Hódmezővásárhely

Szocialista lakásmutyi sincs – újabb nyomozást szüntettek meg Hódmezővásárhelyen

Alig több mint egy évnyi nyomozás után megszüntette a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a szocialista Nagy Ernő lakásügye kapcsán indított nyomozást Hódmezővásárhelyen. Előzménye, hogy a Fidesz feljelentést tett az ügy kapcsán, azt állítva, Nagy Ernő (MSZP) lánya titokban, a jogszabályokat megsértve és áron alul vásárolt meg egy hódmezővásárhelyi önkormányzati lakást.

Támogatási kampány

„Feljelentést tesz a Fidesz egy szabálytalanul értékesített önkormányzati lakás miatt Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea MSZP-s alpolgármester és Nagy Ernő szocialista képviselő ellen, akinek lánya a Fidesz szerint áron alul, a közgyűlést megkerülve vásárolta meg az ingatlant” – közölte a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának vezetője még 2019 februárjában Hódmezővásárhelyen. A hvg.hu cikke szerint az azóta a közélettől már visszavonult Hegedűs Zoltán azt állította, hogy „Nagy Ernő a Lakásügyi Tanácsadó Testület (LTT) elnökeként visszaélt hivatali hatalmával, amikor rokoni kapcsolatukat eltitkolva szabálytalanul segítette bérlakáshoz lányát.”

Nem ez volt az első alkalom, amikor a hódmezővásárhelyi fideszes képviselők feljelentést tettek. Először Lázár János sajtósa, Göbl Vilmos levele miatt fordultak a rendőrséghez. Ebben az állt, „sajnos több visszajelzés alapján fennáll a veszélye annak, hogy az olvasók, nézők, hallgatók a pozitív témák alapján úgy érzik, megy, működik a város”, majd

azt javasolta a fideszes képviselőknek, gyűjtsék a negatívumokat, amelyekkel a sajtóban tudnak majd csatákat indítani.

A levél miatt Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakcióvezetője döntött a feljelentés mellett, miközben azt állította, „a városban kialakuló diktatúra újabb állomása az, hogy a polgármester magánlevelezéseket töret fel”. Erről a feljelentésről megírtuk, hogy az információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekmény gyanúja miatt indult nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya 2019. február 1-jén megszüntette.

Lyukra futottak a fideszes képviselők a Márki-Zay elleni feljelentéssel

Hosszú utat járt be a fideszes Hegedűs Zoltán és Cseri Tamás feljelentése: Márki-Zay Pétert a híressé vált Göbl-levél miatt mószerolták be a helyi kapitányságon. Az ügy onnan a szegedi ügyészségre, majd újra Hódmezővásárhelyre, aztán Gyulára került. Ott végül megszüntették a nyomozást.

Ott volt még a strand víztisztítójának 170 milliója, amiről Hegedűs a jegyzőkönyv szerint azt mondta akkor, hogy „a gond az, hogy a polgármester közbeszerzést írt ki, és aláírt egy szerződést 170 millió forintról, amire nem volt fedezete. Fedezet nélküli kötelezettségvállalás, az egyik legsúlyosabb költségvetési kihágás, minek nevezzem”. A feljelentést Tényi Imre tette, a rendőrség ezt az eljárást is megszüntette.

A harmadik volt a lakásügy. Erről a Magyar Nemzet “Korrupciós botrányba keveredett MSZP-s politikusnak adott pozíciót Márki-Zay” írt, majd ezt a vonalat követte a teljes kormánysajtó: “Megtűrt vásárhelyi jogsértés? Nem adta vissza az mszp-s politikus lánya a bérlakást” – írta a Magyar Nemzet, valamint a HírTV, hogy: “A kispestihez hasonló ügy fordulhat elő Hódmezővásárhelyen is”.

A lakásügy lényege, hogy a lakásbizottságot vezető szocialista Nagy Ernőnek a lánya meg akart vásárolni egy önkormányzati lakást, aminek a bérlője volt. A hódmezővásárhelyi Fidesz ennek kapcsán azt állította a Délmagyarországban 2019-ben, hogy “júliusban lesz 2 éve, hogy üresen áll az a lakás, melyet Nagy Ernő lányának jogtalanul, 40 százalékkal olcsóbban akartak átjátszani”, a Magyar Hírlap pedig azt írta, hogy „Jogszabálysértő módon értékesített egy ingatlant Márki-Zay Péter”.

Ezek után a Fidesz helyi szervezete feljelentette Márki-Zay Péter polgármestert, Kis Andrea MSZP-s alpolgármestert és Nagy Ernő szocialista képviselőt. A rendőrség pedig nyomozott. Az Átlátszó érdeklődésére most azt közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy “a megkeresésében megjelölt ügyben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a büntetőeljárást a 2017. évi XC. törvény 398. § (1) c) pontja szerint 2020. július 13-án megszüntette.”

Ez a Büntető Törvénykönyv szerint annyit tesz: “a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.

 

Segesvári Csaba

Fotó: A Fidesz frakció értékelte a polgármester teljesítményét 2019 januárjában. Forrás: Fidesz Hódmezővásárhely Facebook oldala 

Megosztás