Civil kurázsi

Madocsa-kavicsbánya 2-0: elutasították a cég környezetvédelmi engedélykérelmét

A történelem ismétli önmagát: Madocsán már évekkel ezelőtt és most is határozottan kijelentették a helyiek: nem kérnek a Duna mellé tervezett kavicsbányából. 2018-ban népszavazással, most pedig kiemelkedő jogismeretükkel akadályozták meg, hogy a település határában környezetromboló bányát nyisson egy szekszárdi cég. A siker lehet tartós és átmeneti is, de az biztos, hogy a lakosság és a cég közötti állás egyelőre 2-0.

Ha focimeccs lenne, biztosan állnának szurkolók is a pálya szélén, akik az egyik vagy a másik oldalnak drukkolnak, de itt „csak” egymásnak feszülő érdekekről volt szó, amelyekért mindkét fél igyekezett minden taktikát bevetni. A jelenlegi állás szerint ez most a madocsaiaknak sikerült jobban: elérték ugyanis, hogy a cég ne kapja meg a bányászati engedélyt.

Az Átlátszó 2018-ban írt először arról, hogy tolnai és baranyai tenderarisztokraták kavicsbányát hoznának létre a Paks közeli Madocsán. A Bet-Bau Kft. szerint ugyanis a település határában nagy mennyiségű kavics és homok fekszik a termőföld alatt, amit jó üzlet lenne kitermelni. A lakosság azonban helyi népszavazással utasította el a Duna mellé tervezett bányát, amibe látszólag a cég akkor bele is nyugodott. Legalábbis, a kft. vezetője, Vass Péter azt mondta: ilyen körülmények között eltekintenek a beruházástól.

Hamarosan kiderült azonban, hogy erről szó sincs: 2020-ban a Bet-Bau tulajdonában álló Bet-Kavics Kft. ugyanis újabb kutatási kérelmet nyújtott be, valamint bányatelek megállapítását kérelmezte a Bányafelügyelettől. Ezt azonban addig nem kaphatja meg a cég, amíg a hatóság el nem fogadja a környezeti hatásvizsgálatot.

Ennek részeként közmeghallgatást is tartottak a településen február közepén – ahol viszont a „köz” legkevésbé sem hallgatott. A paprikás hangulatú lakossági fórumon a Bet-Kavicsot képviselő jogászt szinte nem is hagyták szóhoz jutni, és egyértelművé tették számára, hogy továbbra sem kérnek a bányából. Az eseményen lapunk is ott járt:

A helyiek már nem voltak kíváncsiak a cég érveire. 

És bár a településen ezután látszólag lenyugodtak a kedélyek és semmi sem történt, kiderült, hogy a felszín alatt nagyon komoly munka folyt: észrevételek tömegét küldték el a hatóságnak, legalább ötven fő jelezte aggályait a beruházással kapcsolatban. Mint kiderült, nem hiába.

Ahogy azt a Madocsáért Egyesület az Átlátszónak elmondta, a napokban értesültek arról, hogy

a Tolna Vármegyei Kormányhivatal elutasította a cég környezetvédelmi engedély megadására vonatkozó kérelmét. 

Ez azonban nem „véletlenül” történt, hanem többek között az ő közbenjárásuk hatására.

A bányát a lakóházak és Duna közé tervezték. Forrás: környezeti hatástanulmány

A Vízügyi Hatóság nem adott hozzájárulást

Ugyan a kft. 2018 decemberében megkapta a környezetvédelmi engedélyt, a helyiek ezt megfellebbezték, és a hatóság másodfokon – hatósági eljárási hibákra hivatkozva – végül megsemmisítette az elsőfokú döntést. Így a Bet-Kavics Kft.-nek újra neki kellett futnia – ennek a folyamatnak a része volt a lakossági fórum is.

A Vízügyi Hatóság azonban márciusban közölte, nem járul hozzá a bányászati tevékenység engedélyezéséhez, mert szerintük a bánya nem lenne összeegyeztethető Magyarország Vízgyűjtő-Gazdálkodási Tervével. A cég által megrendelt környezeti hatástanulmány nem vizsgálta megfelelően többek között az árvízvédelmi kockázatot és talajvízcsökkenést sem, illetve egymásnak ellentmondó megállapításokat is tartalmaz – írták az indoklásban.

Részlet a Vízügyi Hatóság elutasító határozatából.

A döntés után a cég az eljárás szüneteltetését kérte, amelyet a kormányhivatal jóvá is hagyott. Csakhogy a madocsai önkormányzat és a Madocsáért Egyesület keresetet nyújtott be Pécsi Törvényszékhez, ahol a szüneteltetést jóváhagyó végzés megsemmisítését kérték – és meg is kapták azt.

Így az eljárás július 18-án folytatódott, és mivel a Bet-Kavics Kft. jelentős módosításokat már nem tudott végrehajtani a kérelmén, a rendelkezésre álló információk, a szakhatósági vizsgálatok és az ügyféli észrevételek figyelembevételével a kormányhivatal elutasította azt.

Részlet a kormányhivatal elutasító határozatából.

Vagyis a bányanyitási tervek egyelőre füstbe mentek, a helyiek pedig fellélegezhetnek.

„Néhány nap boldogságot jelent ez” – fogalmaztak lapunknak a Madocsáért Egyesületnél. „Nyilván félünk, hogy ezúttal mit találnak majd ki. Lehet, hogy bíróságra viszik az ügyet, vagy egyéb turpissággal jönnek. Mondjuk a Bet-Bau és a Bet-Kavics után esetleg bevetik Betment. Sebaj, mi azzal is felvesszük a harcot” – mondták az Átlátszónak.

Kerestük a céget is, hogy megtudjuk, hogyan fogadták a döntést, és milyen további lépéseket terveznek az ügyben. Cikkünk megjelenéséig azonban a társaság nem válaszolt.

Katus Eszter

Nyitókép: Tiltakozó helyiek a februári lakossági fórumon. A szerző felvétele.

Frissítés (2023.08.05.)

Cikkünk megjelenését követően reagált megkeresésünkre a cég jogi képviselője, Dr. Jean Kornél. Mint válaszában írta, a közigazgatási döntés a kézhezvétellel véglegessé válik, az ellen 30 napon belül, keresetindítás útján van jogorvoslatnak helye. A Bet-Kavics Kft. és szakértői jelenleg tanulmányozzák a határozatot, még nem született határozat a következő lépést illetően.

Megosztás