Helyi népszavazás

A madocsaiak elhajtották a fidesz-közeli bányát

Érvényes és eredményes volt múlt vasárnap a helyi népszavazás Madocsán. Az érvényesen szavazó polgárok elsöprő többsége, 98 százaléka nem kér abból a kavicsbányából, amit kormányközeli üzletemberek terveztek a falu határába építeni.

Pezsgő pukkant vasárnap este a falusi kultúrházban tartott eredményvárón. 1179 voks mindössze 23 ellenében – ez lett az eredménye a vasárnapi madocsai helyi népszavazásnak bányaügyben.

„Támogatja-e Ön, hogy Madocsa község közigazgatási területén homok és kavicsbánya létesüljön?” – erre válaszoltak 1179-en nemmel. A részvétel is magas volt: az 1571 választásra jogosult polgár 76,8 százaléka megjelent a szavazáson. A második kérdésre, amely szerint tiltsa-e meg az önkormányzat a bányatelek-nyitást a választók 96,4 százaléka igennel válaszolt.

Most a beruházó Bet-Bau Kft.-nél a labda, vezetőik többször nyilvánosan kijelentették, hogy ha a népszavazás ellenük dönt, felhagynak a tervekkel. Például ezen a közmeghallgatáson:

Erre vonatkozó kérdésünket elküldtük a cégnek, válaszukat várjuk.

A szekszárdi kft. egy kilométerre a lakóövezettől, a Duna-part és az árvízvédelmi gát közelében közel 140 hektáron tervez(ett) kavicsbányát létesíteni. Évente egymillió, azaz naponta 2750 tonna kavicsot termelnének ki az elgondolások szerint, legalábbis a terület erre ad lehetőséget.

A lakók a nyugalmukat, a megélhetésüket és a környezet értékeit féltik. A környék a Natura 2000 természetvédelmi terület része, védett fajok, köztük egy rétisas pár élőhelye. A beruházók korábban arra hivatkoztak, a Paks2 beruházásnak kell majd a kavics.

A madocsaiak távolabbról is kaptak szolidaritást: a helyi civilek által szervezett Mozdulj Madocsáért kerékpáros eseményen nyolcszázan vettek részt, még Törökbálintról és Bicskéről is érkeztek.

A Bet-Bau Kft.-t 2010-ben alapították, jelenlegi tulajdonosai a bólyi Schumann József Róbert, a szekszárdi Németh Tibor és a szintén szekszárdi Vass-család. A tagok egyéb érdekeltségei szépen nyerik az állami, önkormányzati megbízásokat.

A kft ügyvezetője korábban kitérő választ adott érdeklődésünkre, amely szerint a Bet-Bau-ban tag Schumann Róbert azonos-e azzal a Schumann Róberttel, aki a Fidesz 2014-es pártmérlegében az 500 ezer forintnál többet adó adományozók között szerepel.

Rádi Antónia

Fotó: Törjék Gábor / Madocsa

Megosztás