Hódmezővásárhely

Közel tízmilliót költhetett a sorosozós Márki-Zay kampányra a fideszesekből is álló civil szervezet

A Fidesz hódmezővásárhelyi elnöke, Hegedűs Zoltán egykori alpolgármester, fideszes önkormányzati képviselők és Lázár János kastélyos ügyvédje is feltűnik a Márki-Zay ellen plakátoló Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesületben. Tavaly 13,5 millió forint alapítótól kapott befizetést tüntettek fel a beszámolóban, ami az elnök szerint adminisztrációs hiba. Ádók János a konkrét költésekről hallgat, de a számok árulkodnak.

Támogatási kampány

“Az Egyesület célja:

  • az “egységes” Hódmezővásárhely megvalósítása.
  • Hódmezővásárhely gazdasági és kulturális életének a segítése, fellendítése.
  • Hódmezővásárhely magas színvonalú egészségügyi és szociális viszonyai megteremtésének az elősegítése.
  • Erős, helyi polgári társadalom megteremtése, a lakosság jobblétét szolgáló elképzelések megvalósítása Hódmezővásárhelyen.
  • Hódmezővásárhely közéletének a fellendítése”

– ez áll a Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület 2011-ben elfogadott Alapszabályzatban. Ez az az egyesület, amelynek nevében 2019-ben Ádók János Hódmezővásárhelyszerte Márki-Zay Pétert Soros Györggyel közösen ábrázoló plakátokat jelentett meg.

Hogy miért tették, arról a fideszközeli vasarhely24.com írt “Óriásplakátokon szembesítik a polgármestert a saját szavaival” – címmel még 2019-ben. Ebben Ádók Jánost, az egyesület elnöke adott interjút a plakátokról. Eszerint: “Márki-Zay Péter polgármesternek csak a saját hatalmi törekvései a fontosak. Országos politikai karriert épít, miközben a város tönkremegy. Szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy ismét rossz irányba fordult Vásárhely, amin mindannyian rajta fogunk veszteni. A vásárhelyieket csúnyán átverték” – mondta az egyesületi elnök. Hozzátette,

“a plakátok 860 ezer forintos költségét az egyesületünk tagsága és támogatóink adták össze”.

Hogy mennyire félresikerült a kampány, jól mutatja, hogy a cikk eleje ma már egy helyreigazítással kezdődik, amely szerint “valótlanul híreszteltük, hogy „minden a plakátokon szereplő idézetet maga a polgármester mondott, azon nem változtattunk semmit.”

Ádók a kormánybarát portálon az egyesületről annyit mondott, hogy “idén 20 esztendeje, 1999-ben alakultunk meg. Akkor volt Hódmezővásárhely olyan veszélyben, mint most, hiszen a két évtizeddel ezelőtti, Rapcsák András polgármesteri tisztségéből való felfüggesztése körüli botrányok megakasztották az addigi fejlődést, és majdnem tönkrement a város. Az egyesület alapítói ezt nem nézték tétlenül, elkötelezett, lokálpatrióta vásárhelyiként nem hagyhattuk, hogy a nehezen felépített munkát lerombolják, és az öncélú politikai vitáknak az egész város a vesztese legyen.” Az alapítókat ugyanakkor név szerint nem említette.

Lázár János neve is felbukkant

Az Átlátszó a Szegedi Törvényszéken megnézte az egyesület bíróságon leadott aktáját. Ebből többek között kiderül, kik a tagok, kik voltak az elnökök, és hogy ki, milyen tisztséget tölt be az egyesületben.

A 2011-es alapszabályzatot a már elhuny egykori polgármester, Almási István írta alá elnökként, Szél István jegyzőkönyvvezetőként szerepel, Hegedűs Zoltán pedig mint hitelesítő. A dokumentumot a meghatalmazás alapján Kulik Ernő ügyvéd jegyezte. 2011 decemberében belépési nyilatkozatot töltött ki többek között Fekete Ferenc, Cseri Tamás, elfogadó nyilatkozatot – vagyis, hogy felügyelő bizottsági tisztséget vállal – tett Havasi Katalin, Hegedűs Zoltán, Almási István.

Ők mind a Fidesz politikusai: Fekete korábban volt önkormányzati képviselő, Cseri Tamás most is az, Hegedűs Zoltán pedig szintén korábban volt alpolgármester – Almási István halála után a Fidesz-KDNP őt indította Márki-Zay Péterrel szemben.

De Kulik Ernő sem ismeretlen Hódmezővásárhelyen. Az ügyvéd nevét 2016-ban ismerte meg a nagyközönség, amikor a városhoz közel elkezdődött a vadászházépítés, erről itt írtunk.

Óriásdaruval építik a Lázár-közeli jogász vadászkastélyát a hódmezővásárhelyi tanyavilágban

A Lázár János részvételével működő vadásztársaság húsz évre szerzett vadászati jogot Csongrád megye legnagyobb vadászterületén. Eközben a Hódmezővásárhelyhez tartozó Batidán hatalmas vadászkastélyt épít egy Lázárhoz több szálon kapcsolódó, titkolózó jogász. A levegőből is jól látható nagyberuházás kedvéért az önkormányzat módosította a helyi építési szabályozást, az építkezést biztonsági szolgálattal őrzik.

Az azóta Lázár János érdekeltségébe került épületegyüttes kapcsán akkor azt írtuk, “a nagyszabású batidai építkezéssel kapcsolatban az Átlátszó az ingatlan-nyilvántartás segítségével kiderítette, hogy a telket a hódmezővásárhelyi Előre vadásztársaság adta el tavaly, 2015-ben egy magánszemélynek, Kulik Jenőnek. Kuliknak erős lobbija lehet a városházán, mert a hódmezővásárhelyi közgyűlés fontosnak tartotta a batidai beruházást annyira, hogy a tulajdonosváltás után pár hónappal rögtön helyi építési szabályzatot módosított, és kiemelt intézményi besorolást kapott a vadászház. Ez azt jelenti, hogy számos építési korlátozás, például a legnagyobb építési magasság alól felmentést kapott a beruházó.”

Szél István pedig Székkutas fideszes polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Vagyis a Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület tagjai közt megjelennek a Fidesz tagjai, valamint a kezdetekkor ott volt maga Lázár János, és a jogi képviselőként eljáró későbbi kastélypartnere is.

Az Átlátszó által megtekintett dokumentumok szerint Lázár János 2011. december 15-ig vállalt tisztséget az egyesületben, őt Almási István váltotta. Ádók János pedig a szintén fideszes többségű megyei közgyűlés alelnöke.

Már csak azért is érdekes a taglista, mert a plakátozás kapcsán a Fidesz helyi elnöke, Havasi Katalin – aki az egyesületben is tisztséget visel – az azonnali.hu újságírójának azon kérdésére, miszerint az akkori kampányoknak mennyire van köze a Fidesznek azt válaszolta: “Nem tudok olyanról, amit a helyi Fidesz adna ki”.

A dokumentumok alapján valóban nem a Fidesz, hanem egy olyan egyesület adta ki, amelynek tagjai között sok a fideszes.

Az egyesület 2019-es beszámolójából kiderül: 13 millió 516 ezer forint egyéb bevételük volt, ebből 0 forint tagdíj. A teljes összeget az “alapítótól kapott befizetés”-ként tüntették fel.

Anyagjellegű ráfordításokra 9,5 millió forint ment el, személyi jellegű ráfordításokra 4,2 millió, és 451 ezer forint veszteséggel zárták az évet.

A beszámoló szerint 2019. január 1-től május 31-ig tájékoztató kampányt szerveztek: “a kampány keretében hirdetés óriásplakátokon, hirdetőújságban, internetes hírportálokon, szórólapok terjesztése Hódmezővásárhely területén”, valamint “az Egyesület összesen 3.000.000 Ft pénzbeli díjazásban részesített nyolc eredményes és elismerésre méltó hódmezővásárhelyi fiatal sportolót, valamint kettő edzőt”.

A beszámolóban magánszemélyeket és vállalkozókat neveztek meg a 13 milliós támogatási összeg forrásának, de a felhasználást nem részletezték.

Nem árulták el a részleteket

Az egyesületnek nincs nyilvános email címe, ezért Ádók Jánosnak, a megyei közgyűlés alelnökének írtunk. Megkérdeztük, hogy plakátolásra pontosan mennyit költöttek, és hogy a beszámolóban feltüntetett alapítói befizetés mit takart, ugyanis a számviteli törvény egyesületekre vonatkozó kormányrendelete szerint “az egyéb bevételeken belül részletezni kell legalább a tagdíjak, az alapítótól kapott befizetések, valamint a kapott támogatások összegét.”

Ádók János azt válaszolta, a “könyvelőnk helytelenül az “alapítótól kapott befizetés” sorba írta az egyesület összes bevételét, míg a többi sort üresen hagyta.” Szerinte a valós adatok alapján tagdíjból 18 ezer forint bevételük származott. “Ezen kívül minden bevételünket támogatás jogcímén szereztük, az egyesület tagjaitól és az egyesületet, vagy céljainkat támogató partnerektől, mindenben a hatályos törvényeknek megfelelően” – tette hozzá.

A beszámolót elküldtük egy könyvelőnek, aki azt írta, a személyi jellegű kifizetések 4,2 millió forintja olyan, “mintha juttatásként számfejtették volna a sportolók jutalmazását. Annak pont 40,7% volt akkoriban az adóterhelése.” Vagyis a 3 milliós tételt oda könyvelték le.

Ádók szerint: “Az anyagi jellegű kiadásainkban egyéb kiadásaink mellett szerepel az a tájékoztató kampány is, amelynek keretében több felületen megjelentünk az Egyesületünk számára fontos közéleti kérdésekben. Egyesületünk mindenben a hatályos törvényeknek megfelelően működik, és továbbra sem rejti véka alá a véleményét. Akár tetszik ez Vásárhely polgármesterének és az őt segítő újságíróknak, akár nem” – zárta sorait.

Arra a kérdésre, hogy akkor mire költöttek pontosan és mennyit, mennyibe került a sorosozós kampány, nem válaszolt.

Vagyis az anyagjellegű ráfordításokra könyvelt 9,5 millió forint a Márky-féle kampány költsége lehetett, hiszen más tevékenységet nem szerepeltetett az egyesület a beszámolóban.

 

Korábban jóval kevesebből gazdálkodtak

Az egyesület 2014-től 2019-ig vizsgált beszámolói szerint így alakultak a bevételek, kiadások:

 

A beszámolókban közös, hogy a közhasznú tevékenység bemutatása bekezdésben kulturális tevékenység szerepel, célcsoportként “Hvmhely gazdasági és kulturális életének fellendítése”, és a közhasznú tevékenységből részesülők létszáma is állandóan 25 ezer. Vagyis ugyanarra a tevékenységre 2014-2019 között ennyit költöttek.

 

2018-ban egy építészközlönyért is fizettek, valamint fotó jogát vásárolták meg a 2019-es, Márki-Zay-Soros kampányhoz.

Hogy Soros vagy Márki-Zay, esetleg mindkettőjük fotójáért adtak-e pénzt, nem derül ki.

 

Segesvári Csaba

Nyitókép: a Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület egyik plakátja

Megosztás