Hadiipar

A honvédség folyóiratában ajnározzák a török fegyverrendszert, aminek titkolták a megvásárlását

A Haditechnika című folyóirat legutóbbi számában hatoldalas anyag foglalkozik a török Nurol Makina cégtől vásárolt Gidrán járművek fegyverzetével, ami egy másik török gyártó, az Aselsan SARP-rendszere. A honvédség azonban soha nem jelentette be, hogy vettek ilyeneket a Gidránokra. Sőt, 2020-ban az akkori honvédelmi miniszter azt közölte, hogy nem vásároltak semmit az Aselsantól, holott a cég beszámolójában szerepelt a Magyarországgal kötött szerződés. A beszerzéseket 30 évre titkosította a kormány, és a Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt a kérdéseinkre, de hosszas kutatás után a tárca egyik reklámanyagában megtaláltuk az Aselsan logóját.

A Gidránok vásárlása is zűrzavaros folyamat: még azt sem közölték, hogy mennyibe kerültek a török Nurol Makina által gyártott páncélozott harcjárművek. A beszerzésben viszont közvetítőként részt vesz egy cég, aminek két tulajdonosa egy Orbán és egy Erdogan környezetéhez tartozó oligarcha. Valószínűleg nem véletlen, hogy az összes török hadiipari beszerzést 30 évre titkosította a Fidesz-kormány.

Október közepén megjelent cikkünkben bemutattuk, hogy milyen hadiipari együttműködések vannak Magyarország és Törökország között. A legnagyobb projekt a török Nurol Holding által gyártott páncélos jármű, az Ejder Yalcin átalakított változatának hazai beszerzése. A jármű itthon egy magyar lófajta után a Gidrán nevet kapta.

Titkolják a Gidránok árát

Egy 2020 végi hivatalos bejelentés szerint 2019-ben a Magyar Honvédség 10 darab Gidránt rendelt, és még 40 darabot fog rendelni. A közlemény szerint a távlati tervekben 300 jármű beszerzése szerepel, amelyeket a török licensz alapján legalább részben Magyarországon, Kaposváron gyártanának magyar-német-török együttműködésben.

A vásárlás pikantériája, hogy a honvédség a Gidránokat nem közvetlenül a törökországi gyártótól, hanem egy közvetítő cégtől, a HT Division Zrt.-től vette, amelynek a tulajdonosa egy magyar és egy török kormányközeli oligarcha, Szíjj László és Suat Karakus.

Orbán és Erdogan haverjai állnak a honvédség 30 évre titkosított török beszerzései mögött | atlatszo.hu

Most, a program első fázisában „a későbbi kaposvári gyártáshoz licenszt adó török cég szállítja a járműveket”, majd a második fázisban kezdődik meg a magyarországi gyártás, amelynek során fokozatosan átállnak az európai fegyverrendszerek beépítésére. „A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik.” – írta a közlemény.

Az első tíz Gidrán 2020 végén érkezett Magyarországra, és 2021 februárjában Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájába kerültek. 2022 február végén pedig, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát, kivezényelték őket a keleti országrészbe gyakorlatozni.

A Gidránok áráról viszont soha nem beszélt a magyar kormány egyik illetékese sem. Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője 2020 júniusában írásbeli kérdésben tudakolta a páncélozott harcjárműveket gyártó Nurol Makinával kötött szerződések részleteit és az árat, de hiába: Benkő Tibor akkori honvédelmi miniszter közölte vele, hogy – a honvédségi repülők útjaihoz hasonlóan – honvédelmi és nemzetbiztonsági okokból ezek az információk 30 évig titkosak.

Távirányítású fegyverrendszer

Egy magyar katonai blogger viszont a hivatalos fotók alapján már 2020 decemberében, az első 10 Gidrán érkezésekor felismerni vélte rajtuk az Aselsan két termékét: a SARP távirányítású fegyverállványt és a SEDA-V típusú akusztikus lövésdetektort.

A török hadsereg tulajdonában lévő fegyvergyártó cég még 2020-ban jelentette be a Twitteren, hogy egy NATO-tagország távirányítású fegyverrendszereket fog tőlük vásárolni. A nemzetbiztonsággal foglalkozó Jane’s hírportál értesülései szerint Magyarország (lesz) a vásárló, azonban a cikket rövid időn belül törölték.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő a hírre reagálva 2020 május elején írásbeli kérdést nyújtott be Benkő Tibor akkori honvédelmi miniszternek. Azt tudakolta, hogy kötöttek-e szerződést az említett céggel vagy közvetítőn keresztül vett-e a honvédség valamilyen Aselsan-terméket. A miniszter azt válaszolta, hogy semmi ilyesmi nem történt.

Ehhez képest a török vállalat a 2019-es éves jelentésében azt írta, hogy dolgoznak egy megállapodáson Magyarországgal, a 2020-as jelentésükben pedig már az áll, hogy nem csak megállapodtak hazánkkal, de le is szállították a megrendelt SARP-rendszereket a magyar honvédségnek.

Részlet az Aselsan 2020-as jelentéséből

Címlapon reklámozzák

A kérdést végül a Honvédelmi Minisztérium lapja segített tisztázni.

A tárca tulajdonában lévő HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. által kiadott, kéthavonta megjelenő Haditechnika folyóirat legutóbbi, 2022 októberében megjelent számának címlapját ugyanis a Gidránok fegyverzetének szentelték.

A lap közepén a témával egy közel hatoldalas anyag foglalkozik, melyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) három munkatársa (Havrilla Ferenc, Sebők István, dr. Vég Róbert László) írt. A cikk az Aselsan által gyártott SARP (Stabilized Advanced Remote Weapon Platform – fejlett távirányítású stabilizált fegyverállomás) képességeit és különböző fajtáit ecseteli.

Valamiért azt nem írták le az NKE munkatársai a cikkben sehol, hogy a Magyarország által vásárolt Gidránokon az Aselsan SARP-rendszere van, bár a cím („A Gidrán harcjármű fegyverzete”) egyértelműen erre utal. Akárcsak az anyag utolsó mondata, miszerint: „Ezek az eszközök, platformok és tornyok új lehetőségeket nyitottak meg a Magyar Honvédség számára is, mind a régi, mind az új beszerzésű fegyverek alkalmazása terén.”.

Szerencsére azonban a lap legvégén becsületesen kiírták a borítón és a poszteren látható fotók adatait, így onnan kiderül, hogy a címlapon „A Gidrán harcjárműveken alkalmazott Aselsan stabilizált távirányított fegyverplatform 12,7 mm-es géppuskával felszerelve” szerepel.

Fotókreditek a Haditechnika c. folyóiratban

Ezt látva és olvasva október végén levelet írtunk a Honvédelmi Minisztériumnak. A tárcától azt kérdeztük, hogy

  • a Gidrán járműveken összesen hány darab és milyen típusú Aselsan-termékek vannak,
  • kivel és mikor kötöttek szerződést az Aselsan-termékek beszerzéséről,
  • pontosan hány darab és milyen típusú Aselsan-terméket vettek, és mekkora összeget fizettek ellenértékként.

Arra is rákérdeztünk, hogy egyáltalán miként lehetséges az, hogy a Gidránokon Aselsan-termékek vannak, holott 2020. május 20-án Benkő Tibor akkori honvédelmi miniszter azt közölte, hogy sem a gyártótól, sem közvetítőtől nem vett Aselsan-termékeket Magyarország. Pedig a cég 2020-as jelentésében az áll, hogy leszállították hazánknak a megrendelt termékeket. Netán Benkő Tibor válasza után született a megállapodás?

Levelünk után négy nappal a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya egy kis türelmet kért, de hiába érdeklődtünk később telefonon is, azóta se válaszoltak a kérdéseinkre.

Egy HM-es reklámvideóban megtaláltuk az Aselsant

Miközben a Honvédelmi Minisztérium válaszában reménykedve várakoztunk, hosszas kutakodásba kezdtünk.

Októberi cikkünkhöz már keresztül-kasul feltúrtunk mindent, de sajnos semmilyen szöveges vagy egyértelmű képi nyomát nem találtuk az Aselsan-termékek beszerzésének. Ugyanis a cég logója nem látszik a Gidránokra szerelt eszközön úgy, mint a cég reklámfotóján, és nincs is róluk közeli, jó minőségű kép még az MTI-ben sem. Szövegesen meg semmit nem írtak a fegyverzetről és a török cég neve sem bukkant fel semmilyen hivatalos közlésben.

Fotó: Aselsan/Facebook

Most kibővítettük a keresést, és átnéztük az elmúlt 3 évből az összes fotót és videót a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a korábbi és a jelenlegi honvédelmi miniszter, továbbá különböző államtitkárok és honvédségi vezetők Facebook-oldalán, valamint a kormány és a honvédség honlapján. Abban bíztunk, hogy a vizuális tartalmaknál talán nem voltak olyan elővigyázatosak, és megtaláljuk valahol az Aselsan logóját.

Több ezer Facebook-bejegyzés, fénykép és videó megtekintése után végül sikerrel jártunk: a Honvédelmi Minisztérium oldalán, a honvedelem.hu-n találtunk egy 2021. áprilisi anyagot, amely arról szól, hogy a Gidránok irányzói török felkészítést kaptak. A hírhez mellékelt fotókon fellelhető az Aselsan logója a fegyverzeten és a török instruktor ruházatán is:

A kiképzésről készült reklámvideón pedig még egyértelműbben látszik, hogy a cég SARP-rendszere van a Gidránokon/ban:

Két lehetséges magyarázat van erre:

  • vagy Benkő Tibor tagadó válasza után szerződtek le az Aselsannal,
  • vagy már eleve az Aselsan-termékekkel együtt rendelték és vették meg a Gidránokat a Nurol Makinától (a HT Divison Zrt.-n keresztül)

A harmadik opció az lehetne, hogy Benkő hazudott Vadainak, amikor letagadta az Aselsan-beszerzést, de ezt honvédelmi miniszterként egy pecsétes, írott parlamenti válaszban valószínűleg nem tette.

Több török szerződés lehet

Október 24-én Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Törökországba látogatott, ahol Hulusi Akar török védelmi miniszterrel tárgyalt. A kormányzati honlapon elérhető beszámoló szerint „a két ország közötti jövőben katonai együttműködés jogi alapjait megteremtő szándéknyilatkozatot írtak alá”.

Másnap Szalay-Bobrovniczky ellátogatott a Nurol Makina gyárába, ahol megtekintette és kipróbálta a cég által gyártott páncélozott járműveket. Nyilatkozatában pedig elmondta, hogy „2023 végéig még 40 ilyen négykerék-meghajtású török alapjármű érkezik Magyarországra. Ezekre Kaposváron építik be azokat a felszereléseket, amelyeknek köszönhetően létrejön a katonaszakma magyar telivérje, a huszárlovak 21. századi utóda – a Gidrán”.

A gyárlátogatásról a tárcavezető a Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amin az látszik, hogy kapott ajándékba a Nuroltól egy Gidrán-makettet. Ennél sokkal érdekesebb azonban, hogy az ajándékátadáskor látszik a háta mögötti kijelzőn egy összesítés a szerződésekről (contracts). Bár a felvétel nem túl jó minőségű, annyi kivehető rajta, hogy 7 sor szerepel az ábrán, vagyis ennyi megállapodás lehet – folyamatban és/vagy tervben – a török gyár és a magyar honvédség között.

Forrás: a miniszter Facebook-oldala

Szalay-Bobrovniczky egyébként nem akárhogy utazott ki erre a törökországi látogatásra. A Népszava írta meg, hogy a miniszter október 23-án részt vett Orbán Viktor miniszterelnök zalaegerszegi ünnepi beszédén, majd a honvédség egyik Airbus A319 típusú repülőjét elküldték a kedvéért a Zalaegerszeghez közeli Sármellék repülőterére, hogy ne kelljen 270 kilométert autóznia Kecskemétre, a katonai gépek bázisára.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy Gidrán páncélozott harcjárműben a Magyar Honvédség toborzó napján a Hősök terén 2022. október 16-án. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megosztás