Pilismarót

Bányanyitás: a polgármester után a képviselő-testület is lemondott Pilismaróton

Konfliktus robbant ki a faluban, miután a település lakói nem értesültek időben egy 122 hektáron tervezett homok-kavics bánya nyitásáról. A lakosság heves ellenállása miatt először a polgármester, majd a képviselők döntöttek úgy, hogy nem kívánnak állást foglalni az ügyben.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Ahogy arról az Átlátszó nemrég beszámolt, egy sóderbánya tervezett nyitása a dunakanyari település polgármesterének lemondásához vezetett. Bő egy hónappal később a hattagú, függetlenekből álló képviselő-testület is feloszlott. Információnk szerint az alpolgármester, Réti József Károly jelezte, hogy lemond, erre hívtak össze egy rendkívüli testületi ülést, amelynek végén a képviselő-testület is felállt.

Bányanyitás miatt áll a bál a Dunakanyarban, lemondott a pilismaróti polgármester

Mintegy 122 hektáron terveznek homok-kavics bányát nyitni Pilismaróton, a Duna és a 11.számú főút között. A helyiek közül többen népszavazást szeretnének, a polgármester pedig váratlanul lemondott. Évekkel ezelőtt egy másik beruházás már meghiúsult a településen, akkor a földterületek kisajátítása a bíróságon bukott el. [featuredbox text=

A konfliktus azon robbant ki, hogy a település lakói nem értesültek időben egy 122 hektáron tervezett homok-kavics bánya nyitásáról, amelyről ugyan több tájékoztatót is szerveztek, de volt, amelyiket Tatabányára, amit pedig helyben, azt nem kommunikálták széles körben. Pedig a képviselő-testület többször is meghallgatta a bányát nyitó Kft. képviselőjét.

Ennek ellenére szinte villámcsapásszerűen érte a hír a falu lakosságát, hogy az üdülőövezetben, a Duna mellett megindulhat a kitermelés. Ehhez ugyanis minden engedélyt beszerzett a GM-PRO Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Kft., amely egyúttal 25 éves engedélyt szerzett volna a területre, ha és amennyiben a településrendezési tervet és a Helyi építési szabályzatot (HÉSZ) módosította volna a képviselő-testület. Erre azonban egyelőre nem került sor.

A testület meghátrált

A lakosság heves ellenállása következtében ugyanis úgy döntött a testület, hogy nem kíván állást foglalni az ügyben. Mint azt Bohos József képviselő elmondta, a lemondásuk oka egyértelműen a bánya keltette feszültség volt.

“Az új képviselő-testület megalakulásáig dolgozunk majd, de egyértelműen kinyilvánítottuk, hogy bánya-ügyben nem hozunk döntést. Ez azoknak a feladata lesz, akiket megválasztanak majd”

– hangsúlyozta a képviselő.

Mindeközben a GM-PRO Kft. is reagált a korábbi történésekre, leszögezve, hogy bányászati joggal rendelkeznek a Bányafelügyelet végleges határozata alapján a „Pilismarót I. homok-kavics” védnevű bányatelekre. Mint az Átlátszó kérdésére megírták, “a bányatelek-fektetés érdekében a GM-PRO Kft. valamennyi, a jogszabályokban előírt szakhatósági engedélyt beszerezte, így rendelkezik a tervezett bányászati tevékenységhez szükséges környezetvédelmi engedéllyel is. A környezetvédelmi engedély kiadása során a hatóság minden releváns környezetvédelmi, tájvédelmi, ökológia szempontot körültekintően megvizsgált és értékelt, az engedélyben rögzített előírások pedig biztosítják azt is, hogy ezen szempontok a későbbi bányászati tevékenység során is maximálisan érvényre jussanak” – hangsúlyozták.

Ez viszont látszólag nem nyugtatta meg a helyieket, hiszen demonstrációt szerveztek augusztus 9-re, ahol azt mutatják majd be, milyen hanghatással járna a bánya a falu lakóira. Emellett aláírásgyűjtést kezdeményeztek, amelyben falugyűlés összehívását kérték. A kötelező 250 helyett 451 aláírás jött össze, így a képviselő-testületnek ki kell tűznie az időpontot. Jelen pillanatban viszont nem lehet tudni, meg lesz-e tartva a gyűlés, ebben a most lemondott képviselő-testület sem tudott dönteni.

Az új testületnek és polgármesternek nem lesz könnyű dolga, ugyanis a helyiek népszavazást is kezdeményeztek. Nem ez lenne az első eset, amikor a lakosságnak sikerül így megakadályoznia a bányanyitást: Madocsán szintén helyi népszavazás keretében utasították el a bánya terveit.

A madocsaiak elhajtották a fidesz-közeli bányát

Érvényes és eredményes volt múlt vasárnap a helyi népszavazás Madocsán. Az érvényesen szavazó polgárok elsöprő többsége, 98 százaléka nem kér abból a kavicsbányából, amit kormányközeli üzletemberek terveztek a falu határába építeni. Pezsgő pukkant vasárnap este a falusi kultúrházban tartott eredményvárón.

 

Zimre Zsuzsa

Fotó: A pilismaróti községháza. Forrás: Pilismarót honlapja

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás