Lázár János közéleti Facebook-oldala)

Az istálló melletti „kocsiszín” épület meglévő belső állapota jelenleg istálló, öltöző, kocsiszín és irodai-munkahelyi igények kiszolgálására alkalmas, ugyanakkor a tervezett reprezentatív funkciókat képtelen befogadni (szerszámok bemutatása, kiállítása). A kivitelező feladata a külső megjelenés összehangolása mellett a szociális blokk teljes belső átalakítása oly módon, hogy az épület „előéletének” értékes elemei megmaradjanak. Az istálló és a kocsiszín eredeti funkciója mellett az épület északi végére terveztek nagyobb átalakításokat.

Milliárdok folynak Mezőhegyesre

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ről legutóbb azért írtunk, mert közérdekű adatigénylés után végre kiderült, kit is lepett meg a magyar kormány 15 milliárd forinttal.

A Miniszterelnökségtől származó összegről a márciusi Magyar Közlöny számolt be, a támogatott szervezet neve azonban nem szerepelt a dokumentumban. Április elején ezért megkérdeztük Miniszterelnökséget, és most, két hónappal később választ kaptunk a kérdésünkre: a Mezőhegyesi Ménesbirtok budapesti címére bejegyzett vagyonkezelő alapítvány, a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kapta a támogatást. E szervezet kuratóriumi elnöke Lázár János.

A Lázár János által vezetett alapítvány kapott 15 milliárd forintot a Miniszterelnökségtől a választások előtt | atlatszo.hu

A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány (JNFA) célja az alapító okirat szerint vagyonkezelésében lévő mező- és erdőgazdasági földek megőrzése és átörökítése a jövő nemzedékek számára, emellett a Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. működési feltételeinek biztosítása és bővítése, valamint más minta- és tangazdaságok fejlődésének előmozdítása, illetve a középfokú és felsőfokú agrárképzés támogatása.

A Ménesbirtok tulajdonrészét 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza az állam 2016-ban, és az igazgatására kormánybiztosként Lázár Jánost jelölték ki. A visszavásárlás óta több tízmilliárd forintot fordított az állam a birtokra. Mezőhegyesen többek között sportcsarnok épül, de 1,3 milliárd forintért felújítják fel és kibővítik a kollégiumot, emellett 2,8 milliárd forint értékben korszerűsítik a vetőmagüzemet, és a tervek szerint uszoda is lesz.

Emellett 22 milliárdért fejlesztik öntözőrendszert is. A hvg.hu írta meg, hogy a kivitelezést Mészáros Lőrinc családi vállalata, a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. nyerte.

A ménesbirtok favoritja építheti 3,3 milliárdért a sportcsarnokot Mezőhegyesen | atlatszo.hu

Rövid időn belül a harmadik közbeszerzését nyeri el a Lázár János felügyelte Mezőhegyesi Ménesbirtokon a budapesti BUILD IT Mérnökiroda Kft. A cég éves forgalma öt év alatt 112 millió forintról 4,2 milliárdra nőtt, köszönhetően többek között olyan állami beruházásoknak is, amelyekben gyakran NER-cégek oldalán vett részt a társaság. Az alapítványba kiszervezett Ménesbirtokba tovább folyik a közpénz, de legalább már bejegyezték a szervezetet.

Az Mfor összesítése szerint az állam négy év alatt 44 milliárd forint tőkét biztosított a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. számára, amely 2021-ben 9,5 milliárdos tőkeemelést kapott. Mindez azonban már nem közvetlenül az állami vagyont gyarapítja, hanem a Jövő Nemzedék Földje Alapítványét.

Segesvári Csaba

Nyitókép: Lázár János a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban június 6-án (forrás: Lázár János közéleti Facebook-oldala)

Megosztás