Kaposvár

Nagy a csend a kaposvári Gidrán-üzemnél, a közvetítőcég honlapjáról el is tűntek a török járművek

Úgy tűnik, Kaposvár csupán epizódszereplő lesz a „Magyar Hadiipar Felvirágoztatása” című NER-színjátékban. A korábban ideígért háromszáz munkahely, több tízmilliárdos beruházás a jelek szerint megfeneklett. A kaposvári telephelyen ugyanis nem látni túl sok nyomát intenzív munkavégzésnek, a HT Division Zrt. honlapjáról és Facebook-oldaláról pedig eltűntek a pár hete még égre-földre ajnározott Gidránok. Kérdéseinkre sem a járművek 30 évre titkosított beszerzésében közreműködő cég, sem a Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt.

Egy 2020 végi hivatalos bejelentés szerint 2019-ben a Magyar Honvédség 10 darab Gidránt rendelt, és még 40 darabot fog venni a török Nurol Holding nevű gyártótól. A közlemény szerint a távlati tervekben 300 jármű beszerzése szerepel, amelyeket a török licenc alapján legalább részben Magyarországon, Kaposváron gyártanának magyar-német-török együttműködésben. A honvédség azonban a Gidránokat nem közvetlenül a törökországi gyártótól, hanem egy közvetítő cégtől, a HT Division Zrt.-től vette, amelynek a tulajdonosa egy magyar és egy török kormányközeli oligarcha, Szíjj László és Suat Karakus.

A kormány terve az volt, hogy a török Nurol Makina licence alapján, a német hadiipari óriáscég, a Rheinmetall szaktudásával, és a hazánkban bejegyzett HT Division Zrt. közreműködésével gyártják majd a honvédség részére a Gidránokat Kaposváron.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 2023. január 22-én el is ment a somogyi megyeszékhelyre, ahol „a Gidrán páncélozott harcjárművek felszerelésével foglalkozó hazai vállalat gyárlétesítményénél tett látogatást” Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka társaságában.

Az üzemlátogatatásról a település fideszes polgármestere, Szita Károly egy galériát tett közzé a Facebook-oldalán. Itt a képek hátterében, a Gidránok mögött, az üzem falán jól látszik a HT Division Zrt. logója:

A Keleti Ipari parkban elkezdődött a hadiipari gépgyártás a Gidrán páncélozott harcjárművek összeszerelésével. Azért is…

Közzétette: Szita Károly – 2023. január 26., csütörtök

 

Eltüntették a Gidránt a honlapról

Azóta viszont történhetett valami, a járművek beszerzésében részt vevő cég honlapjáról ugyanis eltűntek a Gidránok. A HT Division weboldalának előző állapotait könnyű megnézni a Wayback Machine segítségével: a június 4-i állapotrögzítéskor még a „Land vehicles – szárazföldi járművek” oldalon a Gidrán feszített, erős képi és szöveges támogatással, ma pedig csupán „török járművekről” van szó, és a szöveg mellett a német hadseregben százszámra előforduló amerikai-svájci jármű, a Mowag Eagle képe látható.

Változások a HT Division Zrt. honlapján

Korábban még konkrétan szerepelt is a közvetítőcég honlapján, hogy „ebben a projektben (a Gidrán harcjárművek magyar katonai alkalmazásában – a szerk.) a HT Division az egyik érdekelt fél, amely a Magyar Honvédség által igényelt, küldetésalapú hasznos terhek, például kommunikációs, integrált felderítő és fegyverzeti rendszerek szállításáért, telepítéséért és integrálásáért felel”.

Korábban dicsekedett a Gidránokkal a HT Divison Zrt., mára eltűntek a honlapról

Most viszont már nem látható az oldalon a járművet gyártó cég, a Nurol Makina neve sem, csupán a távirányítású géppuskatorony és az akusztikus lövésérzékelő gyártója, a szintén török Aselsan van megnevezve, melynek a HT Division a magyarországi képviselője.

A weboldal megváltozására a HTKA Fórum nevű haditechnikai chatfelület „Ejder Yalcin/Gidrán 4×4” című témájának hozzászólói figyeltek fel, de úgy látszik, egyelőre szakmai körökből sincs magyarázat a változásra. Többen egyszerű figyelmetlenségnek, technikai bakinak értékelték, de ennél biztosan többről van szó, ugyanis a cég Facebook-oldalának borítóképe még ennél is radikálisabb változáson ment keresztül.

A két, megtévesztően hasonló kép között csupán annyi az eltérés, hogy a korábbin még szerepel egy Gidrán a háttérben, a másikon, a jelenlegin már nem. Mindez jól láthatóan egy tudatos és nem is egyszerű Photoshop-beavatkozást igényelt:

A HT Division Facebook-borítóképéről is eltűnt a Gidrán

Nagyot kaszált a HT Division a beszerzésen

Adott tehát egy török-magyar haditechnikai vállalat, ami 2022-ben 23,2 milliárd forintos árbevételt ért el és 2,6 milliárd hasznot termelt. Két tulajdonosa a közbeszerzéseken meggazdagodott, jachtjairól közismert Szíjj László és Suat Gökhan Karakus, Erdogan török elnök közeli barátja. A HT Division Zrt.-nek a közelmúltig egyik kiemelt projektje volt a Nurol Makina által gyártott Ejder Yalcin átalakított változatának, az itthon Gidrán névre keresztelt páncélos járműnek magyarországi forgalmazása és felszerelése.

A korábbi hírek szerint a 2020 végén behozott tíz jármű után még konkrét megállapodás él újabb negyven Gidrán behozatalára, ám, hogy ez valóban megtörtént-e, arról csak találgatások láttak napvilágot. Viszont, ahogy azt júniusban megírtuk, a cég 2020-as és 2022-es árbevétele döntően a honvédségnek leszállított járművek ellenértéke lehet, így a tavalyi 23,2 milliárdos bevétel alapján elképzelhető, hogy a „maradék” negyven Gidrán is bejött az országba – vagy legalábbis kifizette a honvédség.

Nagy a csend a kaposvári Gidrán-üzemnél

Kaposváron viszont nincs nyoma annak, hogy a honvédelmi miniszter által januárban meglátogatott telephelyen intenzív munka folyna. Pár napja személyesen is meggyőződtünk arról, hogy olvasóink jelzései nem voltak alaptalanok: csupán néhány munkás napozott az udvaron, a szerelőcsarnokok nyitott ajtajain át is látszott, hogy legfeljebb két-három jármű lehet az üzemben.

Nincs nagy mozgás a HT Division kaposvári telephelyén (a szerző felvétele)

Az viszont, hogy a HT Divison Zrt. honlapjáról immár szőröstül-bőröstül eltűnt a Gidrán-projekt, a cég tavalyi pénzügyi információival összevetve jelentheti azt is, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem vásárol a Magyar Honvédség 300-400 ilyen járművet, s az állam egyre nyomasztóbb anyagi helyzete miatt a monumentális biznisz helyett marad az ötven darabos széria. Így a korábbi tervekkel ellentétben a későbbi mennyiség magyarországi összeszerelése és gyártása, valamint exportálása is lekerülhet(ett) a napirendről.

A honlapot érintő változásokról feltettük kérdéseinket a HT Division Zrt.-nek, és a Honvédelmi Minisztériumot is megkérdeztük a Gidrán-projekt jelenlegi állásáról, de egyik helyről sem kaptunk választ.

Huszka Imre

Címlapkép: Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 2023. január 26-án a kaposvári Gidrán-üzemben (fotó: honvedelem.hu)

Megosztás